Suomessa yli 200 maasalamaa ennen puolta päivää tiistaina – useita paloja syttynyt salamoista

Meteorologi kertoo, että iltapäiväksi ja illaksi ukkonen ja sateet liikkuvat Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan alueelle.

Salamat iskivät Etu-Töölössä Helsingissä aamuyöllä 30. heinäkuuta 2012.

28.6. 14:55

Suomessa salamoi tiistaina runsaasti – ennen puolta päivää on havaittu jopa 202 maasalamaa, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Aamuyön tunteina ukkosti päälaen Lapissa, josta ukkonen siirtyi Oulunjärven eteläpuolelle aamuneljän aikoihin.

”Ukkoset ovat olleet hyvin hidasliikkeisiä. Ne salamoivat siellä, minne ne syntyvät”, Tuovinen kertoo STT:lle puhelimessa.

Maasalamalla tarkoitetaan salamaa, joka iskee maahan tai veteen.

Iin kunnassa Oulun pohjoispuolella oli syttynyt aamulla palamaan vapaa-ajan asunto. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palomestarin Kimmo Virkkalan mukaan epäillään vahvasti, että palon sytytti salamanisku.

”Tilanteen nähnyt henkilö sanoi, että kaksi kertaa salama iski siihen lähelle hyvin voimakkaasti ja sen jälkeen alkoi nousemaan savua. Kun henkilö meni katsomaan, niin liekit löivät jo katosta läpi”, Virkkala kertoo.

Rakennus tuhoutui kokonaan, mutta tilanne oli jo puolilta päivin hallinnassa.

Myös Pohjanmaalla Luodossa hieman Kokkolasta etelään salamanisku oli tuonut työtä pelastuslaitokselle.

Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen palomestari Kusti Komulainen kertoo, että salama oli iskenyt puuhun, josta se oli jatkanut sähkölinjalle ja siitä levinnyt jonkin matkaa. Sähkölinja oli sulanut.

”Oli lähellä, että olisi syttynyt iso rakennuspalo. Jos sähkölinja olisi palanut enemmän, niin läheinen rakennus olisi voinut syttyä”, Komulainen kuvailee.

Läheisessä rakennuksessa työskentelevät ihmiset olivat huomanneet tilanteen ja suorittaneet alkusammutuksen. Pelastuslaitos saapui paikalle ja vartioi, ettei palo syty uudelleen.

Oulun eteläpuolelta ukkonen jatkoi liikkumistaan, ja puolen päivän aikaan se oli jo Etelä-Savossa saakka.

Aamupäivällä Pohjois-Savossa Kuopion pohjoispuolella Kiuruvedellä, Pielavedellä ja Siilinjärvellä oli havaittu salamaniskuja ja niihin liittyviä paloja.

Meteorologi Tuovinen kertoo, että Kuopiossa Maaningan havaintoasemalla mitattiin 9,5 millimetriä sadetta puoleen päivään mennessä.

”Siellä oli alueita, joissa on tullut 15–25 tai jopa 30 milliä tunnin sisällä. Ukkosen hidas liike tarkoittaa sitä, että vettä kyllä tulee”, Tuovinen sanoo.

Siilinjärvellä oli syttynyt palo autiotalon pihapiirissä ulkorakennuksessa. Pelastuslaitokselle tieto palosta tuli puoli seitsemältä aamulla.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen vuoromestarin Juha Hartikaisen mukaan pelastuslaitoksen saavuttua paikalle rakennus oli ilmiliekeissä.

Hartikainen kertoo, että alueella oli aamuyöllä voimakasta ukkosta, ja on mahdollista, että palo on lähtenyt salamasta liikkeelle.

Kiuruvedellä oli iskenyt salama omakotitaloon, ja rakennuksen mittaritaulu oli kärynnyt aamulla kahdeksan jälkeen, kertoi Pohjois-Savon pelastuslaitos.

Lisäksi Pielavedellä oli havaittu savua ilmassa. Pelastuslaitos arvioi, että salama olisi aiheuttanut savun synnyn. Aluetta haravoitiin, mutta palon lähdettä ei lopulta löydetty ja savu hälvesi pois.

Reippaampaa ukkosta ja rankkoja sateita on odotettavissa iltapäivällä ja illalla Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan alueelle, kertoo meteorologi Tuovinen.

Tuovinen selventää, että ukkosrintamia on kaksi – yksi Kuopion eteläpuolella liikkumassa etelään ja toinen Pirkanmaalla liikkumassa pohjoiseen.

Lisäksi Viron puolella liikkuu hitaasti voimakas ukkosilma pohjoiseen päin. Tuovinen arvioi, että Viron päällä oleva ukonilma jää Suomenlahden päälle ja vaikka se rantautuisikin, se jäisi vain rannikon tuntumaan.

Puolen päivän aikaan vaikutti Tuovisen mukaan siltä, että läntinen Suomi säästyy ukkoselta.

Tuovinen kehottaa välttämään aukeita alueita, jos ulkona alkaa kuulua jyrinää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat