”Mies kysyi, että sattuuko muka noin paljon” – Abortin tehnyt Sofia joutui odottamaan toimen­pidettä viikkoja ja kuulemaan ivallisia kommentteja

Raskauden keskeyttäminen on hidas ja kivulias prosessi. Kaisalle ja Saanalle tuli yllätyksenä, kuinka pitkään he joutuivat odottamaan aborttia.

Sofialle tehtiin abortti neljä vuotta sitten. Hän pettyi prosessin pitkään kestoon ja tapaan, jolla jotkut ammattilaiset kohtelivat häntä.

13.7. 2:00 | Päivitetty 13.7. 12:29

”Luulin oikeasti, että kuolen. Itkin ja oksensin itseni päälle. Järkyttävää fyysistä tuskaa kesti pari tuntia.”

Näin pääkaupunkiseudulla asuva Sofia kuvailee neljän vuoden takaista aborttiaan.

Hän oli tullut raskaaksi ehkäisystä huolimatta. Raskaus keskeytettiin pillereillä, jotka sai sairaalasta mukaan kotiin.

Ennen tätä Sofia oli joutunut käymään lääkärillä useampaan otteeseen.

Suomessa aborttiin tarvitaan aina perustelu ja useimmiten kahden lääkärin suostumus. Voimassa oleva laki raskauden keskeyttämisestä on peräisin 1970-luvulta, ja monet pitävät sitä vanhentuneena.

Professori Oskari Heikinheimo Naistenklinikalta totesi HS:lle kesäkuussa, että nykyinen malli on hankala henkilölle, joka on jo valmiiksi kriisissä. Tulevana syksynä lakia aiotaankin tarkastella uudelleen.

Lue lisää: Aborttia harkitsevia juoksutetaan Suomessa luukulta toiselle yli 50 vuotta vanhan lain takia – ”Nykyinen malli ei palvele ketään”

Tässä jutussa kolme abortin tehnyttä naista kertoo kokemuksistaan. Haastateltavat eivät esiinny omilla nimillään asian arkaluontoisuuden takia.

Kaikki heistä kokivat, että prosessi oli liian pitkä.

Sofia kertoi ensimmäiselle lääkärille huonosta parisuhteestaan ja elämänhallintaongelmistaan. Paperiin raskaudenkeskeytyksen perusteeksi kirjattiin ”sosiaaliset syyt”.

”Lääkäri pahoitteli, että joutui kysymään syytä. Hän oli todella ihana ja ymmärsi, että on kyse herkästä asiasta”, Sofia sanoo.

Seuraava lääkäri teki tarvittavat tutkimukset ja kirjoitti lähetteen naistentautien poliklinikalle. Siellä Sofialle aiemmin asennettu kierukka poistettiin. Lääkäri muistutti adoption mahdollisuudesta.

Neljännellä käynnillä Sofia sai ohjeet abortin tekemiseen. Häntä neuvottiin ottamaan särkylääkkeitä. Lääkäri sanoi myös, ettei aborttia ole suositeltavaa tehdä yksin.

Sofia kokee, ettei häntä valmistettu sellaiseen kipuun, jota hän koki. Poikaystävä oli paikalla, mutta hän säikähti tilannetta eikä tiennyt miten toimia.

Koko prosessi kesti useita viikkoja.

Sofia tuli raskaaksi ehkäisystä huolimatta. Abortin saadakseen hän joutui käymään lääkärillä useampaan otteeseen.

Kaisa tuli raskaaksi kierukasta huolimatta. Hänellä on jo kaksi lasta, eikä hän halunnut lisää.

Kaisan kotikunnan sairaalassa Pohjois-Savossa ensimmäinen vapaa aika oli vasta kahden viikon kuluttua.

Odotus tuntui pitkältä. Oli vaikeaa, ettei voinut itse vaikuttaa prosessin etenemiseen. Kaisa yritti saada ajan myös yksityiseltä puolelta, mutta odotusaika olisi sielläkin ollut yhtä pitkä.

”Aika vastenmielistähän se oli. Minulla oli pahoinvointia, eikä tehnyt mieli tehdä normaaleja asioita tai liikkua missään. Pelkäsin, että joku huomaa raskauden. Aikaisemmin raskaus oli ollut positiivinen asia. Silloinhan niitä oireitakin kestää”, Kaisa kertoo.

Kaisa ajattelee, että keskeytys pitäisi saada hoidettua nopeammin. Etenkin ensimmäinen lääkärikäynti tuntui turhalta.

Myös Saanan mielestä abortin odottaminen tuntui tuskallisen pitkältä. Hän ei ole koskaan halunnut lapsia, joten tieto raskaudesta tuntui järkyttävältä. Ehkäisystä oli huolehdittu hyvin.

”Tilanne oli suorastaan oksettava, enkä halunnut missään nimessä olla raskaana. Kuvittelin, että saisin raskaudenkeskeytyksen parissa päivässä”, pääkaupunkiseudulla asuva Saana sanoo.

Saana sai ensimmäisen lääkäriajan vasta viikon kuluttua yhteydenotosta. Kaisan tavoin Saana yritti saada aikaa myös yksityiseltä puolelta. Sieltä raskaudenkeskeytystä ei saanut yhtään nopeammin. Lopulta Saana joutui odottamaan kuukauden.

Ajatus siitä, että sikiö kasvaa jatkuvasti omassa vatsassa, tuntui kamalalta. Saana sanoo, että hänen mielenterveytensä oli koetuksella.

”Siinä rupeaa tulemaan sellaisia fantasioita, että pitäisikö kaatua portaissa tai juoda jotain.”

Raskaus aiheutti pahoinvointia, jonka takia Saana joutui olemaan poissa töistä monta viikkoa. Poissaolon syystä ei voinut puhua kenenkään kanssa.

Kun raskaudenkeskeytyksen aika lopulta tuli, kipu oli järkyttävä. Sairaalasta saaduista särkylääkkeistä ei Saanan mukaan ollut mitään hyötyä. Saana oksensi kivusta, ja verta tuntui tulevan ämpärikaupalla.

Hän on jälkikäteen ihmetellyt tapaa, jolla asia hoidettiin.

”Ajatellaan, että kipu nyt vain kuuluu asiaan.”

”Tuntuu, että aina kun on kyse mistä tahansa kohtuun tai kuukautisiin liittyvästä, ajatellaan, että kipu nyt vain kuuluu asiaan. Olisin ehdottomasti tarvinnut kovemman kipulääkityksen ja jonkun ammattilaisen auttamaan.”

Sekä Kaisa että Sofia kokivat tulleensa hyvin kohdatuiksi ennen abortin tekemistä. Saanan mukaan myös häntä kohdeltiin hyvin. Hän tosin huomasi hoitajien käytöksen muuttuvan astetta ystävällisemmäksi, kun selvisi, että ehkäisy oli pettänyt.

Myös professori Heikinheimon mukaan käytäntö on ollut jo pitkään nykyistä lakia liberaalimpi.

Asiallinen kohtelu ei silti edelleenkään ole mikään itsestäänselvyys. Sofian kohdalla rankin kokemus oli edessä vasta itse abortin jälkeen. Tapauksen seurauksena jo olemassa olleet mielenterveysongelmat pahenivat, Sofia kertoo.

Vasta abortin jälkeen Sofia kohtasi prosessin rankimman vaiheen, kun hänen mielenterveysongelmansa pahenivat.

Kun Sofia meni terveyskeskukseen asentamaan uutta kuparikierukkaa, vastassa oli miespuolinen lääkäri.

Hoitaja oli Sofian mukaan pöyristynyt siitä, että Sofia oli tehnyt abortin 26-vuotiaana. Lisäksi hän suhtautui ivallisesti Sofian päätökseen ottaa uusi kuparikierukka. Hänhän oli tullut sellaisesta huolimatta raskaaksi.

Kierukan asentaminen sattui niin paljon, että Sofia huusi kivusta.

”Pää minun jalkojeni välissä mies kysyi, että ’sattuuko muka noin paljon’. Kokemus oli todella traumaattinen, ja minulla oli sen jälkeen jollain tavalla seksuaalisesti hyväksikäytetty olo, jos niin voi sanoa.”

Raskauden keskeyttäminen voi helpottua lähiaikoina, sillä asiaa koskevaan lakiin tulee todennäköisesti muutoksia.

Eduskunta käsittelee syksyllä kansalaisaloitetta aborttilainsäädännön uudistamiseksi. Puolueista Sdp, kokoomus, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp ja Liike Nyt ovat kertoneet kannattavansa aloitteen tavoitteita.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) arvioi aikaisemmin HS:lle, että jotkut aloitteessa esitetyistä muutoksista tulisivat etenemään nopeasti. Tällainen on esimerkiksi kahden lääkärinlausunnon vaatimisesta luopuminen.

”Tämä on selkein nopea muutostarve. Se sujuvoittaisi prosessia, että yhden lääkärin arvio riittäisi”, Laiho kommentoi kesäkuun lopulla.

Lue lisää: Abortin saamista todennäköisesti helpotetaan Suomessa: eduskunta tekee päätöksiä syksyllä

Oikaisu 13.7. kello 10.38: Jutussa kirjoitettiin aikaisemmin, että Sofialle uuden kierukan asentanut mies oli hoitaja. Kierukan asensi kuitenkin lääkäri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat