Päin vastaantulevaa autoa ajanut mies jätettiin ilman rangaistusta – Syyllistyi oikeuden mukaan kolmeen tapon yritykseen

Henkilövahingoilta vältyttiin vastaantulevan kuljettajan nopean väistöliikkeen ansiosta.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan itsemurhaa yrittänyt mies syyllistyi kolmeen tapon yritykseen.

29.6. 11:36 | Päivitetty 29.6. 12:07

Nokialla kolarin aiheuttanut nelikymppinen mies syyllistyi kolmeen tapon yritykseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Pirkanmaan käräjäoikeus jätti kuitenkin keskiviikkona rangaistuksen tuomitsematta, koska mies oli syyntakeeton.

Miehen epäillään yrittäneen itsemurhaa ajamalla päin vastaantulevaa autoa Porintiellä 22. syyskuuta 2021 noin kello 17.30. Vastaantulevassa autossa oli kuljettajan lisäksi kaksi muuta ihmistä.

Vastaantuleva kuljettaja ehti väistää pientareelle, ja sen takia autot saivat vain kylkikosketuksen. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta tapon yrityksistä. Syyttäjä siis katsoi, että miehen tarkoituksena ei ollut saada vastaantulijoita hengiltä, mutta tämän olisi kuitenkin pitänyt ymmärtää vaarantavansa heidän henkensä.

Mies kiisti syytteen ja sanoi, että kyse oli korkeintaan pahoinpitelyn tai törkeän pahoinpitelyn yritys.

Käräjäoikeus viittasi tuomiossaan korkeimman oikeuden tuomioon vastaavanlaisessa tapauksessa vuodelta 1992.

Siinä korkein oikeus linjasi, että jos kovalla nopeudella törmää vastakkaisella kaistalla päin vastaantulevaa ajoneuvoa, mahdollinen itsemurha-aikomus ei poista teon tahallisuutta. Tekijän on täytynyt ymmärtää, että vastaantulevan auton matkustajat varsin suurella todennäköisyydellä kuolisivat.

Nokian kolarissa mies ohjasi auton suoraan kohti vastaantulevaa autoa. Törmäykseltä vältyttiin vain vastaantulevan kuljettajan nopean väistöliikkeen takia.

Mies oli nimenomaisesti pyrkinyt ajamaan päin vastaantulevaa autoa itsemurhatarkoituksessa, oikeus huomautti. Hän on siten tahallaan yrittänyt surmata vastaantulevan auton matkustajat.

Oikeus tuomitsi miehen maksamaan korvauksia vastaantulevan auton matkustajille heidän vaatimustensa mukaisesti. Vaatimukset olivat huomattavasti normaalia alempia syytetyn terveydentilan takia.

Kärsimyskorvauksia tuli maksettavaksi yhteensä 5 000 euroa. Lisäksi uhrien oikeudenkäyntikuluista, auton lunastuskorvauksista ja muista kuluista tuli maksettavaa yli 8 000 euroa.

Oikaisu 29.6. kello 11.54: Otsikossa puhuttiin virheellisesti kuolonkolarista, kyseessä oli kuitenkin kuolonkolarin yritys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat