Raju ukonilma nostatti tulvan Rauman keskustaan, pelastus­laitos nouti soutaessa eksyneet nuoret turvaan Koskeljärveltä

Salamat leimahtelivat Rauman keskustassa keskiviikkona voimakkaassa ukkosmyrskyssä. Ilmatieteen laitos varoitti, että Satakunnassa voi tulla vettä yli 20 millimetriä tunnissa.

Ukkoskuuro sai katualueen tulvimaan Raumalla. Kuva on Nortamonkatu 18:n kohdalta.

29.6. 19:53

Ukkonen iski voimalla Raumalle noin kello kolmelta iltapäivällä keskiviikkona.

Vettä ja rakeita tuli lyhyessä ajassa paljon. Salamat leimahtelivat muutamaan otteeseen kaupunkikeskustassa, ja Rauman aluetoimittajan Kari Sunin mukaan yksi salama oli iskenyt keskusta-alueelle kovan pamauksen kera.

Ukkosrintama saapui etelästä. Sade tuli rajuna ryöppynä, ja keskustassa alkoi tulvia. Vettä tulvi kaduille sadevesiviemäreistäkin, kun niiden välityskyky ei riittänyt.

Sadekuuro kesti noin tunnin, ja sade lakkasi noin neljältä iltapäivällä. Ukkoskuuron aikana lämpötila laski hieman yli 20 asteeseen. Rauman Pyynpään havaintoaseman tietojen mukaan vettä tuli lyhyessä ajassa runsaat 19 millimetriä.

Ilmatieteen laitos antoikin varoituksen rankkasateesta Satakuntaan. Varoituksen mukaan sadetta voi tulla yli 20 millimetriä tunnissa.

Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr kertoi alkuillasta, että Turusta Vaasaan ulottuvien ukkospilvien ennakoitiin olevan voimakkaimmillaan Satakunnan päällä kello 15–18.

”Aika nopeasti rupeavat hiipumaan illan mittaan.”

Porin keskustan kohdalle myrsky ei ollut osunut, mutta Föhr ei uskaltanut veikata, voisiko niin vielä käydä:

”Se on ihan sattuman kauppaa.”

Föhrin mukaan tilanteesta saa parhaan kuvan sadetutkan avulla. Ukkosrintamaa voi seurata esimerkiksi Forecan sivuilta.

Lukija Lassilasta kertoi Satakunnan Kansalle puoli seitsemän jälkeen illalla, että hetkeä aiemmin oli alkanut runsas jyrinän säestämä sadekuuro, joka ei ottanut loppuakseen.

Rauman Valtakadulla näytti tältä noin kello 15.30.

Pelastuslaitokselle tuli useita vahingontorjuntatehtäviä Raumalle noin kello 15.

”Pumppaustehtäviä, kellareissa ja kaupoissa vettä. Kaupungin viemäri ei pysty vetämään sellaista määrää vettä kuin tuli”, päivystävä palomestari Sauli Virtanen kertoi puoli viiden aikoihin.

Pumppaustehtävät olivat pääasiassa keskusta-alueella. Lisäksi pelastuslaitos kävi raivaamassa kaatuneita puita muun muassa Pyhärannantiellä ja Huittistentiellä.

Noin kello viiden tienoilla rankkasade aiheutti pelastuslaitokselle tehtäviä Nakkilassa. Porin päivystävä palomestari Jussi Jalonen kertoi, että myös Nakkilassa pumpattiin vettä muun muassa kellaritiloista sekä raivattiin kaatuneita puita.

Yksittäisiä vahingontorjuntatehtäviä oli myös muualla Satakunnassa.

Valtatie 12:n alikulkutunneli oli täynnä vettä kello 15:n rankkasateen jälkeen.

Eurasta pelastuslaitokselle tuli vesiliikenteeseen liittyvä tehtävä noin kello 14.50.

Koskeljärvellä oli kaksi nuorta soutelemassa, ja he olivat vetäytyneet rannan lähettyville nopeasti noussutta ukkosta piiloon. Nuorten käsitys suunnista oli pettänyt mylläkässä.

”Hieman suuntavaisto herpaantunut, ja pelastuksen vene saattoi nuoret rantaan”, pelastuslaitoksen tilannekeskus tiedotti kello 16.

Nuoret selvisivät myräkästä ilman vahinkoja.

Laineet löivät Rauman Valtakadulla.

Nortamonkadulla Raumalla tulvi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat