Rikkaiden luksus­huumetta virtaa nyt ennen­näkemätön määrä Helsinkiin: ”Jostain syystä emme ole päässeet maahan­tuontiin kiinni”

Suomen huumetilanne on ollut murroksessa viime ja tänä vuonna.

Poliisi takavarikoi taannoisen Katiska-huumevyyhdin tutkinnan yhteydessä muiden huumeiden ohella kokaiinia. Kuvassa kilo kokaiinia ”Boss”-logolla varustettuna.

1.7. 10:00

Luksushuumeena tunnetun kokaiinin käyttö on lisääntynyt viime kuukausina poikkeuksellisen paljon Helsingin seudulla. Ainetta käytettiin kesäkuussa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

”Kokaiinin käyttö on painottunut Suomessa perinteisesti pääkaupunkiseudulle. Näyttää siltä, että käyttö keskittyy entistä enemmän sinne”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuskemiayksikön päällikkö Teemu Gunnar.

THL on analysoinut tuoreita jätevesinäytteitä Helsingin lisäksi Turun ja Tampereen seuduilla osana pitkäaikaista seurantaa. Turussa ja Tampereella kokaiinin käytössä ei ole tapahtunut tänä vuonna vastaavaa kasvupiikkiä kuin Helsingissä.

Helsingin seudun jätevesinäytteet on otettu Viikinmäen jätevesipuhdistamolta. Siellä puhdistetaan Helsingin lisäksi muun muassa Vantaan keski- ja itäosien, Sipoon, Tuusulan, Järvenpään ja Keravan jätevedet.

Suomen huumetilanne on ollut murroksessa viime vuodesta lähtien. Eniten käytetyn kovan huumeen eli amfetamiinin käyttö romahti suurimmissa kaupungeissa viime vuonna.

Amfetamiinin käyttö oli yleistynyt ennen romahdusta useiden vuosien ajan.

Sekä THL:n että poliisin asiantuntijat uskovat, että amfetamiinin käytön väheneminen johtuu hyvin todennäköisesti kansainvälisestä Greenlight-operaatiosta.

Siinä Yhdysvaltojen keskusrikospoliisi FBI ujutti omat salaiset puhelimensa alamaailman käyttöön.

Sen ansiosta Suomessakin jäi kiinni poikkeuksellisen suuri määrä vakavista huumerikoksista epäiltyjä toimijoita viime ja toissa vuonna.

Myös kokaiinin käyttömäärät vaihtelivat Helsingin alueella poikkeuksellisen paljon viime vuonna. THL:n mukaan syynä saattoivat olla Greenlight-operaation aiheuttamat ”markkinahäiriöt” aineen välittämisessä käyttäjille.

Kokaiinin käyttö oli ennen viime vuotta lisääntynyt pitkään.

Lue lisää: FBI ujutti salaiset puhelimensa ala­maailmaan: Amfetamiinin käyttö romahti Suomessa tavalla, jota ei ole ennen nähty

Tuoreimpien jätevesinäytteiden mukaan amfetamiinin käyttö on pysynyt Helsingin, Turun ja Tampereen seuduilla edelleen selvästi viime vuosina totuttua vähäisempänä.

Samaan aikaan kokaiinin käyttö on jostain syystä alkanut jälleen yleistyä Helsingin seudulla.

”Kokaiinin tarjonta on kasvanut Euroopassa. Siinä mielessä ei ole yllätys, että käyttö lisääntyy täälläkin”, Teemu Gunnar sanoo.

Tuoreiden jätevesitutkimusten tulokset vastaavat myös poliisin näppituntumaa pääkaupungin tämänhetkisestä huumetilanteesta.

”Yleinen kuva on se, että kokaiinia liikkuu markkinoilla ja sitä tulee vastaan ehkä enemmän kuin ennen. Jostain syystä emme ole päässeet sen maahantuontiin niin hyvin kiinni. Amfetamiinia ei puolestaan liiku yhtä paljon kuin aikaisemmin”, sanoo Helsingin poliisin rikostarkastaja Kimmo Sainio.

Kokaiinia on perinteisesti pidetty enemmän työssä käyvien ihmisten bilehuumeena kuin amfetamiinia, jonka käyttäjistä suurempi osa on ongelmakäyttäjiä.

THL:n Teemu Gunnarin mukaan tämä on edelleen jossain määrin totta mutta ei koko totuus.

”Huumeiden ongelmakäyttäjät käyttävät kokaiinia suonensisäisesti runsaasti Euroopassa. Myös Suomessa kokaiinin käyttöä on todettu pistämällä ja osana sekakäyttöä”, Gunnar sanoo.

Lue lisää: Kokaiini levittäytyy yhä laajemmalle Suomeen, ja sitä käyttävät juhlivat työssäkäyvät – ”Harvalla on varaa laittaa siihen 1 000 euroa viikossa”, sanoo musiikki­alalla työskentelevä Sami

Kokaiinin juhlakäyttöluonteesta kertoo puolestaan se, että kokaiinin käyttö keskittyy jätevesitutkimusten mukaan amfetamiinia voimakkaammin viikonloppuihin.

Kokaiinin käyttö tulee käyttäjille kalliimmaksi kuin amfetamiinin käyttö. Se rajoittaa aineen käytön leviämistä vähävaraisempiin käyttäjäryhmiin, poliisi kertoo.

”Uskon, että kokaiini on edelleen elitistinen huume sen hinnan takia. Katukäyttäjät käyttävät enemmän lääkkeitä ja amfetamiinia”, Helsingin poliisin Kimmo Sainio sanoo.

Kokaiini tuodaan Eurooppaan Etelä-Amerikasta. Sitä käytetään eniten Euroopan länsi- ja eteläosissa, joiden satamat sijaitsevat lähimpänä Etelä-Amerikkaa.

Euroopassa on tarjolla takavuosiin nähden poikkeuksellisen runsaasti kokaiinia, kerrotaan tuoreessa Euroopan huumeraportti 2022 -julkaisussa. Raportin mukaan kokaiini on kannabiksen jälkeen Euroopan toiseksi yleisen huumausaine.

Vaikka kokaiinin käyttö on yleistynyt pääkaupunkiseudulla, käyttömäärät ovat THL:n Teemu Gunnarin mukaan yhä pienempiä kuin Etelä- ja Länsi-Euroopassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat