”Ällöttävää, kun esittelet noita”, huusi tuntematon mies Essi Roihalle – HS:n lukijat kertovat törkeyksistä, joita joutuvat kuulemaan tuntemattomilta

Moni nainen saa jopa tuntemattomilta kommentteja siitä, että heidän kesäpukeutumisensa on sopimatonta. HS:n lukijat kertoivat, millaisiin kesävaatteisiin liittyviin tilanteisiin he ovat joutuneet.

Moni nainen kertoo HS:n kyselyssä, että heidän kesäinen pukeutumisensa aiheuttaa muissa erilaisia ikäviä reaktioita. Auringonottajia Mustikkamaan rannalla kesäkuussa 2020.

1.7. 8:53 | Päivitetty 1.7. 9:15

”Ällöttävää, kun esittelet noita läskejä.”

”Eikö sinua nolota olla noissa vaatteissa?”

Essi Roiha, 41, on kuullut nuoruudesta asti erilaisia kommentteja siitä, miten hänen kehonsa ei sovi lyhyisiin ja kevyisiin kesävaatteisiin. Kommentteja laukovat usein tuntemattomat miehet.

Roiha on ollut lapsesta asti isokokoinen. Muiden kommentit vaikuttivat häneen nuorena voimakkaasti. Aina kun hän puki jotain päälleen, hän ajatteli, näyttääkö hän muiden mielestä ällöttävältä.

Lukioon mennessä Roiha päätti, että pukeutuu pääasiassa mustiin vaatteisiin, jotka peittävät koko kehon – oli lämpötila mikä tahansa.

”Se oli kesähelteillä jatkuvaa kärsimystä. Aloin stressata peittävien ja paksujen vaatteiden takia siitäkin, että huomaavatko ihmiset hikoiluni.”

Jos Roiha meni kesällä uimarannalle, hän ei ikinä uinut eikä pukeutunut uimapukuun.

”Saatoin valehdella kavereilleni, että minulla on kuukautiset, koska en halunnut näyttää itseäni uimapuvussa.”

Roihalla on ollut hyvin nuoresta asti kokemuksia myös siitä, kuinka seksuaalista häirintää on yritetty perustella hänen vaatetuksellaan.

”Oli pitkään normaalia, että jos joku tarttui minuun ja käskin päästämään irti, sanottiin, että ei sinulla olisi tuollaista lyhyttä hametta, jos et haluaisi, että sinuun kosketaan.”

Essi Roiha ei enää arastele lyhyisiin mekkoihin pukeutumista. KUVA: ESSI ROIHAN KOTIALBUMI

HS kysyi lukijoilta, millaisiin tilanteisiin he ovat kesäpukeutumisen takia törmänneet.

Kyselyyn tuli lähes 90 vastausta. Valtaosa vastaajista on naisia. HS käyttää jutussa vain sellaisia vastauksia, joiden lähettäjien henkilöllisyys on toimituksen tiedossa.

HS kertoi tällä viikolla rovaniemeläisestä Taru Leinosesta, joka sai alusvaatteissa pihallaan oleillessaan paheksuvia katseita ohikulkijoita.

Kyselyn vastauksista selviää, että alusvaatteiden lisäksi hyvin monenlaiset naisten kesävaatteet aiheuttavat ulkopuolisissa kummastusta.

Moni vastaaja kertoo Essi Roihan tapaan, että on saanut kuulla muilta kommentteja siitä, kuinka hänen kesäinen pukeutumisensa on sopimatonta.

”Kun 15-vuotiaana olin topissa ja lyhyissä shortseissa, vanhempi nainen pysäytti ja kysyi tuomitsevasti, olenko menossa rannalle. Ilmeisesti vain siellä asu olisi ollut hyväksyttävä. – Nainen, 25, Helsinki

”Minulle huomautettiin, että rintaliivieni kupin yläreuna näkyy paidan kaula-aukosta. Kuulemma se olisi ollut ok, jos kyseessä olisi ollut bikinin yläosa.” – Nainen, 45, Hämeenlinna

Muutama vastaaja kertoo, että heidän kesäpukeutumisestaan provosoituneet ihmiset ovat jopa ottaneet yhteyttä ulkopuolisiin tahoihin.

”Asun luhtitalossa ja otin aurinkoa yhteisellä pihalla. Minulla oli toppi ja shortsit. Naapurini otti minusta kuvia ja lähetti ne isännöitsijälle. Istuin kuulemma pihalla puolialasti haarat levällään.” – Nainen, 54, Espoo

”Ex-naapurini teki ilmoituksen poliisille siitä, että kaadoin puita pihassani alushousut jalassa. Käytän alusvaatteita helteellä, koska uimapuku hiostaa. Minulla oli myös rintaliivit, mutta tämän naapurini jätti kertomatta.” – Nainen, 55, Nokia

Osa vastaajista kertoo myös joutuneensa kuulemaan ahdistavia seksuaalisia kommentteja ja ehdotuksia etenkin silloin, kun heillä on ollut yllään kevyempiä kesävaatteita.

”Käytän paljon kesämekkoja, jotka eivät ole erityisen paljastavia. Olen saanut miehiltä asiattomia ja seksuaalisia kommentteja keskellä päivää. Ikävin tapaus oli muutama kesä sitten, kun olin kirjastossa ja eräs mies tuli viereiselle tietokoneelle. Hän oli aluksi kohtelias, mutta kysyi hetken päästä, lähtisinkö harrastamaan seksiä.” – Nainen, 23, Helsinki

Viimeksi tänään riuhtaisin kuulokkeet pois päästäni puistossa, kun ohitin mekko päällä kävellen siellä istuvan porukan ja yksi heistä totesi kovaan ääneen: ’Ooooh, kaunis nainen.’ En myöskään olisi halunnut kuulla matkaa jatkaessani, että ’terveen miehen merkki on, kun...’" – Nainen, 34, Helsinki

Joissakin vastauksissa tulee esiin myös miesten epämiellyttävä tuijottaminen.

”Tyypillinen kesäasuni on shortsit ja löysä t-paita, ja vanhemmat miehet tuijottavat minua. Tuijottaminen tuntuu epäkunnioittavalta ja ahdistavalta.” – Nainen, 25, Tampere

Essi Roiha alkoi parikymppisenä muuttaa ajatteluaan pukeutumisensa suhteen. Siinä auttoi nykyisen aviomiehen tapaaminen sekä paras ystävä, joka uskalsi pukeutua mielensä mukaan.

30-vuotiaana Roiha oli päässyt pisteeseen, että pystyi itsekin pukemaan ylleen mitä haluaa.

”Nykyisin minulla on kesällä aina päällä mekko, jossa sääret näkyvät ja allit heiluvat.”

Muutos omassa ajattelussa ei vähentänyt tuntemattomien ihmisten kommentteja hänen kehostaan.

Roiha työskentelee ruokakaupassa ja kävelee kesäisin myöhäisen työvuoron jälkeen usein terassien ohi.

”Varsinkin jos minulla on lyhyempi hame, terassilta saattaa tulla kommenttia, että mitäs se muumimamma siinä vaappuu tai että hyvä että sinulla on tuota mahaa, josta saa kiinni.”

Nykyään Roiha pyrkii laittamaan huutelijoille jauhot suuhun – tai vain jatkamaan matkaa. Enää hän ei anna kommenttien vaikuttaa pukeutumiseensa.

”Kun tällä viikolla menin kaupungille, mietin hetken, kehtaanko laittaa ylleni puuvillamekon, jonka helma ulottuu noin puoleenväliin reisiä. Päätin, että laitan sen mekon, koska ulkona on kuuma.”

Naisten pukeutumiseen ja kehoihin puuttumisen taustalla on yritys käyttää valtaa, Roiha ajattelee.

”Kaikki, jotka yhtään tuntevat feminismin historiaa, tietävät, että ilmiön taustalla on paljon enemmän kuin se, että minulla on päällä lyhyt hame.”

Roiha ei aiemmin sanonut kehonsa kommentoijille vastaan, koska hän ajatteli, ettei halua tehdä asiasta ongelmaa. Nyt hän on sitä mieltä, että ongelman luo aina kommentoija, ei koskaan kommentin kohde.

Hän ajattelee myös, ettei kenenkään pitäisi joutua tottumaan kehonsa kommentointiin – ja että ajat ovat onneksi muuttumassa.

”Minulla on toivo ja luottamus tuleviin sukupolviin, että sieltä syntyy fiksuja ihmisiä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat