IL: Merivoimien uudet sota-alukset myöhästyvät yli vuodella

Suunnittelun myöhästyminen pidentää koko laivueen valmistumista, ja kaikki alukset ovat valmiina aikaisintaan vuonna 2029.

Kenraalimajuri evp. Lauri Puranen kuvattuna lokakuussa 2021.

1.7. 10:26

Merivoimien uudet sota-alukset myöhästyvät jopa puolitoista vuotta suunnitellusta aikataulusta, kertoo Iltalehti. Myöhästyminen johtuu ennen kaikkea suunnittelun hitaudesta laivojen rakentamisesta Rauman telakalla huolehtivassa RMC Defence -yhtiössä.

”Olemme käyneet tiukkoja neuvotteluja ja meillä on nyt hyvä yhteisymmärrys, viiveestä ja uudesta aikataulusta. Yhdessä RMC:n kanssa on nyt sovittu 14–18 kuukauden myöhästymisestä”, sanoo strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja, kenraalimajuri evp. Lauri Puranen puolustusministeriöstä Iltalehdelle.

Laivue 2020 -hanke käsittää neljä monitoimikorvettia. Purasen mukaan suunnittelun myöhästyminen pidentää koko laivueen valmistumista ja kaikki alukset ovat valmiina aikaisintaan vuonna 2029.

Puranen kertoo Iltalehdelle, että edes ensimmäisen laivan rakentamista ei ole päästy vielä aloittamaan Rauman telakalla. Tällä hetkellä näyttää siltä, että rakennustyöt pääsevät käyntiin vasta ensi vuonna.

Suunnittelun myöhästymisestä huolimatta Purasen mukaan sopimussakkoja ei oteta käyttöön, koska RMC:n kanssa on saatu sovittua rakentamiseen liittyvistä hyvityksistä.

Myöhästyminen vaikuttanee myös hankkeen isoon budjettiin, jota Purasen mukaan katsotaan syksyn aikana uudelleen.

Laivue 2020 -hankkeen hinta on ollut tähän asti 1,3 miljardia euroa. Hintaan kuuluvat alukset, niihin asennettavat taistelujärjestelmät ja projektikulut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat