Pariskuntaa epäillään mittavasta ihmissalakuljetuksesta Etelä-Pohjanmaalla

Epäillyt rikokset koskevat useita kymmeniä henkilöitä.

1.7. 14:39

Eteläpohjalaista pariskuntaa epäillään kymmeniä ihmisiä koskevasta ihmissalakuljetuksesta ja sen yrityksestä. Pohjanmaan poliisilaitos ja Länsi-Suomen merivartiosto ovat saaneet valmiiksi tapausta koskevan esitutkintakokonaisuuden.

Pariskuntaa epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä, rekisterimerkintärikoksesta, väärennyksestä ja työnvälityksen maksukiellon rikkomisesta.

Poliisi alkoi selvittää alun perin vuonna 2019 epäilyjä siitä, että pariskunta harjoittaisi muun muassa laajamittaista maksullisen työvoiman rekrytointia ja välitystä yksityishenkilöinä sekä omistamansa yrityksen kautta. Yrityksen ei olisi virallisten tietojen mukaan pitänyt harjoittaa työnvälitystä.

Poliisin tiedotteen mukaan rikosepäilyt laajenivat laittoman maahantulon järjestämiseen ja sen yrityksiin, rekisterimerkintärikoksiin ja väärennyksiin koronapandemian aiheuttamien maahantulorajoitusten aikana.

Rikoksesta epäiltyjen henkilöiden epäillään laatineen totuudenvastaisia asiakirjoja ulkomaalaisten henkilöiden tulevasta työnantajasta. Tarkoituksena oli poliisin mukaan auttaa siten heitä pääsemään Suomeen ja oleskelemaan maassa.

Väärennysrikoksen ja rekisterimerkintärikoksen epäillään koskeneen yli viidenkymmenen henkilön asiakirjoja ja laittoman maahantulon järjestämisen tai sen yrityksen yli kolmeakymmentä henkilöä.

Työnvälityksen maksukiellon rikkomista on tutkittu lähes sadan henkilön osalta. Kyseisen lainkohdan mukaan henkilöasiakkaalta ei saa periä maksua työnvälityksestä.

Poliisi ei kerro tiedotteessaan, mistä ulkomaiset henkilöt ovat lähtöisin ja mihin he ovat Suomessa mahdollisesti päätyneet. Poliisi vastaa tiedotteen mukaan viestimien kysymyksiin maanantaina.

Poliisilaitokselta kerrottiin kuitenkin perjantaina HS:lle, etteivät rikosepäilyt liity aiemmin julkisuudessa olleeseen Närpiön tapaukseen. Siinä epäillään muun muassa kymmenien vietnamilaisten puutarhatyöntekijöiden joutuneen kiskontarikosten uhreiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat