Suun kautta otettavan koronalääkkeen käyttö alkaa Husissa ja Turun seudulla

Lääkehoito kohdistetaan ensisijaisesti riskiryhmäläisille, joilla on esimerkiksi vaikeita puolustusjärjestelmän häiriöitä, syöpää tai keuhkosairauksia.

Paxlovid-tabletteja pakattiin Italiassa vuonna 2021.

1.7. 11:47 | Päivitetty 1.7. 14:40

Koronaviruslääke Paxlovidin käyttö alkaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), kertoo sairaanhoitopiiri.

Aiemmin tällä viikolla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti, että lääkkeen käyttö aloitetaan myös Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) erityisvastuualueella. Kyseessä on ensimmäinen koronavirustaudin hoitoon tarkoitettu suun kautta otettava lääke, jonka käytön Euroopan lääkevirasto on hyväksynyt.

Hus kertoi perjantaina aloittavansa lääkkeen käytön välittömästi. Lääke on suunnattu aikuisille, ja hoito on aloitettava viimeistään viiden vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Lääkekuurin käyttöönotto edellyttää sitä, että koronavirustartunta on todettu laboratoriokokeella.

Sosiaali- ja terveysministeriön suositusten mukaan lääkehoito kohdistetaan ensisijaisesti koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville potilaille, joilla on esimerkiksi vaikeita puolustusjärjestelmän häiriöitä, syöpää tai keuhkosairauksia.

Myös Husin ylilääkäri Asko Järvinen kommentoi kesäkuun alussa HS:lle, että lääkettä aiotaan käyttää niille ryhmille, jotka eivät saa rokotuksista riittävästi hyötyä.

Lue lisää: Suun kautta otettavat koronalääkkeet näyttävät varjelevan tehokkaasti kuolemalta – Kenelle niitä annetaan Suomessa?

Lääkehoidon aloittamiseen vaikuttaa myös se, onko potilas rokotettu koronavirustautia vastaan ja kuinka monta tehosterokotetta hän on saanut. Kuuri kestää viisi vuorokautta, ja lääke otetaan kahdesti vuorokaudessa.

Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Mari Kanerva kertoo HS:lle, että ensimmäisessä erässä lääkettä on tullut joitain satoja paketteja. Lisää eriä tulee myöhemmin.

”Tämä on yksi ase lisää vakavan taudin kehittymisen ehkäisemiseen”, Kanerva sanoo.

Hän huomauttaa, ettei Paxlovid ole tarkoitettu jokaiselle. Lääkäri huomioi muun muassa sen, kuinka lääke sopii yhteen muiden potilaan käyttämien lääkeaineiden kanssa.

”Toiveena on, että lääke estäisi riskiryhmäläisillä koronataudin äitymisen vakavaksi.”

Paxlovid on lääkeyhtiö Pfizerin kehittelemä lääke. Sitä on jaettu eri puolille Suomea Hus Apteekin kautta.

Euroopan lääkevirasto hyväksyi Paxlovidin käytön EU-alueella tammikuussa. Sittemmin myös muut lääkkeet ovat saaneet myyntiluvat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat