Oikeus: Kalajoen suuri maastopalo sai alkunsa tupakasta – Työntekijä tuomittiin sakkoihin, korvauksista päävastuu työnantajalle

28-vuotias mies sai tuomion yleisvaaran tuottamuksesta.

Puolustusvoimien helikopteri lensi savun läpi pudottamaan vettä Kalajoen suurelle maastopaloalueelle heinäkuussa 2021.

6.7. 14:16 | Päivitetty 6.7. 16:30

Oulun käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona 28-vuotiaan miehen Kalajoen suuren maastopalon sytyttämisestä. Mies syyllistyi tuomion mukaan yleisvaaran tuottamukseen.

Hänet määrättiin maksamaan rangaistukseksi 30 päiväsakkoa. Niistä kertyy maksettavaa yhteensä 1 020 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan palo sai alkunsa miehen savukkeesta kuivassa maastossa. Teko johtui tuomion mukaan huolimattomuudesta. Mies oli tuolloin työtehtävissä tuulipuiston työmaalla.

Syytetty kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen.

Hän ei ollut omien sanojensa mukaan tupakoinut tilanteessa, josta palo sai syyttäjän mukaan alkunsa. Kukaan ei myöskään nähnyt hänen tehneen niin. Mies kertoi polttavansa vain vähän ja ainoastaan muiden seurassa.

Käräjäoikeuden mukaan mies kertoi tapahtumista uskottavasti, yksityiskohtaisesti ja johdonmukaisesti. Oikeus kuitenkin vakuuttui miehen syyllisyydestä aihetodisteiden perusteella.

Vaihtoehtoiset syttymissyyt ovat oikeuden mielestä niin epätodennäköisiä, ettei miehen syyllisyydestä jää varteen otettavaa epäilyä.

Tulipalon syttymyspäivä 26. heinäkuuta oli helteinen. Sitä oli edeltänyt viikkoja kestänyt lämmin ja kuiva jakso. Metsäpalovaroitus oli tuolloin voimassa.

Keskeisin aihetodiste miehen huolimattomasta tupakoinnista oli käräjäoikeuden mukaan tulipalon ajallinen ja paikallinen yhteys miehen kulkemiseen maastossa.

Oikeuden mukaan mies oli kulkenut savukkeita ja tulentekovälineet mukanaan alueella, josta havaittiin joitakin minuutteja myöhemmin nousevan savua. Hän ei ollut havainnut siellä muita henkilöitä.

Käräjäoikeuden mielestä ei ole kovin todennäköistä, että suuri maastopalo olisi voinut saada alkunsa savukkeen sijasta esimerkiksi aiemmin syttyneestä palosta, joka olisi kytenyt maassa pitempään.

Epätodennäköistä on tuomion mukaan sekin, että maastossa olisi kulkenut joku tuntematon henkilö ja sytyttänyt palon.

Oikeus arvioi sitäkin vaihtoehtoa, että maastossa olisi ollut lasinpala, joka olisi taittanut valoa ja sytyttänyt siten kuivan maaston palamaan. Tämäkin vaihtoehto on oikeuden mielestä epätodennäköinen.

Oikeus määräsi miehen ja hänen työnantajansa Destian maksamaan yhdessä palon aiheuttamista vahingoista yhteensä 15 800 euroa.

Pääkorvausvastuussa on Destia. Miehen vastuu korvauksista rajoittuu tuomion mukaan kymmeneen prosenttiin ja hän on vastuussa vain siitä määrästä, jota ei mahdollisesti voida saada Destialta.

Käräjäoikeuden mukaan kyseessä oli vahingonkorvauslaissa määritelty työssä aiheutettu vahinko, josta miehen työnantaja on vastuussa.

Osa vahinkoa kärsineistä maanomistajista jäi ilman korvauksia, koska he olivat vaatineet niitä vain mieheltä itseltään eivätkä miehen työnantajalta.

Oikeus huomauttaa tuomiossa, että maanomistajat voivat tarvittaessa vaatia korvauksia nostamalla uuden riitakanteen oikeudessa.

Lue lisää: Syttyikö Kalajoen valtava metsäpalo huolimattomasta tupakoinnista vai kenties itsestään? Syytetty kiistää edes polttaneensa suolla, josta palo lähti

Kalajoen maastopalo syttyi pitkän helle- ja kuivuuskauden jälkeen viime vuoden heinäkuussa. Palossa tuhoutui 227 hehtaaria metsää ja maastoa.

Kaikkiaan palon kustannukset kohoavat miljooniin euroihin, kun sammutustyön kustannukset lasketaan mukaan. Suurin osa kuluista on henkilöstömenoja. Paikalla oli arviolta lähes 1 500 henkilöä eri pituisina aikoina eri palolaitoksista kahden viikon aikana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat