Naisten kokemia kipuja vähätellään ja sillä on seurauksensa

Haluan, että kipujani hoidetaan kipuina ja vaivojani vaivoina ilman, että sukupuoleni tulee väliin ja tekee hommasta jotenkin mystistä tai vaivaannuttavaa, kirjoittaa HS:n kotimaan toimittaja Saga Sinisalo.

13.7. 12:40 | Päivitetty 13.7. 13:16

Makasin ambulanssissa ja ensihoitaja antoi vatsani päälle kuumavesipullon.

Hän sanoi, että sen pitäisi auttaa. Tai niin hän oli kuullut, miehenä hänellä ei ”tällaisista naistenvaivoista” ollut kokemusta.

Olin joutunut soittamaan hätänumeroon. Kuukautiskipuni olivat yltyneet niin koviksi, että kykenin vaivoin puhumaan hätäkeskuksen työntekijälle. Ennen soittoa olin jotenkin onnistunut ryömimään puhelimeni luo vessasta, jossa oksensin kivusta.

Kun ystäväni heräsi viime kesän mökkireissullamme samanlaiseen kipuun, tiesin mistä on kysymys.

Silittelin ystäväni selkää, kun hän yhtäkkiä pyörtyi ja löi päänsä patteriin. Soitin ambulanssin.

Puolen tunnin kuluttua makuuhuoneen oven karmiin nojaili ensihoitaja. Hänellä ei omien sanojensa mukaan ollut miehenä kokemusta ”tällaisista naistenvaivoista”.

Haastatellessani abortin tehneitä naisia, törmäsin samankaltaiseen ilmiöön.

Yksi naisista oli mennyt abortin jälkeen asentamaan uutta ehkäisykierukkaa ja huutanut kivusta toimenpiteen aikana. Miespuolinen hoitaja oli kysynyt häneltä, että ”sattuuko muka noin paljon?”

Haastateltavat ihmettelivät myös sitä, kuinka kivuliasta abortin tekeminen oli. He kokivat, ettei heitä oltu valmistettu sellaiseen kipuun. Miksi niin hirveä ja verinen toimenpide piti tehdä itse kotona? Miksi mukaan sai vain tavallisia särkylääkkeitä?

Ehkä siksi, että kyse on ”naistenvaivoista”.

Vaivalla tarkoitetaan yleensä jotakin hankalaa, häiritsevää, epämukavaa tai arkea haittaavaa.

Mutta voiko enää puhua vaivasta, jos oksentaa tai pyörtyy kivusta?

Voi, kun kyse on naisista. Nais-etuliite toimii aina, kun halutaan korostaa asioiden vähäpätöisyyttä: naisurheilu on harrastelua ja miesurheilijat hyvin palkattuja sankareita. Naiskirjailijoita tunnetusti lukevat vain naiset, kun mieskirjailijoita lukevat kaikki.

Naistenvaivat kuuluvat naisille, joten niiden kohdalla voi mies nostaa kädet pystyyn ja hihitellä henkisesti. Silloinkin, kun hän sattuu olemaan terveydenhuollon ammattilainen.

Hahhah, ei koske minua!

Kun saatanalliset kivut taipuvat ammattilaistenkin puheissa vaivoiksi, sillä on seurauksensa.

Minua esimerkiksi vähän hävetti ambulanssissa. Lähteä nyt tällaisen vaivan takia sairaalaan. Kierukan asentanut nainen taas kertoo, että hänen mielenterveysongelmansa pahenivat tapauksen jälkeen.

Kun kipuja vähätellään, alkaa helposti itsekin epäilemään olevansa jotenkin sekaisin. Ongelmista ei tee mieli puhua, jos joutuu pelkäämään sivuutetuksi tulemista tai vaivaantuneita vastauksia.

Vaietuista vaivoista on olemassa suhteellisen vähän tutkimustietoa.

Esimerkiksi endometrioosista tiedetään todella vähän. Kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti on varsin yleinen sairaus. Se aiheuttaa voimakasta kipua ja heikentää työkykyä, mutta silti diagnoosin saaminen voi viedä vuosia.

Tilanne on sama pmdd:n eli kuukautisia edeltävän dysforisen häiriön kanssa. Häiriö aiheuttaa poikkeuksellisen rajuja psyykkisiä ja fyysisiä oireita. Se heikentää työkykyä ja elämänlaatua merkittävästi. Aihetta on tutkittu vähän, eikä siihen ole toistaiseksi olemassa täsmähoitoa.

Kipuja pidetään myös edelleen normaalina osana naisen elämää. Siksi niitä ei tarvitse hoitaa, vaan sietää.

Jos tekee abortin, kipu ja kärsimys ovat suorastaan ansaittuja. Silloinkin, kun on tullut raskaaksi ehkäisystä huolimatta, kuten jokainen haastattelemani nainen.

Kun jalkani murtui, siitä otettiin röntgenkuva. Sain kyynärsauvat, jalkatuen ja särkylääkereseptin. Jalan kuntoutumista seurattiin. Minulle availtiin ovia ja tehtiin tilaa.

En tiedä, onko yhdenkään minua hoitaneen ihmisen jalka koskaan murtunut. Kukaan ei kertonut, eikä minua kiinnosta.

Haluan, että kipujani hoidetaan kipuina ja vaivojani vaivoina ilman, että sukupuoleni tulee väliin ja tekee hommasta jotenkin mystistä tai vaivaannuttavaa. Toivon samaa kaikille muille kohdullisille.

Kenenkään kipua ei saisi vähätellä.

Tämä edellyttää sitä, että naistenvaivoista puhuminen lopetetaan. Käsite on sietämättömän epämääräinen ja kiusallinen. Sen käyttämisen voisi lopettaa siksikin, etteivät kaikki gynekologisista kivuista tai sairauksista kärsivät ole naisia.

Ennen sitä pitää varmaan oksentaa kohtunsa pihalle. Ehkä joku silloin uskoisi, että sattuu.

Lue lisää: ”Mies kysyi, että sattuuko muka noin paljon” – Abortin tehnyt Sofia joutui odottamaan toimen­pidettä viikkoja ja kuulemaan ivallisia kommentteja

Lue lisää: Kipujen mitätöintiä, julmia ihmiskokeita ja salaa tehtyjä silpomisia – Lääketiede on kohdellut naisia kaltoin läpi historian, osoittaa uutuuskirja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat