Sulo Karjalaisen suur­petokeskus ei ehkä joudukaan sulkemaan oviaan – Viranomainen antoi armonaikaa

Suurpetokeskuksella on elokuun loppuun asti aikaa korjata epäkohdat. Sen jälkeen Pohjois-Suomen aluehallintovirasto päättää eläintarhaluvan mahdollisesta peruuttamisesta.

Karhunpentu Kuusamon Suurpetokeskuksessa 5. kesäkuuta 2018.

5.7. 14:18 | Päivitetty 5.7. 15:12

Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhalupaa ei peruta ainakaan kuluvan kesän aikana, linjaa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi).

Avi kertoi tiistaina tiedotteessa, että keskuksen eläinten hyvinvointi ei enää ole ”välittömässä vaarassa”. Virasto kuitenkin edellyttää, että sen havaitsemat epäkohdat korjataan elokuun loppuun mennessä.

Vielä kesäkuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tiedotti, että se harkitsi suurpetokeskuksen eläintarhaluvan välitöntä peruuttamista. Syiksi kerrottiin muun muassa ”vakava eläinsuojelulain vastainen toiminta sekä lupaehtojen noudattamatta jättäminen”.

Lue lisää: Avi harkitsee Kuusamon Suurpeto­keskuksen eläintarha­luvan välitöntä peruuttamista

Kesäkuun 29. päivänä tehdyllä tarkastuskäynnillä avi totesi, että eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi oli tehty parannuksia. Aiemmin pienessä häkkiloukussa pidetty Aina-karhu oli siirretty asiallisiin olosuhteisiin, tarhojen aitoja oli korjattu ja virikkeitä lisätty.

Toiminnassa on kuitenkin edelleen epäkohtia, avi kertoo.

Viraston mukaan Kuusamon suurpetokeskuksen täytyy ”järjestää tarhalla oleville eläimille asianmukainen eläinlääkärin tekemä terveystarkastus, hankkia hoito sairaille eläimille, estää lähisukua olevien eläinten lisääntyminen keskenään sekä osoittaa osallistuvansa lajien suojelua koskevaan tietojen vaihtoon riittävällä tavalla”.

Virasto tekee lopullisen ratkaisunsa eläintarhaluvan mahdollisesta peruuttamisesta, kun elokuun lopulle asetettu määräaika on kulunut.

Kuusamon suurpetokeskuksen ongelmat nousivat julkisuuteen keväällä. Huhtikuussa kaksi karhuista pääsi karkuun aitauksestaan, ja toinen hyökkäsi keskuksen johtajan kimppuun.

Helsingin Sanomat julkaisi toukokuun lopussa laajan artikkelin, jossa kerrottiin puutteista karhujen elinoloissa, sisarusten pennuttamisesta keskenään ja ihmisille aiheutuneista vaaratilanteista. Aluehallintovirasto oli antanut keskukselle joistakin epäkohdista toistuvia huomautuksia.

Lue lisää: Entiset työntekijät ja asiakirjat kertovat, mitä Sulo Karjalaisen rakastetun karhutarhan kulisseissa oikeasti tapahtui

Suurpetokeskuksen toiminnasta on meneillään myös poliisitutkinta. Oulun poliisi aloitti esitutkinnan kesäkuussa aluehallintoviraston pyynnöstä. Tutkintanimikkeeksi kerrottiin tuolloin törkeä eläinsuojelurikos.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat