Lapuan Pride-tapahtumassa räjähti kotitekoinen pommi

Tapauksesta aiotaan tehdä rikosilmoitus.

Pride-viikko järjestetään Lapualla ensimmäistä kertaa.

5.7. 21:09

Lapuan kirjastossa Etelä-Pohjanmaalla räjähti maanantai-iltana kotitekoinen pommi.

Kirjastolla oli käynnissä translakia käsittelevä paneelikeskustelu, joka oli osa tällä viikolla Lapualla järjestettävää ensimmäistä Pride-viikkoa. Kukaan ei loukkaantunut tapauksessa.

Keskiviikkona selvisi, että paneelikeskustelu järjestettiin kirjaston kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevassa Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa.

Lue lisää: Poliisi: Lapuan Pride-tapahtuman liepeillä räjäytetty pommi oli ”omatekoinen kyhäelmä”, useita nuoria epäillään vahingonteosta

Pride-viikon pääjärjestäjän Lakeuden sateenkaari -yhdistyksen tiedottajan Julla Laurilan mukaan yhdistyksellä ei ole varmuutta siitä, oliko viemärinavausnesteestä valmistettu pommi kohdistettu nimenomaan Pride-tapahtumaan.

Laurilan mukaan samat tekijät olisivat vieneet tapahtumapaikalta myös neljä sateenkaarilippua.

Tapauksista aiotaan tehdä rikosilmoitukset, kuten myös mahdollisista uusista tapauksista. Pride-viikon osallistujat ovat saaneet osakseen muun muassa seksuaalivähemmistöjä loukkaavaa huutelua, Laurila kertoo.

Hänen mukaansa lisää tapauksia saattaa ilmetä loppuviikosta, mutta mitään todellista uhkaa Lapualla ei ole.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Viime viikkojen Pride-tapahtumia on varjostanut Norjassa homobaarin ulkopuolella kesäkuun lopulla tapahtunut joukkoampuminen, jossa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui yli 20.

Oslossa vietettiin ampumisen aikaan Pride-viikkoa, ja tapaus herätti huolen myös muualla järjestettävien Pride-tapahtumien turvallisuudesta. Laurila samaistuu huoliin, vaikka pitääkin pikkukaupungissa tapahtuneita tekoja nuorten ilkivaltana.

Lue lisää: Norjan ja Tanskan ampumiset voivat vaikuttaa tapahtumien turvallisuuteen: ”On mahdollista, että uhka on kohonnut myös Suomessa”

Lapualla tapahtuman järjestäjät ovat osanneet varautua Pride-viikon vastustukseen. Siksi osaa tapahtumista vahtivat järjestyksenvalvojat, jotka ovat mukana myös lauantaina järjestettävässä kulkueessa ja puistojuhlassa.

”Uskon, että vastustus tällaisia tapahtumia vastaan johtuu ennakkoluuloista ja tietämättömyydestä. Etelä-Pohjanmaalla ei nimittäin ole kovin montaa Pride-viikkoa juhlittu. Ei olla kohdattu tarpeeksi erilaisuutta ja erilaisia ihmisiä,” Laurila kuvailee.

Lapuan tapaus on herättänyt keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Muun muassa opetusministeri Li Andersson (vas) julkaisi päivityksen aiheesta Twitter-tilillään.

”Vähemmistöihin kohdistuu vihaa ja väkivaltaa myös Suomessa. Ihmisoikeudet ja turvallisuus kuuluvat kaikille. Töitä tämän eteen on todella vielä tehtävänä”, hän kirjoittaa.

Juttua täydennetty 6.7. kello 15.47 tarkemmalla paneelikeskustelun paikalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat