Lakeuden sateenkaari -yhdistys kuvailee omatekoista pommia ja lippujen repimisiä vihateoiksi – ”He ovat huudelleet ’me poltetaan teidät ja teidän liput’”

Pride-tapahtuman liepeillä Lapualla räjähti maanantaina illalla kotitekoinen pommi, joka oli poliisin mukaan ”omatekoinen kyhäelmä”. Kukaan ei loukkaantunut tapauksessa.

Yhdistys koristeli Pride-viikkoa varten vanhan patruunatehtaan alueen kahdeksalla sateenkaarilipulla. Puolet lipuista katosi heti ensimmäisenä yönä.

6.7. 11:33 | Päivitetty 6.7. 16:54

Kotitekoisen pommin räjäyttämisestä Lapualla Pride-tapahtuman liepeillä epäillään tämänhetkisen tiedon mukaan neljää ”ilmeisen nuorta tekijää”, joiden tuntomerkit ovat poliisin tiedossa. Näin kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kati-Susanna Lukkarinen Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Samojen tekijöiden epäillään häiriköineen aikaisemminkin Lapuan kirjastossa. Lukkarisen mukaan tässä vaiheessa ei ole tiedossa, liittyvätkö tapahtumat tai motiivi Pride-tapahtumaan.

”Lapua ei ole kovin iso paikka. Luulisi, että tuntomerkkien perusteella pian olemme tekijöiden jäljillä”, Lukkarinen sanoo.

Hyvänä apuna ovat myös kirjaston valvontanauhat, jotka poliisi käy seuraavaksi läpi.

Pommi räjähti maanantai-iltana kirjaston tuulikaapissa, Lukkarinen kertoo. Samassa rakennuksessa sijaitsevassa Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa oli käynnissä translakia käsittelevä paneelikeskustelu. Se oli osa tällä viikolla Lapualla järjestettävää ensimmäistä Pride-viikkoa. Kukaan ei loukkaantunut tapauksessa.

Poliisi tutkii asiaa vahingontekona ja vaaran aiheuttamisena.

Lue lisää: Lapuan Pride-tapahtumassa räjähti kotitekoinen pommi

Kotitekoinen pommi oli poliisin mukaan niin sanottu ”putkireiska­pommi”, joka oli tehty limsapulloon. Lukkarinen kuvailee pommia ”omatekoiseksi kyhäelmäksi”.

”En osaa sanoa, voiko sellaisella saada muuta kuin omaisuusvahinkoa, savua ja katkua aikaan. En ole räjähde-ekspertti”, Lukkarinen sanoo.

Pride-viikon pääjärjestäjän Lakeuden sateenkaari -yhdistyksen tiedottaja Julla Laurila kertoo, että nuoret ovat yhdistykselle tuttuja.

”He ovat vieneet meiltä lippuja ja huudelleet ’me poltetaan teidät ja teidän liput’ ja ’tappakaa itsenne’ ja mitä muita huutoja nuori nyt voikaan keksiä”, Laurila sanoo.

”Mielestäni kyseiset nuoret ovat vihamielisiä ja haluaisin kuvailla näitä meihin kohdistuneita tekoja vihateoksi.”

Laurila kertoo, että samat tekijät ovat vieneet kulttuurikeskuksen läheisyydestä myös neljä sateenkaarilippua.

Suurin osa yhdistyksen Pride-viikon tapahtumista on vanhan patruunatehtaan alueella, joten alue koristeltiin kahdeksalla sateenkaarilipulla. Puolet lipuista katosi heti ensimmäisenä yönä.

”Loput ovatkin niin korkealla, ettei niitä helposti viedä.”

Jokaisesta viedystä lipusta tehdään rikosilmoitus ihan symbolisen merkityksenkin vuoksi, Laurila kertoo.

Lukkarinen vahvistaa, että poliisi tutkii myös lippujen repimistä ja niiden hävittämistä sekä selvittää, liittyvätkö teot toisiinsa.

Viime viikkojen Pride-tapahtumia on varjostanut Norjassa homobaarin ulkopuolella kesäkuun lopulla tapahtunut joukkoampuminen, jossa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui yli 20.

Oslossa vietettiin ampumisen aikaan Pride-viikkoa. Tapaus herätti huolen myös muualla järjestettävien Pride-tapahtumien turvallisuudesta.

”Tämän perusteella työ Etelä-Pohjanmaalla on todella tärkeää.”

Lapualla järjestetään tulevana lauantaina Lapua Pride -kulkue. Laurila kertoo, että tapahtumat ovat aiheuttaneet pelkoa ja huolta sateenkaari­yhteisössä. Osa on kysellyt, uskaltaako kulkueeseen osallistua.

"En tiedä, tajuavatko häiriköijät millaista vahinkoa he tekevät ihan oikeille tunteville ihmisille”, Laurila sanoo.

Kulkue järjestetään kaikesta huolimatta normaalisti – saattaa myös olla, että osallistujamäärä kasvaa tapahtumien seurauksena. Laurilan mukaan maanantain jälkeen ihmiset etenkin Etelä-Pohjanmaalta, mutta myös kauempaa, ovat kertoneet matkustavansa tapahtumaan.

Kulkueeseen on palkattu järjestyksenvalvoja ja lisäksi yhdistys tekee yhteistyötä poliisin kanssa.

”Ehkä tapahtunut kertoo paikallisesta ilmapiiristä jotain tai ehkä se kertoo siitä, että toiminnallemme on tilausta. Sanoisin tämän perusteella, että työ Etelä-Pohjanmaalla on todella tärkeää.”

Juttua on päivitetty 6.7. kello 16.54, lisätty yhdistyksen edustajan kommentit.

Oikaisu 6.7. kello 15.41: Translakia käsittelevä paneelikeskustelu ei ollut käynnissä Lapuan kirjastossa vaan Kulttuurikeskuksessa. Kyseessä on sama rakennus, mutta eri tila.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat