”Puhelimeni soi koko ajan” – Lopen asukkaat huolestuivat Suviseurojen ympäristö­vaikutuksista, poliisi tutkii vessojen tyhjentämistä maastoon

Ensimmäisissä tutkituissa näytteissä ei ole merkkejä vesistöjen pilaantumisesta, kunta kertoo.

Suviseurat järjestettiin heinäkuun alussa Räyskälän lentokentän alueella Kanta-Hämeen Lopella.

11.7. 13:49 | Päivitetty 11.7. 14:49

Poliisi epäilee, että muutamia kemiallisia vessoja on tyhjennetty maastoon Lopen Räyskälässä Petojoen läheisyydessä 1.–3. heinäkuuta. Alueella järjestettiin tuolloin massiivinen vanhoillislestadiolaisten Suviseurat-tapahtuma.

Poliisi kertoo, että se alkoi selvittää asiaa paikallisilta asukkailta tulleen ilmoituksen myötä. Tapausta tutkitaan nyt epäiltynä ympäristörikkomuksena.

”Todennäköisesti kyse on ollut asuntoautojen tai asuntovaunujen kemiallisten vessojen tyhjentämisestä. Poliisi kävi paikalla 4. heinäkuuta ja teki havaintoja muutamasta kohdasta, joihin kemiallisia vessoja epäillään tyhjennetyn”, sanoo rikoskomisario Tomi Repo.

Kyseiset paikat sijaitsevat maastossa Petojoen läheisyydessä. Jos vessoja on tyhjennetty suoraan jokeen, siitä ei rikoskomisario Revon mukaan jäisi mahdolliselle tapahtumapaikalle vastaavanlaisia jälkiä.

Suviseuroille osallistui järjestäjän mukaan noin 80 000 ihmistä. Seura-alue Räyskälän lentokentän yhteydessä oli pinta-alaltaan noin 185 hehtaaria.

Tapahtuman verkkosivuilla kerrotaan, että järjestäjä on saanut palautetta ympäristöön kohdistuneista vaikutuksista.

”On hyvin ikävää, että Räyskälän alueen asukkaille ja mökkiläisille on koitunut harmia Suviseurojen aikana. Sosiaalisessa mediassa on käyty myös vilkasta keskustelua, josta välittyy aito huoli luonnon puhtauden vaarantumisesta”, tapahtuman verkkosivuilla kerrotaan.

Järjestäjät kertovat suhtautuvansa ympäristöasioihin vakavasti ja vastuullisesti.

Suviseurojen ympäristövaikutukset ovat huolettaneet monia paikallisia.

”Puhelimeni soi koko ajan. On tosi hienoa, että ihmiset ovat huolissaan lähivesistään”, sanoo Lopen kunnan ympäristöpäällikkö Sonja Lahtinen.

Lahtisen mukaan juuri valmistuneiden näytetutkimusten mukaan Petojoessa ei juurikaan esiinny Escherichia coli -bakteeria. Sama tilanne on myös tapahtuma-alueen läheisellä uimarannalla Särkijärvessä sekä läheisessä Keski-Pomppu-lammessa.

Näytteet otettiin Suviseurojen jälkeen viime viikon torstaina.

”Escherichia coli -bakteeri ilmentää vesistön mahdollista ulostesaastumista. Näytteiden perusteella vesi on edelleen tosi puhdasta”, ympäristöpäällikkö Lahtinen sanoo.

”Jos kysytään, voiko siellä yhä uida, niin kyllä voi.”

Lahtisen mukaan jotkut peseytyivät Suviseurojen aikana myös alueen järvissä ja käyttivät shampoota.

”Shampoon käyttö vaikuttaa sekä vesistöjen pieneliöihin että rehevöitymiseen. En kuitenkaan ole lukenut tutkimuksia siitä, kuinka merkittävä se vaikutus voi olla”, Lahtinen sanoo.

Hän kertoo saaneensa yhteydenottoja myös roskaamisesta ja sotkemisesta Suviseurojen yhteydessä. Järjestäjät ovat kuitenkin siivonneet hyvin jäljet, Lahtinen kertoo.

Vajaan 8 000 asukaan Lopen kunta sijaitsee Kanta-Hämeen maakunnassa Hämeenlinnan eteläpuolella.

Lue lisää: Täällä puhumisen hoitaa mies – 76 000 ihmistä kokoontuu uskonnolliseen jätti­tapahtuman keskelle ei-mitään

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat