Taivas värjäytyi violetiksi Porvoon saaristossa – Kuvat ja videot näyttävät ukkosen voiman

Keskiviikon vastaisen yön salamasaldo oli noin 5 000 iskua, kertoo Ilmatieteen laitos. Lukijat lähettivät HS:lle kuvia ja videoita myräkästä.

13.7. 11:17 | Päivitetty 13.7. 16:27

Voimakas ukonilma aiheutti tiistain ja keskiviikon välisenä yönä tulvia ja tulipaloja etenkin itäisessä Suomessa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa pelastuslaitoksella oli kymmeniä myräkkään liittyviä tehtäviä.

”Se oli todella pitkä ukkonen. Vettä tuli sananmukaisesti kaatamalla”, Joensuun keskustassa asuva Sari Pulejo kertoo HS:lle puhelimitse.

Hän näki asunnostaan, kuinka kotikatu oli hetken veden vallassa.

”Ei tehnyt mieli lähteä kokeilemaan, paljonko siinä oli vettä. Kauppakeskuksessakin oli nähtävästi tulvinut eteiseen”, Pulejo kertoo.

Joensuun Otsolassa asuva Kimmo Nyyssönen kuvailee, että myräkkä oli melkeinpä kovin miesmuistiin.

”Silloin kuin oli Asta-myrsky [vuonna 2010], niin olen ollut kovemmassa. Mutta kyllä tämä melkein vertoja veti”, viisikymppinen Nyyssönen kertoo.

Nyyssösen mukaan ukkosrintama jumittui pitkäksi aikaa hänen asuinalueensa lähistölle.

”Siinä se jytyytti todella pitkään ennen kuin loppui. Yleensähän ukkonen menee aika nopeasti ohi, mutta tämä jäi pidemmäksi aikaa pyörimään”, Nyyssönen sanoo.

Naapurin kertoman mukaan tuuli oli lennättänyt telttapaviljongin pihalta tielle. Nyyssösen pihalla myräkkä ei aiheuttanut sen suurempia tuhoja kuin laonneet perunanvarret.

”Mutta ihmettelen, miten vähän puita on kaatunut siihen nähden miten voimakas tuo oli.”

Vyörypilvi Imatran Immolan lentokentällä tiistai-iltana klo 20 maissa. ”Pari minuuttia sen jälkeen, kun koneet olivat hallissa, alkoi sataa ihan älyttömästi”, kertoo kuvan ottanut Petri Salo.

Juha Töyrylä kuvasi salamointia Pyhtään Purolassa noin iltakymmeneltä tiistaina.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi varhain keskiviikkona, että ukkosen aiheuttamia tehtäviä oli tiistaina 46 kappaletta. Tehtävistä yli 30 oli vahingontorjuntatehtäviä, joissa pelastuslaitos pumppasi vettä kiinteistöistä tai raivasi puita pois vaaraa aiheuttamasta.

Puu oli kaatunut talon päälle myöhään tiistai-iltana Joensuun Kanervalassa.

Salamat aiheuttivat lisäksi seitsemän rakennuspaloa. Pelkästään Nurmeksessa voimakkaan ukkosen ja runsaan salamoinnin jäljiltä paloi kaksi rakennusta.

Lisäksi esimerkiksi Lappeenrannassa kanoottiseurue joutui ukkosmyrskyn keskelle, Etelä-Karjalan pelastuslaitos kertoo.

Melojat olivat lopulta kuitenkin päässeet omin avuin turvaan lähisaarille, eikä pelastuslaitoksen toimenpiteille lopulta ollut tarvetta.

Ilmatieteen laitoksen ja Forecan mukaan ukkosrintaman painopiste siirtyy keskiviikkona iltapäivällä maan länsi-, keski- ja pohjoisosan ylle. Päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta kertoo, että sade- ja ukkoskuuroja voidaan silti nähdä lähes koko maassa.

”Ehkä kaakonkulma jää poutaiseksi tänään, samaten Merenkurkun ja Selkämeren rannikko”, Kokko kommentoi aamupäivällä HS:lle.

Varoitukset rajusta ukonilmasta ovat voimassa muun muassa Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Koillismaalla, Kainuussa, Rovaniemellä ja useissa Itä-Lapin kunnissa iltapäivästä alkaen.

Lisäksi itäiseen Lappiin on annettu iltapäivästä alkaen varoitus vaarallisiksi yltyvistä sateista. Ilmatieteen laitoksen mukaan näillä alueilla voi sataa rankasti eli yli 30 millimetriä tunnissa.

Salama näyttää kuvassa iskeytyvän Joensuun kirkkoon.

Salamointia idässä. Kuvattu Helsingissä Redin Majakan ylimmästä 35. kerroksesta noin puoli kahdeltatoista tiistai-iltana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat