Anja Nurminen suuntasi Venäjälle tankkaamaan, kun raja aukesi – ”Ne on ihan eri ihmiset, jotka siellä sotivat”

Sekä suomalaisia että venäläisiä käännytettiin perjantaina takaisin Venäjän rajalla, mutta lopulta raja aukesi molempiin suuntiin.

Vaalimaan raja-asemalla on tällä hetkellä pitkä jono Suomeen.

15.7. 12:19 | Päivitetty 15.7. 14:23

Venäjä avasi perjantaina itärajan Suomeen tuleville venäläismatkustajille. Virallinen tieto tuli vasta noin puolenpäivän aikoihin, jota ennen ihmisiä käännytettiin takaisin molemmin puolin rajaa. Rajalla oli perjantaina aamupäivällä pitkä autojono Suomeen tulevia venäläisajoneuvoja.

Yleisjohtaja Kimmo Gromoff Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoi noin puoliltapäivin HS:lle, että virallista ilmoitusta rajan avaamisesta ei ollut vielä tullut. Raja-asemilla tilanne näytti kuitenkin kuitenkin jo siltä, että Venäjältä pääsi taas matkustamaan Suomeen.

”Siellä näyttäisi olevan venäläisiä autoja tulossa. Nuijamaalla taisi olla juuri 30 henkilöautoa ja Vaalimaalla noin sata henkilöautoa tulossa Suomeen”, Gromoff kertoi HS:lle perjantaina puolenpäivän jälkeen.

”Puhutaan normaalista liikenteestä siihen nähden kun rajoituksia ei ole, ei mistään ruuhkapiikeistä.”

Bussilla Suomeen saapuneet Alex ja Natalia Mazur kertovat, että bussi seisoi Venäjän rajalla pari tuntia.

”Yhdellä matkustajista ei ollut tarvittavia asiakirjoja. Koko bussi joutui odottamaan hänen takiansa”, Alex kertoo.

Kello 11.30 rajalle oli kuitenkin tullut virallinen tieto rajoitusten purkamisesta, joten bussi pääsi liikkeelle. Odotusaika oli lopulta siedettävä.

Alex ja Natalia olisivat päässeet ylittämään rajan jo aikaisemmin. Heidän suomalainen ystävänsä oli hankkinut heille asiakirjat, joiden perusteella heillä oli syy poistua maasta.

Pariskunta kertoo olevansa matkalla Milanoon. He aikovat viettää yhden yön Lappeenrannassa ja matkustaa sitten Helsinki-Vantaalta Italiaan. Venäjältä lentäminen ulkomaille on tällä hetkellä hankalaa pakotteiden takia.

Alex ja Natalia Mazur joutuivat odottamaan bussissa virallista tietoa maarajojen ylittämistä koskevien terveysrajoitusten poistamisesta.

Myös aamulla rajan ylittänyt Ksenia kertoi lentävänsä Helsingin kautta ensin Kööpenhaminaan ja sitten Ruotsiin. Hän tekee töitä Malmössä, joten hänellä oli jo aikaisemmin peruste maasta poistumiseen.

Ksenia kertoi, että aamulla jonoja rajalla oli vielä vähän. Ihmisiä ei hänen mukaansa päästetty vielä rajan yli.

”Odotin, että joutuisin jonottamaan”, Ksenia sanoo.

Tilanne oli vielä aamulla hyvin epäselvä.

Ksenia on ollut Venäjällä tapaamassa perhettään. Perhe on hankkinut viisumit Suomeen jo helmikuussa, mutta he eivät ole vielä päässeet matkustamaan rajoitusten takia.

HS:n Vaalimaalta tavoittama Anja Nurminen oli lähdössä Venäjälle tankkaamaan Suomen puolelta puoli kahden aikaan.

Hänen viisuminsa oli tullut edellisenä päivänä voimaan.

”Hain viisumia heti kun alkoi olla hajua siitä, että raja aukeaisi. Olen käynyt Venäjällä tankkaamassa jo pitkään, pari kolme kertaa viikossa. Nyt pitää varmaan ruveta käymään useammin”, Nurminen sanoo.

Pakotteiden takia Venäjältä saa jatkossa tuoda vain tankillisen bensaa. Aikaisemmin polttoainetta on voinut tuoda myös kanisterissa.

Ainoa ongelma on ollut ruplien saaminen, sillä kortilla ei voi Venäjällä maksaa. Nurminen kuitenkin tietää, mistä ruplia saa. Vielä hänellä ei ole niitä mukana.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina ihmisten suunnittelevan tankkausreissuja rajan taakse. Polttoaine on tällä hetkellä huomattavasti halvempaa Venäjän puolella. Moni vuosia Venäjälle kulkenut kertoi, ettei halua moraalisista syistä viedä rahojaan Venäjälle.

Nurminen ei pidä rajan takana tankkaamista ongelmallisena.

”Ne on ihan eri ihmiset, jotka siellä sotivat.”

Suomen puolelta oli rajaviranomaisten mukaan pyrkinyt Venäjän puolelle muutamia tankkaajia jo aamuyöstä ja ennen puolta päivää. Heidät oli kuitenkin käännytetty rajalta takaisin.

Anja Nurminen on odottanut, että pääsee taas Venäjälle tankkaamaan. Viisumi saapui edellisenä päivänä.

Ulkoministeriö on kehottanut välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle muun muassa siksi, että hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvässä maassa on terrorismin vaara.

Myös riskit maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin ovat kasvaneet Venäjällä. Esimerkiksi luottokorttiyhtiöt Visa, Amex ja Mastercard ovat ilmoittaneet, että yhtiöiden Venäjän ulkopuolella myöntämät kortit eivät enää toimi maassa. Niillä ei siis voi maksaa eikä nostaa käteistä rahaa pankkiautomaateista.

Venäjä on myös lisännyt lainsäädäntöä, jonka nojalla voidaan tuomita myös ulkomaalaisia sakko- tai vankeusrangaistuksiin esimerkiksi Venäjän asevoimia arvostelevista toimista tai puheista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat