Keskiviikkona tehtiin kuluvan vuoden maasalama­ennätys

Sää viilenee ja sateet jatkuvat loppuviikolla.

13.7. 19:17

Sade- ja ukkoskuurot jatkuivat keskiviikkona suuressa osassa maata. Ilmatieteen laitos antoi varoituksia rajusta ukonilmasta Pohjois-Pohjanmaalle, Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan, Kainuuseen ja osiin Lappia. Lisäksi suureen osaan maata annettiin varoitus vaarallisiksi yltyvistä sateista.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vettä voi sataa rankasti eli yli 30 millimetriä tunnissa. Vuorokausisademäärä voi nousta paikoin yli 50 millimetriin.

Tiistain ja keskiviikoin yhteenlaskettu salamamäärä on Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologi Petri Hoppulan mukaan ylittänyt jo 13 000 salamaniskua. Niistä yli 8 600 on tullut keskiviikon aikana.

”Lisää tulee vielä, sillä Lapissa räpsii koko ajan”, Hoppula kertoi STT:lle iltakuuden aikaan.

Hoppulan mukaan kuluvan vuoden vuorokausikohtainen ennätys maasalamoiden määrässä rikottiin keskiviikkona. Aiempi ennätys, vajaat 6 000 salamaa, tuli täyteen kesäkuun loppupuolella.

Yli 8 600 salaman räiskyminen päivässä on kuitenkin Hoppulan mukaan vielä vähäistä. Suomen kaikkien aikojen salamointiennätys on kesäkuulta 1988, jolloin yhden päivän aikana havaittiin 40 000 maasalamaa.

Juha Töyrylä kuvasi salamointia Pyhtään Purolassa noin iltakymmeneltä tiistaina.

Päivystävän meteorologi Hoppulan mukaan loppuviikon sää jatkuu sateisena ja torstaina kuuroja tulee hyvin suuressa osassa maata. Kuurot heikkenevät lauantain vastaisena yönä.

”Lisäksi loppuviikosta Kuolan niemimaan yli tulee matalapaine, joka leviää Etelä-Suomen alueellekin sunnuntaina.”

Lämpötilat ovat viilenemässä viikonlopun aikana. Hoppulan mukaan torstaina ja perjantaina suuressa osassa maata päivän ylimmät lämpötilat ovat noin 20–24 asteen tietämillä. Lauantaina lämpötila on Lappia lukuun ottamatta 20 asteen molemmin puolin.

”Sunnuntaina koko Suomi näyttäisi jäävän lämpötiloissa alle 20 asteen. Ensi viikolla päästään kuitenkin taas tiistaista eteenpäin mittaamaan yli 20 asteen lukemia”, Hoppula sanoi.

Ukonilman aiheuttamia vaaratilanteita sattui tiistain ja keskiviikon vastaisen yön aikana salamoinnin aiheutettua tulipaloja ja muuta haittaa.

Etelä-Karjalassa vakavin tilanne syntyi pelastuslaitoksen mukaan Savitaipaleella, jossa palvelutalokäytössä olevan rivitalon yläpohja syttyi palamaan salamaniskun seurauksena. Palo päästiin sammuttamaan nopeasti, mutta palvelutalosta kaksi asukasta jouduttiin siirtämään tilapäismajoitukseen seuraavaksi yöksi.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi varhain keskiviikkona, että ukkosen aiheuttamia tehtäviä oli tiistaina 46 kappaletta. Tehtävistä yli 30 oli vahingontorjuntatehtäviä, joissa pelastuslaitos pumppasi vettä kiinteistöistä tai raivasi puita pois vaaraa aiheuttamasta.

Salamat aiheuttivat lisäksi seitsemän rakennuspaloa. Esimerkiksi Nurmeksessa voimakkaan ukkosen ja runsaan salamoinnin jäljiltä paloi kaksi rakennusta.

Pohjois-Karjalassa myös sähköt ovat olleet paikoin poikki. Hetkellisesti ilman sähköä on ollut enimmillään noin 2 000 taloutta, kertoi PKS Sähkönsiirto.

Henkilövahingoista esimerkiksi ukkosen aiheuttamien tulipalojen yhteydessä ei ole tiettävästi ilmoitettu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat