Aki Lindén Ylelle: Neljännet rokotukset yli 60-vuotiaille tulisi aloittaa elokuun alusta

THL:n nykyisen suosituksen mukaan yli 60-vuotiaiden rokotukset alkaisivat vasta syyskuun alussa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) haluaisi aloittaa yli 60-vuotiaiden koronarokotukset ensi kuussa.

13.7. 23:08

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd) mukaan yli 60-vuotiaiden neljännet koronarokotukset tulisi aloittaa heti elokuun alussa. Linden kertoi asiasta puhelimitse Ylen A-studiolle keskiviikkoiltana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi A-studiolle, että mahdollisesta uudesta rokotusaikataulusta päätetään lähipäivinä.

THL:n nykyisen aikataulun mukaan yli 65-vuotiaiden rokotusten olisi määrä alkaa elokuun puolessa välissä. Syyskuun alusta alkaen neljännen rokotteen suositus laajenisi 60 vuotta täyttäneisiin ja 12–59-vuotiaisiin, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Nohynekin mukaan THL on selvittänyt kuntien mahdollisuuksia järjestää rokotuksia aikaisemmin.

Lue lisää: THL aikoo laajentaa suositustaan neljännestä korona­rokotuksesta – arvion mukaan elokuun puoli­välissä tehoste­rokote 65-vuotiaille

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Pasi Pohjola sanoo, että tahtotila rokotteiden aikaistamiselle on. Ministeriöllä ei kuitenkaan ole vielä virallista kantaa. Pohjola muistutti A-studiossa, että THL antaa Suomessa rokotussuositukset.

A-studiossa puhuneen Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan erityisesti yli 60-vuotiailla ja riskiryhmissä olevilla nuoremmilla kolmannen rokotteen suoja alkaa hävitä kolmen tai neljän kuukauden päästä rokotuksesta.

”Tähän perustuen meillä on aikalailla konsensus kautta Euroopan ja Suomen siitä, että neljännet rokotukset tulee aloittaa. Ei ole tarvetta tällaista aikarajaa laittaa,” Broas kommentoi viitaten THL:n nykyiseen aikatauluun.

Broaksen mukaan koronaviruksen uusi BA.5-alavariantti lisää tällä hetkellä merkittävästi sairastumisten määrää.

”Se on tartuttavuudeltaan tuhkarokon tyyppinen tauti ja kuolleisuus siihen on korkeampaa kuin influenssassa”, Broas kuvailee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat