Pietarilaismedia: Venäjä on avannut rajansa Suomeen, mutta venäläiset kertovat, että yli ei pääse

Venäjä on paikallisen median mukaan purkanut rajoitukset, mutta rajalla tämä ei näy.

Useat venäläiset ovat Fontanka-sivuston mukaan kertoneet, etteivät ole päätöksestä huolimatta päässeet toistaiseksi ylittämään rajaa.

15.7. 9:20 | Päivitetty 15.7. 10:43

Venäjä on purkanut koronaviruspandemian perusteella asetetut matkustus­rajoitukset Suomen-rajallaan, kertoo pietarilainen uutissivusto Fontanka.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass uutisoi perjantaina hieman puolenyön jälkeen, että Venäjän pääministeri Mihail Mišustin on allekirjoittanut päätöksen rajoitusten poistamisesta.

Virallista dokumenttia päätöksestä ei ole kuitenkaan julkaistu, ja useat venäläiset ovat kertoneet, etteivät ole päätöksestä huolimatta päässeet toistaiseksi ylittämään rajaa Suomeen, Fontanka kirjoittaa.

Venäjän rajaviranomaiset olivat sanoneet ainakin yhdelle Venäjällä rajanylitystä Suomeen päin odottavalle turistille, ettei ketään tulla päästämään rajan yli ainakaan ennen lauantaita, kertoo Fontanka perjantai­aamuna. Venäjän rajaviran­omaiset kertovat, että ennen virallisen dokumentin saapumista he eivät voi päästää ketään ylittämään rajaa ilman perusteita.

Suomi poisti omat koronarajoituksensa heinäkuun alussa. Venäläisiltä ei vaadita enää rokotus- ja koronatesti­todistuksia, eikä rajalla tehdä koronatestejä. Venäjä kuitenkin on rajoittanut omien kansalaistensa maasta poistumista.

Pietarilainen talouslehti DP kirjoitti tämän viikon maanantaina mahdollisuudesta, etteivät venäläiset ehkä tulisi pääsemään Venäjän rajan yli Suomeen. Lehden mukaan tämä johtuisi siitä, että Venäjän rajaviran­omaiset eivät ole vielä saaneet Venäjän hallituksen virallisia asiakirjoja Venäjän maarajojen ylittämistä koskevien terveys­rajoitusten poistamisesta. DP:n mukaan tilanne saattaisi selkiytyä vasta perjantaipäivän aikana.

HS kertoi torstaina, että tieto koronarajoitusten purkamisesta sai myös suomalaiset hakemaan viisumeita. Imatralaisen Viisumipisteen yrittäjä Raine Rita kertoi, että hakemuksia alkoi tulla heti, kun rajoitusten purkamisesta uutisoitiin. Hänen käsityksensä mukaan suurin osa viisumia hakeneista olisi menossa Venäjälle tankkaamaan.

Lue lisää: Viisumihakemuksia Venäjälle alkoi tulla heti, kun rajoitusten purkamisesta uutisoitiin – ”Heistä noin 80 prosenttia on tankkaajia”

Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin torstaina STT:lle, ettei virallista tietoa Venäjän matkustusrajoitusten poistumisesta ollut vielä tullut ainakaan Moskovan tai Pietarin edustustoille.

Venäjän valtion sivuilta löytyvässä tiedotteessa kerrotaan, että rajalla vaadittaisiin edelleen negatiivista koronatestitulosta. Facebookin Venäjällä tankkaajat -ryhmässä moni kuitenkin kertoo, ettei sellaista ole pyydetty rajalla pitkään aikaan.

Rajavartiolaitos odottaa merkittävää kasvua rajanylityksissä Suomen itärajalla heti tulevana viikonloppuna. Suomalaisten odotetaan hakeutuvan itänaapuriin halvemman polttoaineen perässä.

Rajavartiolaitoksen mukaan liikenne itärajalla oli alkuvuodesta noin 10 prosenttia siitä, mitä se oli ennen korona-aikaa. Kesäkuulta heinäkuulle kasvua itärajan ylityksissä viikkotasolla on ollut noin 25 prosenttia.

HS seuraa tilannetta Vaalimaan rajanylityspisteellä tänään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat