Tunnetulle Seiskan paparazzille syyte henkilön rikostaustan uutisoimisesta – Syyttäjä: Tiedot ovat totta, mutta ne kuuluvat yksityiselämän piiriin

Toimittaja kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Seiskan toimittajan syyte käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

15.7. 13:38 | Päivitetty 15.7. 14:19

Seiska-lehden toimittajaa vastaan on nostettu syyte yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Syyte koskee erään uutisessa nimellä mainitun henkilön rikostaustan paljastamista muutaman vuoden takaisessa Seiskan uutisessa.

Seiskan uutisen kohde on media-alalla työskennellyt suomalaismies.

Uutisen mukaan mies on tuomittu vuosien mittaan lukuisista rikoksista kuten omaisuus- ja väkivaltarikoksista. Rangaistukset ovat Seiskan mukaan vaihdelleet sakoista lyhyisiin ehdottomiin vankeustuomioihin.

Uutinen henkilön rikostaustasta julkaistiin Seiskan paperi- ja nettilehdessä.

Syytteen saanut toimittaja on Panu Hörkkö, joka on tullut tunnetuiksi useista paljastusuutisista Seiskassa.

Hörkkö kertoo HS:lle kiistäneensä rikosepäilyn esitutkinnassa ja aikovansa kiistää syytteen oikeudessa. Muuten hän ei kommentoi tapausta.

HS julkaisi laajan henkilökuvan Panu Hörköstä marraskuussa 2021: Viimeinen paparazzi.

Yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen syyllistyy rikoslain mukaan julkaisemalla oikeudettomasti toisen henkilön yksityiselämästä tiedon niin, että se on omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa henkilöä kohtaan.

Julkaisun sallittavuus voi riippua henkilön asemasta. Esimerkiksi poliitikoista tai muista vallankäyttäjistä saa julkaista vapaammin tietoja kuin tavallisesta yksityishenkilöstä.

Panu Hörkköä epäiltiin saman lehtijutun takia esitutkinnassa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen ohella myös kunnianloukkauksesta. Jälkimmäisen rikosepäilyn osalta syyttäjä päätti olla nostamatta syytettä.

Seiskan julkaisemat tiedot henkilön rikostaustasta pitävät syyttäjän mukaan paikkansa. Uutisessa ei käytetty henkilöstä myöskään halventavia nimityksiä eikä sen sisältöä voi syyttäjän mielestä muutenkaan pitää halventavana.

Syyttäjä päätyi kuitenkin nostamaan syytteen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, koska tietojen julkaisu rikostuomioista loukkaa syyttäjän mielestä henkilön yksityiselämää.

Esitutkinnassa rikoksesta epäiltynä oli myös lehden tuolloinen päätoimittaja Sami Hernesaho. Syyttäjä jätti nostamatta syytteen häntä vastaan eikä arvioinut hänen osuuttaan asiassa, koska epäillyn päätoimittajarikkomuksen syyteoikeus oli ehtinyt vanhentua.

Toimittajan syyte käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Viestinten uutiset ovat johtaneet viime vuosikymmeninä harvemmin käräjille kuin 2000-luvun alkupuolella. Takavuosina uutisoinnista tuli nykyistä enemmän langettavia tuomioita korkeinta oikeutta myöten.

Linja kuitenkin muuttui kymmenisen vuotta sitten, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi Suomelle lukuisia tuomioita sananvapauden loukkauksista. Monet niistä koskivat viestinten saamia tuomioita.

EIT:n ratkaisukäytäntö nosti syyte- ja tuomitsemiskynnystä mediajutuissa, kertoi Helsingin tuolloinen johtava kihlakunnansyyttäjä Heikki Poukka HS:n haastattelussa vuonna 2012.

”EIT:n mukaan poliittisessa asemassa olevan tai muuten selkeästi julkisuuteen tulleen henkilön pitää sietää enemmän negatiivista arvostelua”, Poukka totesi tuolloin.

Lue lisää: Viestimet joutuvat enää harvoin käräjille.

Fakta

Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen

■Yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen syyllistyy rikoslain mukaan julkaisemalla oikeudettomasti toisen henkilön yksityiselämästä tiedon niin, että se on omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa henkilöä kohtaan.

■Lain mukaan esimerkiksi poliitikoista, elinkeinoelämän vaikuttajista ja julkisessa tehtävässä tai niihin rinnastettavassa asemassa olevasta henkilöstö tällaisen tiedon julkaisu on kuitenkin sallittua, jos se voi vaikuttaa henkilön toiminnan arviointiin kyseisessä asemassa. Tiedon julkaisun pitää olla myös tarpeellista yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

■Rangaistuksena teosta on sakkoja.

Täydennetty 15.7. kello 14.13: Juttuun on lisätty syytteen saaneen toimittajan kommentit ja nimi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat