Yli tuhatkiloinen mursu rantautui Haminaan päivätorkuille – Veli-Matti Paronen törmäsi eläimeen aamu-uinnillaan ja ikuisti kohtaamisen videolle

Haminaan rantautunut mursu lähti jo uimaan ulappaa kohti, mutta palasikin takaisin rannan läheisyyteen. Mursu on Suomessa erittäin harvinainen näky.

15.7. 11:06 | Päivitetty 15.7. 20:53

Haminassa poliisi ja pelastuslaitos saivat perjantaiaamuna ilmoituksen, jota Kymenlaakson pelastuslaitos kuvaili historiansa ”ehkä erikoisimmaksi eläinpelastustehtäväksi”. Kookas mursu nousi maihin Salmenvirralla ja kävi veneiden väliin köllöttelemään.

Veli-Matti Paronen törmäsi Stena-mursuun aamu-uinnillaan.

Poliisin mukaan mursulla oli pituutta 3–4 metriä ja painoa yli tuhat kiloa. Ilta-Sanomien mukaan mursu oli havaittu Haminan Pappilansaarilla jo torstai-iltana.

Nääntyneeltä vaikuttaneelle mursulle pohdittiin jo hoitopaikkaa Korkeasaaresta. Iltapäivällä eläin kuitenkin pulahti takaisin mereen ja suuntasi ulappaa kohti.

”Eläinlääkärin arvion mukaan eläin oli niin hyväkuntoinen, että on paras vaihtoehto, että se lähtee uimaan ja toivottavasti suunnistaa omille asuinalueilleen”, komisario Ilari Saarikivi Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoi HS:lle perjantaina iltapäivällä.

Iltapäivällä kello viiden aikaan Kaakkois-Suomen poliisi kertoi Twitterissä mursun palanneen takaisin rannan läheisyyteen. Poliisi kieltää lähestymästä eläintä ja pyytää ilmoittamaan havainnoista hätänumeroon.

Vielä aamupäivällä Saarikivi kuvaili, että mursu oli huonossa kunnossa.

”Se on tosi näännyksissä, mutta kyllä se siinä liikuskelee ja on hengissä”, Saarikivi kommentoi tuolloin HS:lle.

Mursuun ei hänen mukaansa koskettu sen ollessa rannalla. Sitä oli kasteltu etäältä letkulla ja eläinlääkäri oli yrittänyt tutkia sitä silmämääräisesti.

”Kyseessä on villieläin ja petoeläin. Kukaan ei uskalla mennä koskemaan sitä. Aika lähellä on kuitenkin päästy käymään, mikä kielii siitä, ettei mursu voi hyvin.”

Iltapäivällä Saarikivi kertoi, että Haminan kaupungin valvontaeläinlääkäri arvioi mursun tilan uudelleen, kun se oli ottanut rannalla torkut ja palannut veteen.

”Aiemmin epäiltiin, onko se niin huonokuntoinen että on tullut rantaan. Mutta ilmeisesti suurempi syy olivat päiväunet”, Saarikivi pohtii.

”Ja sekin on vain arvailua. Aika erikoinen juttu.”

Poliisi eristi aamupäivällä alueen turvatakseen eläimen ja sivullisten turvallisuuden. Saarikiven mukaan mursu ei kuitenkaan vaikuttanut kiinnostuneelta ihmisistä.

”Se on kyllä valtavan kokoinen eläin. Varuillaan pitää olla, jos siihen törmää. Mutta tehtiin semmoinen johtopäätös, ettei se ainakaan tällä hetkellä ole niin vaaraksi ihmisille, että se pitäisi lopettaa”, hän kertoi iltapäivällä.

Nyt Kaakkois-Suomen poliisi kehottaa ihmisiä ilmoittamaan hätäkeskukseen, jos mursu näkyy vielä ranta-alueella. Mursua ei pidä lähestyä veneellä tai muullakaan keinolla.

”Kyseessä on suurikokoinen villieläin, eikä sen normaalissa elinympäristössä ole ihmisiä. Jos näet mursun, niin poistu alueelta kauemmaksi ja vältä eläimen lähelle menemistä”, poliisi ohjeisti iltapäivällä Twitterissä.

Poliisi eristi alueen aamupäivällä.

Mursu on Suomessa erittäin harvinainen näky. Sea Lifen intendentti Markus Dernjatin kertoi ensin epäilleensä havainnon todenmukaisuutta.

”Epäilin ensin voiko se olla totta, mutta kun näin kuvan ja maiseman taustalla, niin kai se on uskottava.”

Mursu on arktinen nisäkäslaji. Lajia tavataan lähinnä hyvin pohjoisessa, esimerkiksi pohjoisella Jäämerellä. Yksittäisiä havaintoja on ollut muualtakin kuin napapiiriltä, mutta lajin kohtaaminen Itämerellä on erittäin harvinaista.

”Tämä on selvästi joku harhaileva yksilö. Enpä usko, että se on tänne missään matkalaukussa tai rahtilaivalla tullut. Sen on pitänyt tulla tänne Tanskan salmien kautta. Valtavan pitkän matkan se on jo joka tapauksessa uinut”, Dernjatin kertoo.

Mursu painaa yli tuhat kiloa ja on 3–4 metriä pitkä.

Latvian yleisradioyhtiö LSM kertoi viime viikon alussa, että myös Latvian Liepājassa oli nähty rantautunut mursu. Uutisen mukaan myös Saksan ja Puolan rannikoilla olisi viime kuussa tehty havainto mahdollisesti samasta mursusta.

Korkeasaaren eläintarha kommentoi perjantaina Twitterissä, että on mahdollista, että sama eläin on jatkanut matkaansa Haminaan. Varmuutta asiasta ei ole.

”Mursuja on eläintarhojen yhteisen eläintietojärjestelmän mukaan vain parissa eurooppalaisessa eläintarhassa, joten niistä ei ole lähtöisin”, twiitissä kerrotaan.

Dernjatin uskoo, että kyseessä on aikuinen yksilö.

”Ei tämä mikään poikanen ole, kun on näin pitkälle selvinnyt. Sillä on ollut pakko olla kokoa, voimaa ja vararavintoa.”

Mursun kohtalo on vielä kysymysmerkki. Dernjatinin mukaan se vaikuttaa kuitenkin synkältä.

”Toivottomalta tulevaisuus näyttää.”

”Toivottomalta tulevaisuus näyttää. Ei se tule selviämään. Itämeri on vähän tällainen pussi, että kun tänne tulee, niin tänne jää. Täältä ei hevillä löydä pois. Eikä se löydä kunnolla ravintoakaan täältä”, Dernjatin sanoi perjantaina.

Myös Korkeasaaren eläinlääkäri oli matkalla tarkistamaan eläimen vointia, mutta mursu oli ehtinyt lähteä ennen kuin eläinlääkäri pääsi paikalle. Lotta Kivalo Korkeasaaren viestinnästä kommentoi perjantaina STT:lle, että mursun edellytyksiä päästä takaisin kotikonnuilleen on hankala arvioida.

"Itämeri on hirmu sokkeloinen meri. Se, että sattuu löytämään oikean reitin, on aika tuuripeliä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat