Haminan mursusta on tullut poliisille yksi uusi havainto­vihje – "Emme tiedä, jatkaako se matkaa vai onko se hakemassa ruokaa"

Haminaan rantautunut mursu on Itämeren pohjoisin sekä nykyhistorian ensimmäinen mursuhavainto Suomen rannikolla. Siksi sen liikkeitä ja kuntoa seurataan tiiviisti.

Mursu köllötteli perjantaina Haminan rannalla.

16.7. 9:12 | Päivitetty 16.7. 19:08

Haminaan perjantaina rantautunut mursu lähti lauantai-iltapäivällä liikkeelle, kertoi Kaakkois-Suomen poliisi Twitterissa. Mursu nukkui rauhallisesti poliisin eristämällä ranta-alueella perjantain ja lauantain välisenä yönä sekä pitkälle lauantaipäivään.

Mursun mahdollisesta rantautumisesta voi ilmoittaa 112:een, poliisi tiedottaa. Mursu on myös edelleen syytä jättää rauhaan, eikä sitä tulisi lähestyä, poliisi toteaa.

Mursusta oli tullut lauantai-iltapäivällä sen liikkeelle lähtemisen jälkeen yksi havaintovihje poliisille, kertoo rikoskomisario Mira Nieminen Kaakkois-Suomen poliisista.

”Havaintovihje tuli Haminan Salmenvirralta eli samalta alueelta. Meille ei ole kuitenkaan tullut tietoa, että mursu olisi rantautunut mihinkään”, Nieminen sanoo.

Mursun liikkeiden seuraaminen on tällä hetkellä ilmoitusten varassa. Poliisi kuitenkin toivoo, ettei mursua jahdata tai etsitä.

”Emme tiedä, miten mursu käyttäytyy: jatkaako se matkaa, onko se hakemassa ruokaa vai onko se matkalla pois päin.”

Jos mursu rantautuu uudestaan, sen tilaa arvioidaan uudelleen. Mursun lepo pyritään myös turvaamaan.

”Eläinlääkäri ja asiantuntijat ovat sitä mieltä, että mursu hakee voimia ja että se saattaa nukkua vielä useammankin päivän”, Nieminen sanoo.

Poliisi päätyi perjantaina eristämään ranta-alueen, johon mursu jäi yön ja aamupäivän ajaksi lepäämään. Partio poistui paikalta yön aikana.

Poliisi ohjasi ihmisiä paikalla pysymään kauempana mursusta eristysalueen ulkopuolella. Ongelmia yli-innokkaiden mursubongareiden kanssa ei poliisin mukaan toistaiseksi ole ollut.

”Toivotaan, että eristysnauha pitää ja mursu saa siellä rauhassa olla”, poliisi sanoi lauantaina aamulla.

Eläimen tilannetta ja liikkeitä on seurattu tarkasti, sillä se on päätynyt epätavalliseen ympäristöön.

Perjantaina mursua kasteltiin vesiletkulla ja sille pohdittiin hoitopaikkaa Korkeasaaresta. Lopulta mursun annettiin palata omin avuin mereen, sillä eläinlääkäri arvioi sen olevan hyväkuntoinen.

Mursun lauantaisella pötköttelypaikalla ei ollut ympärivuorokautista mursuvartiointia, mutta Kaakkois-Suomen poliisi tiedotti yhdeltätoista lauantaina käyneensä tarkistamassa mursun tilanteen eläinlääkärin kanssa. Tarkastus ei ”aiheuttanut toimenpiteitä”, poliisi tiedotti viestipalvelu Twitterissä.

Kyseinen mursu on Itämeren pohjoisin sekä nykyhistorian ensimmäinen mursuhavainto Suomen rannikolla.

Mursun liikkeitä seurannut väitöskirjatutkija Rune Aae Kaakkois-Norjan yliopistosta kertoi perjantaina HS:lle, että ensimmäinen havainto mursusta tehtiin Norjan lounaispuolella maaliskuun puolivälissä. Norjasta mursu ui Ruotsin ja Tanskan kautta Saksaan Rügenin saarelle Itämeren etelärannikolle. Sieltä se jatkoi matkaansa Puolan rannikolle ja sieltä Kaliningradin kautta Latviaan.

Ensimmäisen kerran Suomessa mursu havaittiin torstai-iltana Haminan edustalla.

Matkansa varrella mursu on jo saanut useamman eri nimen eri maissa: Tanskassa Luffe, Ruotsissa Sten ja Latviassa Stena. Aen käyttää itse mursusta nimeä Stena, koska se on naaraspuolinen. Suomalaista nimeä mursulla ei vielä toistaiseksi ole.

Aen kertoi perjantaina HS:lle, että parasta olisi antaa Stena-mursun mennä menojaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat