”Lämmin poikkeama” liikkuu Länsi-Euroopasta kohti Suomea – Helteitä on tulevalla viikolla luvassa lähes koko maahan

Sää lämpenee päivä päivältä, ja torstaina suuressa osassa maata päästään hellelukemiin.

Ihmisiä Hietaniemen uimarannalla Helsingissä 5. heinäkuuta.

17.7. 18:53

Suomessa on viime päivinä vietetty kesää ajankohtaan nähden selkeästi tavallista viileämmässä säässä.

Tulevalla viikolla tilanne muuttuu. Loppuviikosta helteitä on luvassa lähes koko maahan, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Alkuviikon sää on vielä epävakaista. Sade- ja ukkoskuuroja voi maanantaina tulla etenkin itärajalla ja maan pohjoisosissa.

Lämpötilat pysyttelevät maanantaina ja tiistaina pääosin matalina, mutta 20 asteen yläpuolelle voidaan päästä erityisesti maan lounaisosissa.

”Sadekuuroja on vielä tiistaina siellä täällä odotettavissa aika lailla koko maassa”, Siiskonen sanoo.

Keskiviikkona on luvassa selkeästi lämpimämpää säätä. Sää on pääosin poutaista, mutta itärajan tuntumassa tulee sateita.

”Korkeimmat lämpötilat ovat keskiviikkona maan lounaisosassa: jopa 23 astetta”, Siiskonen sanoo.

Torstaina päästään jo hellelukemiin, joita on tämän hetkisen ennusteen mukaan luvassa suuressa osassa maata. Maan länsiosissa mittari voi nousta jopa 27 asteeseen.

Perjantai saattaa olla vielä torstaitakin lämpimämpi päivä. Silloin hellelukemia on odotettavissa lähes koko maahan.

”Lämpötila nousee perjantaina monin paikoin 26 ja 27 asteeseen. Tämä pätee myös maan pohjoisosaan.”

Myös viikonlopun sää näyttää tällä hetkellä lämpimältä. Sää saattaa kuitenkin muuttua epävakaiseksi, ja sadekuuroja voi tulla eri puolilla maata.

Suomen torstaina saavuttava lämmin ilmamassa saapuu Suomeen Länsi-Euroopasta. Esimerkiksi Britanniaan on ennustettu alkuviikoksi jopa 40 asteen helteitä.

Lue lisää: BBC: Englantiin historiallinen ”punainen varoitus” ensi viikon helle­aallon vuoksi

Tämä ilmamassa liikkuu viikon edetessä koilliseen päin ja saavuttaa Suomen viikon keskivaiheilla. Ilmamassa pääsee kuitenkin jäähtymään matkalla pohjoiseen, Siiskonen sanoo.

”Sieltä se lämmin poikkeama on tulossa kohti koillista, mutta poikkeavuus ei ole lähellekään niin suuri kuin mitä on ennustettu Länsi-Eurooppaan.”

Kun alkuviikko on koko maassa vielä ajankohtaan nähden tavanomaista viileämpi, torstaina on jo selvästi tavallista lämpimämpää.

”Torstaina keskilämpötilat ovat 2–3 astetta tavanomaista korkeampia, ja vuorokauden ylimmät lämpötilat 2–5 astetta tavanomaista korkeampia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat