Noin sata ihmistä ylitti itärajan viikon­loppuna polku­pyörällä – Tuhansia venäläis­turisteja virtaa itä­rajalta Suomeen

Vaalimaalla, Nuijamaalla ja Imatralla rajan ylitti lauantaina 6 700 ja sunnuntaina 7 000 matkustajaa.

Venäläisiä matkailijoita tulossa Suomeen Nuijamaan raja-asemalla Lappeenrannassa 15. heinäkuuta 2022.

18.7. 11:45

Liikenne Suomen itärajalla on pysynyt vilkkaana sen jälkeen, kun Venäjä poisti matkustusrajoituksensa viime perjantaina 15. heinäkuuta. Valtaosa liikenteestä suuntautuu Venäjältä Suomeen.

”Viikonloppuisin rajaliikennettä on tavallisestikin enemmän, joten rajoitusten poistumisen vaikutukset alkavat hahmottua paremmin tulevina arkipäivinä”, sanoo rajavartiomestari Jani Lappalainen Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskuksesta.

Lauantaina rajan ylitti Vaalimaalla 3 700, Nuijamaalla 2 000 ja Imatralla 1 000 matkustajaa eli yhteensä 6 700. Sunnuntaina luvut olivat Vaalimaalla 3 900, Nuijamaalla 2 000 ja Imatralla 1 100 eli yhteensä 7 000.

Päivittäiset matkustusmäärät ovat vielä kaukana koronapandemiaa edeltävistä vuosista, jolloin rajanylittäjiä oli noin 20 000 päivittäin ja ennätyspäivinä 30 000.

”Pandemia-aikaan verrattuna määrät taas ovat selkeästi kasvaneet, sillä tuolloin rajanylittäjiä oli noin 1 500–2 000 päivässä”, Lappalainen vertaa.

Viikonloppuna rajanylittäjistä noin 80 prosenttia kulki Venäjältä Suomen suuntaan, kertoo yleisjohtaja Kimmo Gromoff Kaakkois-Suomen rajavartiostosta. Hänen mukaansa suurimmalla osalla matkustamisen syy on turismi.

”Venäjältä tullaan Suomeen esimerkiksi kaupoille tai lomalle. Toisena matkustamisen syynä ovat kiinteistöomistukset Suomessa. Osa matkustajista ylittää rajan jatkaakseen matkaa muihin Euroopan maihin”, Gromoff kertoo.

Lue lisää: Venäläisiä lensi Helsinki-Vantaan kautta muualle Eurooppaan heti rajan aukeamisen jälkeen: ”Venäjä on hullu ja hallintomme on hullu”

Pääasiassa matkustajat ylittävät rajan henkilöautolla. Pietarin ja Helsingin välillä päivittäin liikennöivien bussivuorojen lisäksi rajalta on tullut myös joitakin busseja reittiliikenteen ulkopuolelta.

Lisäksi perjantain, lauantain ja sunnuntain aikana noin sata ihmistä ylitti rajan polkupyörällä, ja suurin osa heistä saapui Venäjältä Suomeen. Pyöräliikenne rajan yli kulkee pääasiassa Imatran ja Svetogorskin välistä pyöräilyreittiä Imatran raja-asemalta.

Matkustusrajoitusten poistumisen on odotettu lisäävän niin sanottua bensarallia eli itärajan lähellä asuvien suomalaisten tankkausreissuja Venäjälle, sillä rajan takana polttoaine on edullisempaa.

Gromoff vahvistaa, että polttoaineen hakeminen on ollut suurin syy Suomesta Venäjälle kulkevaan liikenteeseen viikonlopun aikana.

Rajanylitysmäärät tulevat kasvamaan maltillisesti, Gromoff arvioi. Hänen mukaansa matkustamiseen vaikuttaa edelleen esimerkiksi epävarmuus siitä, miten liikenne rajalla sujuu, sekä käytännön syyt, kuten vanhentuneet viisumit.

”Viisumeita [Venäjältä Suomeen] haetaan jatkuvasti lisää ja niitä myönnetään siihen tahtiin, kun kapasiteettia on. Hetkessä sekään ei muutu.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat