THL: Neljänsiä korona­rokote­annoksia voi tarjota jo heinäkuussa

Suosituksen mukaan kunnat voivat jo heinäkuussa tarjota neljänsiä rokoteannoksia kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä aikuisille riskiryhmäläisille. Rokotuksia tulisi tarjota portaittain.

Koronarokotteita Jätkäsaaren rokotuspisteellä Helsingissä 25. helmikuuta.

18.7. 9:42 | Päivitetty 18.7. 10:33

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on muuttanut linjaustaan neljänsien koronarokoteannosten antamisesta. Nyt THL suosittelee, että kunnat alkavat tarjota neljänsiä rokotuksia uusille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään elokuun alusta lähtien.

THL tiedotti asiasta maanantaina.

Rokotuksia suositellaan tarjoamaan alueellisen tilanteen mukaan ja portaittain: aluksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuulumattomille 70–79-vuotiaille, seuraavaksi 18–69-vuotiaille riskiryhmäläisille ja viimeiseksi riskiryhmiin kuulumattomille 60–69-vuotiaille.

Suositus ei toistaiseksi koske 12–17-vuotiaita riskiryhmäläisiä. Kansallisen rokotus­asiantuntijaryhmän (Krar) lasten alatyöryhmä käsittelee lasten rokotusohjelman jatkoa elokuun alussa.

Suositus ei koske myöskään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. THL:n mukaan sote-työntekijöiden kohdalla kannattaa odottaa sellaisia rokotteita, jotka on räätälöity uusia virusvariantteja vastaan. Niitä on odotettavissa myöhemmin syksyllä.

Aiemmin heinäkuussa THL ilmoitti ennakolta antavansa suosituksen, että neljänsiä rokotuksia tarjottaisiin vasta 15. elokuuta alkane kaikille 65 vuotta täyttäneille. Syyskuun alusta lähtien rokotuksia olisi tarjottu kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä 12–59-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville.

Muutoksen taustalla on Euroopan tartuntatautiviraston (ECDC) ja Euroopan lääkeviraston (Ema) uusi suositus. Viime viikolla ne kehottivat EU-maita harkitsemaan, että yli 60-vuotiaille sekä vakavan taudin riskiryhmille tarjottaisiin neljänsiä rokotuksia välittömästi.

Lue lisää: EU kehottaa jäsenvaltioita antamaan välittömästi neljännen koronarokotteen yli 60-vuotiaille – Suomi aikoo antaa piikit vasta syyskuussa

Ennen THL:n uutta linjausta neljänsiä rokotuksia on tarjottu 80 vuotta täyttäneille sekä tietyille riskiryhmiin kuuluville henkilöille.

Kesän aikana BA.4- ja BA.5 -koronavirusmuunnokset ovat yleistyneet Suomessa. Ne tarttuvat myös rokotettuihin helpommin kuin aiemmat muunnokset.

”BA.4:n ja BA.5:n takia koronaepidemia voi meillä Suomessakin kiihtyä jo loppukesästä. Neljännen rokotuksen ottaminen viimeistään elokuun alussa antaa ikääntyneille ja riskiryhmille lisäsuojaa vakavaa tautia vastaan hieman alkuperäistä aikataulua aiemmin”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo maanantaina julkaistussa tiedotteessa.

Nohynekin mukaan neljättä rokotusta ei kuitenkaan tarvitse, jos on jo saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan kerran tai useammin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat