”Totta kai olemme odottaneet rajan aukeamista” – Itärajan kauppiaat kertovat, näkyykö ostoksilla jo venäläisturisteja

Perinteisesti venäläisturisteille ovat käyneet kaupaksi erityisesti erilaiset rasvat ja maitotuotteet, kuten voi, juusto ja kokolihaleikkeleet.

Zsar sijaitsee Vaalimaan rajanylitysaseman tuntumassa. Ostoskylän ympärillä on autoteitä ja suuri parkkipaikka.

19.7. 2:00 | Päivitetty 19.7. 9:40

Suomen itäraja aukesi pitkän tauon jälkeen venäläisturisteille, kun Venäjä poisti matkustusrajoituksensa viime perjantaina 15. heinäkuuta.

Koronapandemian takia asetetut matkustusrajoitukset ovat ehtineet yli kahden vuoden ajan ajaa itärajan tuntumassa sijaitsevia kauppakeskuksia ahtaalle, kun venäläiset eivät ole päässeet vapaasti Suomeen ostoksille.

Siksi moni kauppias onkin odottanut vesi kielellä matkustusrajoitusten poistamista.

Yksi suurista kärsijöistä on ollut Vaalimaalla sijaitseva Zsar-myymäläkylä, joka jouduttiin sulkemaan pariksi kuukaudeksi pandemian alussa vuonna 2020. Saman vuoden lopussa myymäläkylä ja sen tytäryhtiö East Gate Development hakeutuivat yrityssaneeraukseen.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto ehti jo kertoa rajaliikenteen vilkastuneen, mutta miltä tilanne näyttää Zsarin myyntijohtajan Kaisa Hännisen silmin?

Siltä, etteivät venäläisturistit ole vielä palanneet ostosreissuilleen ”odotusarvojen mukaisesti”.

”On pikkuisen viime viikosta vilkastunut, mutta varsinaista ryntäystä ei ole näkynyt. Totta kai olemme odottaneet rajan aukeamista”, hän sanoo.

Ostoskylän asiakasmäärät ovat Hännisen mukaan nousseet kesän myötä. Tällä hetkellä asiakkaita tulee kaikkialta Suomesta.

”Kesä on ostoskylän parasta aikaa. Selvästi koronavirus teki sen, että ihmiset matkustavat kotimaassa, eivätkä välttämättä lähde ulkomaille.”

Kotimaan matkailijoiden lisäksi kauppakeskuksessa käy Hännisen mukaan myös esimerkiksi keskieurooppalaisia turisteja.

K-Citymarket Imatran kauppias Marko Tujula on Hännisen kanssa samoilla linjoilla siitä, etteivät venäläisturistit ole ainakaan vielä löytäneet tietään ostoksille entiseen malliin.

”Pikkuisen vilkkaammaksi ovat turistimäärät kasvaneet, muttei mistään ryntäyksestä voida puhua. On mahdollista, että Venäjällä liikkuu hitaasti tieto rajojen avautumisesta”, hän kertoo.

Tujulan mukaan tämän hetken matkailijavirroissa puhutaankin ”prosenttiluvuista” siitä, mitä turistimäärät ovat olleet parhaimmillaan ennen koronapandemiaa.

”Aikoinaan venäläisiä tuli busseilla niin, että niitä saattoi olla parikin päivässä kaupan pihassa. Nyt puhutaan yksittäisistä matkustajista, joita tällä hetkellä tulee rajan yli ostoksille. Yhtään bussia en ole vielä itse nähnyt.”

Perinteisesti venäläisturisteille ovat käyneet kaupaksi erityisesti erilaiset rasvat ja maitotuotteet, kuten voi, juusto ja kokolihaleikkeleet.

Tujula ennakoi, että samat tuotteet ovat säilyttäneet suosionsa venäläisten keskuudessa, mikäli turistimäärät alkavat lisääntymään.

Tulevaisuutta venäläisturistien suhteen on kuitenkin tällä hetkellä mahdotonta ennakoida.

”Nykyisin on mahdotonta ennustaa, mitä venäjällä tapahtuu tai onko raja esimerkiksi kahden viikon päästä auki vai ei”, hän miettii.

”Hirveän suuria veikkauksia turistimääristä ei siksi pysty suuntaan tai toiseen antamaan.”

Monet suomalaisyritykset ovat poistuneet Venäjältä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Se saattaa motivoida venäläisiä saapumaan ostoksille suomalaisten tuotteiden perässä, Hänninen arvelee.

”Toiset hakevat ruokatavaroita, toiset muotia. Jos joku on tykästynyt suomalaisiin tuotteisiin, hän saattaa tulla niitä rajan yli hakemaan. Sehän on ihanaa, jos suomalaiset brändit pääsevät maailmalle.”

Myymäläkylää pyritään nyt markkinoimaan ja tekemään tunnetuksi sekä kotimaassa että Venäjällä. Hänninen uskoo venäläisten ostosmatkailijoiden määrän nousevan sitä mukaa, kun he saavat uusittua viisumeitaan Suomeen.

Pandemiaa edeltävästä ajasta ollaan vielä kaukana.

”Siihen palaaminen vaatii uutta sopeutumista”, hän sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat