Kuuma ilmamassa ottaa Suomen valtaansa torstaina – ”Ääritapauksessa voi mennä pakastealtaiden väliin”, neuvoo meteorologi

Euroopan yllä matelevan kuuman ilmamassan vaikutukset voi huomata Suomessa jo keskiviikosta lähtien.

Helteellä on syytä muistaa juoda tarpeeksi vettä.

19.7. 14:16 | Päivitetty 19.7. 14:20

Eurooppaa kurittava lämpöaalto on saapumassa Suomea kohti. Ensimmäiset maistiaiset kuumuudesta saadaan jo keskiviikkona, ja torstaista on tulossa laajalti helteinen päivä.

Maanantaina kuuma ilmamassa oli vahvimmillaan Britannian ja Ranskan yllä. Tiistaina se etenee kohti Pohjanmerta nostaen vielä lämpötiloja huippulukemiin itäisimmässä Englannissa, Ranskan pohjoisosissa, Benelux-maissa sekä läntisimmässä Saksassa.

Lämpöaalto jatkaa matkaansa Skotlannin ja Etelä-Norjan tienoille, ja keskiviikkona se kärventää jo Ruotsia. Keskiviikkona lämpötilat hipovat hellelukemia myös Suomen länsiosissa, kertoo meteorologi Juha Föhr Forecalta.

”Aikamoisen lämmintä tunkee lännestä, sitten jo aurinko menee maillensa.”

Kuuma ilmamassa ottaa Suomen valtaansa torstaina. Mittari menee punaiselle erityisesti maan länsi-, lounais- ja eteläosissa, missä lämpötila voi nousta 30 asteen paikkeille.

”Lämpöaalto kulkee meitä kohti, mutta kokee matkallansa jonkinlaista lievenemistä. Ei tänne kannata mitään 40 asteen kuumuutta odottaa. Kun näin menee sanomaan, niin tietysti se piruuttaan tuleekin.”

Hellelukemat ulottuvat torstaina Oulun korkeudelle asti, ja tätä pohjoisemmassa lämpötila pyörii parinkymmenen molemmin puolin.

”Lappi on suureen osaan maata verrattuna eri asemassa, sillä Suomi on pohjois-eteläsuunnassa yli tuhannen kilometrin pituinen. Lapissakin lämpö kyllä tuntuu, ja jossain paikoissa voi olla hellettäkin.”

Föhrin mukaan ilma on loppukesästä kosteampaa, mikä voi saada lämpöaallon tuntumaan tukalammalta kuin juhannuksena vallinnut kuumuus.

Kuumuudesta selviämiseen Föhr mainitsee perinteisiä keinoja, kuten riittävä veden juonti ja vaaleisiin, väljiin vaatteisiin pukeutuminen.

”Väljät vaatteet antavat ihon tuulettua paremmin. Toogabileet suosioon!”

Yksi vaihtoehto on hakeutua esimerkiksi tehokkaasti ilmastoituun kauppaan tai tavarataloon, Föhr sanoo.

”Ääritapauksessa voi mennä pakastealtaiden väliin ja olla olevinaan ostamassa jotakin.”

Perjantaina lämpöaalto laimenee jonkin verran, mutta kuumentaa edelleen maan etelä- ja keskiosia lähemmäksi 30 astetta.

Lämpö ulottuu pohjoiseen asti lukuun ottamatta Lappia ja Pohjanmaata, mihin luoteesta virtaa viileämpää ilmaa tuoden mukanaan kuurosateita ja pilvisyyttä.

Lauantaina kuuman ilman alue jatkaa hienoista viilentymistään, mutta maan etelä- ja itäosissa lämpötila voi edelleen nousta 25 asteeseen.

Sadekuurojen mahdollisuus tekee kuitenkin lämpöennusteesta epävarmemman viikonloppuna. Sunnuntaina lämpö jatkunee etelässä ja idässä.

Viimeistään maanantaina lämpöaalto alkaa talttumaan, kun päivä on laajalti sateinen ja mittarin lukemat vaihtelevat parinkymmenen molemmin puolin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat