Haminan mursu on kuollut

Korkeasaaren villieläintarhassa mursulle oli tarkoitus antaa ensihoitoa. Mursu saatiin siirrettyä laatikossa kuorma-autoon tiistaina illalla puoli kymmenen aikaan.

Kotkaan eksynyt mursu saatiin siirrettyä metsän reunasta tiistai-iltana.

19.7. 10:14 | Päivitetty 20.7. 7:05

Kotkassa omakotitalon pihaan eksynyt mursu saatiin tiistai-iltana siirrettyä suuressa laatikossa kuorma-autoon. Eläin siirrettiin metsänreunasta kuljetuslaatikkoon paarien avulla, ja siirto-operaatioon osallistui useita ihmisiä muun muassa Korkeasaaren eläintarhasta ja poliisista.

Mursu vietiin yöllä Korkeasaaren villieläin­sairaalaan. Korkeasaaren eläintarha twiittasi yöllä, että viime päivien koettelemukset ja kuljetus olivat heikkokuntoiselle eläimelle liian raskaat. Mursu kuoli matkalla.

Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kertoi aiemmin tiistai-iltana HS:lle, että Korkeasaaressa mursulle oli tarkoitus antaa ensihoitoa ja huolehtia, että eläin saa riittävästi nestettä ja ravintoa.

”Eläinlääkäri miettii tarvittaessa myös lääkitystä”, hän sanoi.

Trontin mukaan illalla ei ollut arviota siitä, mihin aikaan mursu saataisiin perille Korkeasaareen, sillä kuljetuksessa ja eläimen purkamisessa Korkeasaaren päässä voisi kestää jonkin aikaa.

Mursu oli aiemmin illalla nukutettu, jotta sen kuntoa päästäisiin tutkimaan tarkemmin. Sitä ennen Korkeasaaren eläintarha kertoi tiedotteessaan, että Haminasta Kotkaan liikkunut mursu oli erittäin nälkiintynyt ja laiha.

Eläimen siirtämiseen osallistui useita ihmisiä.

Tiistaina illalla paikalle saapunut Trontti kertoi HS:lle, että nälkiintyneisyys näkyi mursusta silmämääräisesti.

”Jo etukäteen näkemistäni kuvista näkyi, että mursun luut paistavat läpi.”

Mursun ihonalainen rasvakerros oli eläintarhan mukaan niin ohut, että todennäköisesti siksi eläin ei viihtynyt enää vedessä vaan hakeutui maalle.

”On epätodennäköistä, että eläin selviää tässä kunnossa hengissä ja löytää tiensä Itämerestä ulos”, Korkeasaaren tiedotteessa todettiin tiistaina iltapäivällä.

Myös biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta arvioi STT:lle, että mursun tuleminen maalle kertoo sen nälkiintymisestä.

Mursu siirrettiin kuorma-autoon kuljetuslaatikossa.

Kotkassa joukko eläinlääkäreitä ja paikallinen eläinsuojelu­viranomainen arvioivat pitkään mursun kuntoa.

Korkeasaari arvioi ennen siirtämispäätöstä, että jos mursu tarvitsee hoitoa, sekä sen nukuttaminen että kuljettaminen on riskialtista. Hädässä olevaa eläintä on kuitenkin eläinsuojelulain mukaan autettava.

”Lähtökohtaisesti villieläintä tulee auttaa, ja jos mursu on huonossa kunnossa, se viedään Korkeasaaren villieläinhoitolaan”, Trontti totesi tiistaina päivällä.

Tiistain aikana paikalla oli muun muassa poliisi ja pelastuslaitoksen edustajia. Lisäksi tilannetta seuraamassa oli toimittajia ja muutama sivullinen, jotka poliisi ohjasi läheisen metsän puolelle.

Paikalla olevia ihmisiä pyydettiin antamaan työrauha pelastus­henkilö­kunnalle, kertoi Kotkassa paikalla ollut HS:n toimittaja Jaakko Muilu.

”Kahdesta henkilöautosta, poliisin ja pelastuslaitoksen autoista, on tehty ikään kuin blokki, jotta mursu ei lähtisi tielle päin”, Muilu kuvaili tilannetta tiistaina iltapäivällä.

Mursu löytyi tiistaiaamuna lähellä Kotkan ja Haminan rajaa asuvan Jukka Hovilan tontilta. Hovila kertoi aamupäivällä HS:lle, että mursu pötkötteli hänen pihallaan.

Hovilan mukaan kutsumaton vieras oli laittanut hänen pihallaan olleen mattotelineen ”ihan solmuun”.

”Ihmettelin, että mikä pyykkitelineelle on käynyt. Ajattelin, että onko tässä ollut jotain ilkivaltaa, hirvi tai joku käynyt, mutta se olikin mursu”, Hovila kertoi HS:lle.

”Aikamoinen pötkylä möllötteli kuusiaidan alla.”

Mursu löytyi tiistaina omakotitalon pihalta.

Mursu tuli pihalle luultavasti joesta, joka kulkee tontin lähistöllä.

Hovila kertoo soittaneensa asiasta hätäkeskukseen. Hän epäilee, että mursu tuli pihalle tontin lähistöllä kulkevasta joesta.

”Sieltä se on varmaan kömpinyt ja yön aikana tullut pihaan”, Hovila pohtii. ”Se nukkui siinä ihan kaikessa rauhassa.”

Mursun matkasta Hovilan kotipihalle kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Maanantai-iltana mursu havaittiin Kotkan ja Haminan rajalla Kaarniemen­lahdella, mistä se oli todennäköisesti kulkenut Nummenjoen yläjuoksua päin, Kymenlaakson pelastuslaitokselta arvioitiin aiemmin.

Mursu löytyi aamulla ennen yhdeksää Hovilan pihasta, joka sijaitsee noin 150 metrin etäisyydellä joen uomasta. Matkaa lähimmältä merenlahdelta jokea pitkin pihaan on yli kilometri.

”Siinä se huilailee ja kääntyilee”, kertoi päivystävä palomestari Juha Säämänen paikan päältä tiistaina aamukymmenen jälkeen.

Naapurissa asuvan Anne-Mari Vääräsen mukaan mursu houkutteli aamulla paikalle jonkin verran uteliaita. Pelastuslaitoksen työntekijät kehottivat ihmisiä siirtymään sivummalle, ja poliisi eristi alueen.

Vääräsen mukaan mursu alkoi kääntää kylkeään ja heilutella päätään, kun autot liikkuivat lähistöllä. Sitä ennen eläin näytti nukkuvan rauhallisesti.

”Hiljaa se oli. Ei kuorsannut.”

Aamupäivällä pelastuslaitokselta kerrottiin, että mursua aiottaisiin avustaa lähemmäs vesistöä.

Mursu oli Hovilan mukaan laittanut mattotelineen uuteen uskoon.

Mursu havaittiin Haminassa ensimmäistä kertaa viime viikon loppupuolella. Se nousi perjantaina maihin venesatamassa ja pötkötteli rannalla useita tunteja. Sunnuntaina mursu ui kalastajan rysään Kotkassa.

Eläin sai viikonloppuna runsaasti mediahuomiota ja työllisti useita viranomaisia.

Aluksi mursun arvioitiin olevan heikossa kunnossa. Eläinlääkärin konsultaation perusteella poliisi arvioi kuitenkin perjantaina iltapäivällä, että mursu oli tarpeeksi hyväkuntoinen pärjätäkseen luonnossa. Poliisin arvion mukaan mursu ei myöskään aiheuttanut ihmisille sellaista vaaraa, että se olisi ollut tarpeen lopettaa.

Mursu on saanut runsaasti mediahuomiota.

Väitöskirjatutkija Rune Aae Kaakkois-Norjan yliopistosta kertoi perjantaina HS:lle, että Stena-nimen saanut mursu on todennäköisesti uinut Suomeen Huippuvuorilta asti. Sama mursu on todennäköisesti aiemmin havaittu muun muassa Latvian, Puolan ja Ruotsin rannikoilla.

Oikaistu kello 19.16: Korjattu, että joukko eläinlääkäreitä ja paikallinen eläinsuojelu­viranomainen ovat arvioineet mursun kuntoa Kotkassa eikä Haminassa, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat