Onko tässä Suomen mukavin taloyhtiö? Asukkaat parturoivat toistensa hiuksia, rakentavat laituria ja työntävät vaikka potku­kelkalla sairaalaan

Viitasaarelaisessa taloyhtiössä asukkaat ojentavat toisilleen auttavan kätensä aina, kun on tarve. ”Olemme nähneet vaivaa sen eteen, että täällä on näin viihtyisää”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Mauri Ranta.

Viitasaarelaisen taloyhtiön asukkaat panostavat asuinympäristönsä viihtyvyyteen. He ovat rakennuttaneet muun muassa laiturin.

28.7. 2:00 | Päivitetty 28.7. 6:55

Kauniin Keitele-järven rannalla Keski-Suomessa sijaitsee taloyhtiö, jonka asukkaat istuttavat puutarhakukkia, parturoivat toistensa hiuksia, syövät joulupuuroa porukalla sekä rakentavat laituria yhdessä. Taloyhtiön asukkaat kuvailevat, että heillä on ”ainakin Viitasaaren viihtyisin taloyhtiö”.

Talossa kolme vuotta asunut Satu Raatikainen kertoo, että hän ihastui kotiinsa alun perin sen sijainnin ja uutuuden vuoksi. Naapureiden poikkeuksellisen lämmin vastaanotto oli asia, jota hän ei puolisonsa kanssa osannut edes odottaa.

”Taloyhtiössä oli alusta asti todella mukava tunnelma. Jo ensimmäiset, jotka tulivat muuttaessa vastaan, tulivat juttelemaan ja kertomaan elämäntarinaansa”, Raatikainen naurahtaa.

Raatikainen koki, että yhteisöllisyys auttoi häntä sopeutumaan myös uuteen kotipaikkakuntaan.

”Ei meillä ollut mitään tietoa tällaisesta yhteisöllisyydestä, kun päätimme muuttaa. Se tuli täysin kaupantekijäisenä, ja jopa yllätyimme siitä. Olimme tosi ilahtuneita, että pääsimme heti mukaan yhteisöön.”

Mauri ja Kristiina Ranta Rantatie 7B taloyhtiön laiturilla Viitasaarella.

Kun Mauri Ranta nimitettiin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi seitsemän vuotta sitten, hän ajatteli heti, että tärkeintä on saada asukkaat mukaan toimintaan.

”Jos taloyhtiötä pyörittäisi pelkkä hallitus, olisi se melko ankeaa. Halusin, että kaikki asukkaat pääsevät naapurustossa tekemään ja ehdottamaan ideoita. Siitä lähti myös idea tiimeistä”, Ranta kertoo.

Taloyhtiössä asukkaat ovat jakautuneet tiimeihin. Niiden vastuualueita ovat muun muassa puutarha, turvallisuus ja kunnossapito.

Satu Raatikainen kertoo, että hän liittyi heti muutettuaan puutarhatiimiin. Hän nauttii puuhastelusta, jota ei ajatellut pääsevänsä tekemään kerrostalossa.

”On mukavaa, että täällä on tekemistä ja jatkuvaa yhteistä puuhastelua. En ole kokenut tätä minään rasitteena, päinvastoin.”

”Ei ole yhtäkään tilaisuutta tai tapahtumaa, jossa ei kahvia tarjottaisi.”

Naapurustosta kertoo jotain sekin, että asukkaista on muodostettu myös tarjoilutiimi, joka vastaa yhteisten tapaamisten herkkupöydästä.

”Ei ole yhtäkään tilaisuutta tai tapahtumaa, jossa ei kahvia tarjottaisi”, Raatikainen sanoo.

Myös Ranta sanoo, että tarjoilut ovat tärkeä osa yhteisöllisyyden kokemusta.

”Aina tarjotaan vähintään kahvia. Kuka tahansa tänne tulee mitä tahansa tekemään, me tarjoamme jotain. Se on meiltä pieni panostus, että ihminen lähtee hyväntuulisena.”

Asukkaat kertovat, että kaikissa yhteisissä tapahtumissa panostetaan myös tarjoiluihin. Kuvassa Kristiina ja Mauri Ranta sekä Satu ja Mika Raatikainen.

Taloyhtiön arvoihin kuuluvat turvallisuus, ystävällisyys, oikeuden­mukaisuus, välittäminen ja kehittäminen. Isännöitsijä Kristiina Ranta sanoo, että ne ohjaavat yhteisön toimintaa sekä toimivat tukijalkana päätöksissä ja kohtaamisissa.

Naapureiden osoittama ystävällisyys ja välittäminen näkyivät erityisellä tavalla alkuvuodesta. Puolisot Mauri ja Kristiina Ranta joutuivat sunnuntaina 9. tammikuuta vakavaan liikenneonnettomuuteen Konginkankaalla. Molemmat loukkaantuivat, Mauri erityisen vakavasti.

Mauri Ranta muistelee kokemuksiaan nyt hieman herkistyneenä.

”Olin pitkään sairaalassa sen jälkeen. Muistan sielläkin puhuneeni, että olisi tämä vähän parempi paikka, jos muistettaisiin olla aina ystävällisiä toisillemme ja auttaa toisiamme. Siinä tilanteessa tarkoitin sairaanhoitajia, mutta sama logiikka pätee naapureihin”, hän kertoo.

Mauri jäi kuntoutumaan sairaalaan pidemmäksi aikaa kuin Kristiina. Huoli puolisosta painoi Kristiinan mieltä, vaikka hän oli itsekin vielä toipilas. Siinä vaiheessa naapurin vanhempi rouva halusi auttaa Kristiinaa jotenkin.

”Kun auto oli romuttunut kolarissa kokonaan ja minäkin olin vielä vähän huonossa kunnossa, naapurin rouva työnsi minut sairaalaan potkukelkalla katsomaan miestäni”, Kristiina Ranta kertoo.

”Koko ranta on niin viehättävä, että siinä viihtyvät ihan kaikki ikäluokat”, Kristiina Ranta sanoo.

Järven rannalla syntyi myös unelma omasta, kunnollisesta uimarannasta ja laiturista. Idea ei jäänyt haaveilun tasolle, vaan asukkaat ryhtyivät tuumasta toimeen. Laituri pystytettiin vielä samana vuonna, ja asukkaat olivat mukana rakennustöissä.

Raatikainen kertoo, että laiturin rakentaminen tuntui itsestäänselvältä kehityskohteelta, sillä onhan talon vieressä järvikin.

”Haluttiin, että siitä pääsisi myös huonommilla jaloilla järveen uimaan. Nykyään siinäkin jutellaan naapureiden kanssa pitkät jorinat joko uidessa tai sitten laiturinnokassa.”

Kristiina Ranta sanoo, että ranta on tärkeä paikka jokaiselle asukkaalle. Myöhemmin rantaan tehtiin myös venepaikka. Raatikainen ja hänen miehensä lupasivat oman veneensä asukkaiden yhteiseen käyttöön.

”Se on ollut paljon käytössä sen jälkeen. Koko ranta on niin viehättävä, että siinä viihtyvät ihan kaikki ikäluokat”, Kristiina Ranta sanoo.

Helpolla hyvä yhteishenki ja tarkoin organisoitu taloyhtiö eivät kuitenkaan ole tulleet. Mauri Ranta sanoo, että hallitukselta on vaadittu tarmoa ja lujatahtoisuutta.

”Olemme nähneet vaivaa sen eteen, että täällä on näin viihtyisää ja mukavaa. Ilmapiiri tulee esille teoissa.”

Mauri Ranta kertoo hallituksen jäsenten lähestyvän aktiivisesti muita naapureita, jotta mahdollisimman moni osallistuisi esimerkiksi yhteisiin talkoisiin. Myös Kristiina Ranta kertoo tutustuvansa uusiin asukkaisiin mahdollisimman pian. He uskovat, että tiivis yhteisö vaatii myös aktiivisuutta.

Mikä siis on viitasaarelaisen naapuruston asukkaiden onnen salaisuus?

”Se tässä onkin, että ihan vain tavallinen arki on täällä mukavaa”, Satu Raatikainen kiteyttää.

”Ei tämä mikään paratiisi ole, mutta aina pyritään siihen, että asiat ovat hoidossa ja muistetaan välittää muista”, Mauri Ranta päättää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat