Koronatartunnan saanut Astrid Qvist kuoli 110-vuotiaana – Qvist oli Suomen vanhin ihminen

”Tungt och svårt”, Qvist kuvaili elämäänsä HS:lle maaliskuussa. Kovasta ja vaikeasta huolimatta Qvistin elämässä riitti myös useita ilonaiheita.

Helsingin Sanomat vieraili Suomen vanhimman ihmisen Astrid Qvistin luona maaliskuussa.

21.7. 13:28 | Päivitetty 21.7. 14:38

Suomen vanhin ihminen Astrid Qvist on kuollut 110-vuotiaana. Hoivakodissa asunut Qvist kuoli maanantain vastaisena yönä 18. heinäkuuta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Vasabladet.

Qvist syntyi 6. maaliskuuta vuonna 1912 Töjbyn kylässä Pohjanmaan ruotsinkielisellä rannikolla. HS vieraili Qvistin luona maaliskuussa tämän syntymäpäivän kunniaksi.

Lue lisää: Astrid Qvist on elänyt niin vanhaksi, että sitä on vaikea edes käsittää – tänään 110 vuotta täyttävän naisen teoria pitkän ikänsä salaisuudesta yllättää taatusti terveysintoilijat

Qvistin sisarentytär Ulla Mangs vahvistaa tiedon kuolemasta Helsingin Sanomille. Mangs kertoo, että Qvist sai positiivisen koronatestituloksen perjantaina.

”Mutta hänellä oli paljon taustalla vaikuttavia sairauksia, kuten astma ja heikko sydän.”

Mangs kertoo, että Qvistin iloisuus piristi ympärillä olevia ihmisiä paljon. Kerran esimerkiksi silloin jo yli 100-vuotias Qvist putosi sängystä ja mursi olkapäänsä. Paikalle piti kutsua ambulanssi, joka vei Qvistin hoitoon.

Mangs meni tapaamaan Qvistiä sairaalaan ja kysyi vastaanotossa, missä huoneessa Astrid Qvist mahtaa olla. Hoitaja seisoi hetken mietteliäänä, kunnes hän hihkaisi: ”Ahaa, tarkoitat iloista tätiä!”

”Tämä oli tyypillistä Astridia.”

Mangs kuvailee Qvistiä päättäväiseksi, sosiaaliseksi ja tyylitietoiseksi. Hän ei koskaan omistanut housuja, päällä oli aina mekko. Qvist oli myös harras kristitty.

”Usko auttoi häntä monessa asiassa eteenpäin.”

Qvistiä jäävät kaipaamaan monet, sanoo Mangs.

Närpiöläinen Qvist asui elämänsä ensimmäiset sata vuotta synnyinkodissaan Töjbyssä. Viimeiset vuodet Qvist asui Närpiön keskustassa samassa hoivakodissa 89-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Lapsena Qvist ehti käydä kansakoulua vain neljä vuotta. Sen jälkeen häntä tarvittiin kotitilan töissä. Kansakoulussa Qvist tapasi tulevan puolisonsa, jonka kanssa hän meni naimisiin vuonna 1932.

Vaikka Qvist vietti elämänsä Pohjanmaalla, hän ehti käydä myös maailmalla. Qvist muuan muassa kävi New Yorkissa useaan otteeseen, sillä hänen siskonsa ja tyttärensä muuttivat Yhdysvaltoihin. 1950-luvulla laivamatka New Yorkiin taittui yhdeksässä päivässä.

”Aallot olivat niin suuria. Laiva kipusi niitä ylös ja sitten taas alas”, Qvist kertoi HS:lle maaliskuussa.

Elämänsä aikana Qvist ehti nähdä kaksi suurta pandemiaa, espanjantaudin ja koronaviruksen, sekä sotia.

”Tungt och svårt”, Qvist kuvaili elämäänsä HS:lle.

Kovasta ja vaikeasta huolimatta Qvistin elämässä riitti myös useita ilonaiheita. Tällainen oli esimerkiksi maaliskuussa vietetty syntymäpäivä, johon pukeutumista Qvist alkoi suunnitella jo ennen joulua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat