Pietarista Suomeen matkustanut Ksenia ymmärtää, miksi venäläisten matkustamista rajoitetaan: ”Ehkä se voi vähän muuttaa ajattelua”

Pietarilainen Ksenia matkusti ulkomaille viimeksi vuonna 2019.

Pietarissa asuva Ksenia saapui maanantaina bussilla Pietarista Helsinkiin.

26.7. 2:00 | Päivitetty 26.7. 8:28

Venäläinen Ksenia, 23, lähti aikaisin maanantaiaamuna bussilla Pietarista kohti Suomea. Helsingistä matka jatkuu keskiviikkona suoralla lennolla Montenegroon.

Montenegrossa asuvat vanhemmat, jotka Ksenia on tavannut viimeksi syksyllä 2019. Silloin hän myös matkusti viimeksi ulkomaille. HS ei julkaise Ksenian sukunimeä turvallisuussyistä.

”On omituista matkustaa keskellä sotaa ja tavallaan myös pandemiaa. Tuntuu oudolta tuhlata rahaa lippuihin ja olla muualla kuin kotona. Mutta on myös kivaa päästä matkustamaan”, Ksenia kuvailee tunnelmiaan maanantaina Helsingissä.

Hän muutti Montenegrosta takaisin Pietariin vuonna 2016. Eri maissa asumisen takia hän on tottunut siihen, että vanhempien tapaamiseen voi tulla pitkiäkin taukoja.

Nyt tauko on koronapandemian takia ollut erityisen pitkä.

”Odotan innolla vanhempieni näkemistä. Varmaan pelaamme lautapelejä ja ehkä reissaamme jonnekin.”

Montenegrosta Ksenia jatkaa matkaansa Berliiniin, jossa asuu hänen veljensä ja tämän neljä poikaa. Viikon jälkeen hän lentää sieltä vielä kahdeksi päiväksi Tallinnaan. Sieltä hän aikoo matkustaa takaisin Pietariin bussilla.

Ksenia päätti tehdä pidemmän reissun, jotta saisi matkasta mahdollisimman paljon irti.

”Halusin nähdä Montenegron lisäksi useampia paikkoja, jotta matkasta tulee palkitsevampi ja saan enemmän kokemuksia.”

Mahdollisuus matkustaa on Ksenialle tärkeä sukulaisten tapaamisen takia. Lisäksi matkustaminen merkitsee hänelle vapautta.

”Olen tottunut siihen. Se on aina ollut osa elämääni. Vanhempani rakastivat matkustamista, ja nyt minäkin rakastan sitä.”

Ksenia viettää Suomessa kaksi yötä ennen Montenegroon lentämistä.

Suomessa on viime aikoina keskusteltu siitä, pitäisikö Suomen keskeyttää turistiviisumien myöntäminen venäläisille. Lähes kaikki Venäjän rajanaapurit ovat jo keskeyttäneet turistiviisumien myöntämisen.

Ksenian viisumi on voimassa vielä ensi vuoteen asti. Hän ymmärtää, miksi venäläisten matkustamista nyt rajoitetaan.

”Jos haluaa mennä vaikka Viroon, mutta ei pysty, matkustamaan haluavan pitää ainakin miettiä, miksi hänen pääsyään rajoitetaan. Ehkä se voi vähän muuttaa ajattelua.”

Hän ei kuitenkaan ole varma, ovatko rajoitusten seuraukset lopulta enemmän hyviä vai huonoja.

”En tiedä, pitäisikö muiden maiden rangaista meitä niin, ettei meitä päästetä sinne. Sotaa vastustavilla ihmisillä voi olla nyt vaikeuksia lähteä Venäjältä ja päästä turvaan jonnekin, missä heidän ei tarvitse pelätä pidätetyksi joutumista.”

Myös Kseniaa pelottaa Venäjällä. Pari päivää ennen matkaa hän maalasi kynsilakalla kynteensä sydämen Ukrainan lipun väreissä, sillä hän halusi osoittaa reissussa, että vastustaa sotaa.

Hän päätti kuitenkin peittää sen eri väreillä ennen rajan ylitystä. Hän pelkäsi, etteivät Venäjän rajaviranomaiset päästäisi häntä sydämen takia rajan yli.

”Pelkomme on edennyt tällaiselle tasolle.”

Myös Ksenian vanhempia pelottaa. Siksi hän päätti matkustaa juuri nyt.

”Äitini halusi, että matkustan Montenegroon mahdollisimman pian, koska hän pelkää, että tämä voi olla viimeinen mahdollisuutemme tavata. Hän ajattelee, että Venäjä suljetaan pian ikuisiksi ajoiksi.”

Ksenian mukaan moni hänen ystävänsä on jo muuttanut Venäjältä muualle. Hän haluaa kuitenkin jäädä.

”Haluan tuntea olevani kotona, ja minulla on sellainen olo vain Pietarissa. Lisäksi haluan, että Venäjälle jää hyviäkin ihmisiä.”

Ksenia toivoo, että rajat pysyvät auki ja että hän pääsee jatkossakin matkustamaan. Hänkin on silti huolissaan.

”Kukaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. On jo tapahtunut paljon asioita, joista ajattelimme etukäteen, etteivät ne voisi ikinä tapahtua.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat