Ihmiskaupan uhrien auttamis­järjestelmään ennätysmäärä hakemuksia

Auttamisjärjestelmään ei ohjautunut alkuvuonna Ukrainasta paenneita.

27.7. 16:54

Ihmiskaupan uhrien auttamis­järjestelmään tuli alkuvuonna ennätysmäärä hakemuksia, kertoi Maahan­muuttovirasto (Migri) tiedotteessaan keskiviikkona.

Auttamisjärjestelmä vastaanotti tammi–kesäkuussa 185 hakemusta asiakkaaksi ottamisesta. Se on Migrin mukaan enemmän kuin koskaan aiemmin vastaavana ajanjaksona.

Alkuvuonna järjestelmän asiakkaaksi otettiin 139 henkilöä ja heidän 26 alaikäistä lastaan. Uusista asiakkaista 63 aikuisen ja kolmen alaikäisen arveltiin joutuneen ihmis­kauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa.

Suurin osa heistä eli 38 ihmistä oli joutunut Migrin mukaan tekemään pakkotyötä. Seksuaalista hyväksikäyttöä oli kokenut 16 ihmistä, ja pakkoavio­liittoihin oli joutunut 11 ihmistä.

Useimmin hyväksikäytön kohteeksi oli joutunut Irakin, Suomen, Vietnamin, Thaimaan, Filippiinien, Afganistanin, Venäjän tai Marokon kansalainen.

Auttamisjärjestelmä on viranomainen, joka tarjoaa asiakkailleen muun muassa sosiaali- ja terveyden­huolto­palveluita, vastaan­ottorahaa tai toimeen­tulotukea, turvallisen majoituksen sekä tulkki- ja käännöspalveluita.

Migrin mukaan nimenomaan pakkotyö on ihmis­kaupan yleisin muoto Suomessa. Auttamisjärjestelmään tänä vuonna otettujen uusien asiakkaiden perusteella ihmis­kauppaan viittaavia olosuhteita havaittiin erityisesti Suomen ravintola- ja siivousalalla.

Myös kasvihuoneissa, kauneudenhoito­alalla ja autopesuloissa työskentely sisälsi Migrin mukaan riskejä ulkomaalais­taustaisille työntekijöille.

Työperäistä hyväksikäyttöä Suomessa kokeneilla maahanmuuttajilla voikin olla pelkoja suomalaista työelämää kohtaan, tiedotteessa sanotaan. Maahanmuuttajat eivät välttämättä tiedä, että he ovat saman työlain­säädännön ja oikeuksien piirissä kuin Suomessa syntyneet ihmiset.

”Ilman selkeää tietoa työelämän säännöistä hyväksikäytön uhriksi joutumisen riski kasvaa”, ylitarkastaja Terhi Tafari sanoo tiedotteessa.

Migrin mukaan auttamisjärjestelmään ei ohjautunut alkuvuonna Ukrainasta paenneita ihmisiä, jotka olisivat kokeneet joko matkallaan tai Suomessa ihmiskauppaan viittaavaa hyväksikäyttöä.

Tämä voi johtua joko siitä, että viranomaisten ennalta estävät toimet ovat olleet tehokkaita tai siitä, ettei hyväksikäyttöä ole vielä havaittu, tiedotteessa todetaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat