Jatkossa osan ulko­maisista korkeakoulu­opiskelijoista ei tarvitse maksaa terveyden­hoitomaksua Kelalle

Muutos liittyy EU:n sosiaaliturva-asetukseen.

Eeva Valtokari / Aamulehti

27.7. 18:12

Jatkossa toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Britannian sosiaaliturvaan kuuluvien korkeakouluopiskelijoiden ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua Kelalle, kerrotaan Kelan tiedotteessa.

EU:n sosiaaliturva-asetuksen kansallinen tulkinta muuttui siten, että nyt myös korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto kuuluu asetuksen soveltamisalaan. Asetuksen on tarkoitus varmistaa, että EU:ssa liikkuvilla henkilöillä on oikeus vain yhden maan sosiaaliturvaan kerrallaan.

Jos opiskelijan sosiaaliturvasta vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Britannia, opiskelijan täytyy ilmoittaa asiasta Kelaan.

Opiskelijat voivat siis käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluita, joiden kustannuksista osa rahoitetaan opiskelijoiden maksamalla terveydenhoitomaksulla.

Vuonna 2022 maksu on 35,80 euroa lukukaudessa. YTHS:n palveluita saavat käyttää ne opiskelijat, jotka suorittavat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa suomalaisessa korkeakoulussa.

Syyslukukauden terveydenhoitomaksun eräpäivä on 30.9., jos opiskelija on siihen mennessä ilmoittautunut läsnäolevaksi. Jos ilmoittautuu syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat