Näyttävä harja­lintu pesi tänä kesänä Suomessa ensimmäistä kertaa 82 vuoteen

Pyhärannassa nähtiin heinäkuun puolivälissä kolmea poikasta ruokkiva emo. Viimeksi laji on tiettävästi pesinyt Porissa vuonna 1940.

Harjalintujen vuosittaiset havaintomäärät ovat nousseet Suomessa viime vuosina yli sadan. Kuvan harjalintuyksilö kuvattiin Valkeakoskella syksyllä 2016.

28.7. 18:03

Näyttävä harjalintu pesi tänä kesänä Suomessa onnistuneesti 82 vuoden tauon jälkeen. Laji on pesinyt Suomessa tiettävästi vain kerran aikaisemmin, Porissa vuonna 1940. Tänä kesänä lintu pesi Pyhärannassa.

Birdlife Suomi tiedotti asiasta keskiviikkona.

Tiedotteen mukaan harjalinnun pesintä varmistui, kun Pyhärannassa nähtiin heinäkuun puolivälissä useana päivänä kolmea poikasta ruokkiva emo. Poikaset olivat jo lähteneet pesästä, eikä pesän sijainti selvinnyt.

Ensimmäisen kerran harjalintu nähtiin Pyhärannassa toukokuun puolivälissä. Arvion mukaan haudonta on alkanut touko-kesäkuun vaihteessa ja poikaset ovat kuoriutuneet kesäkuun puolivälin jälkeen.

Harjalintu ruokki poikastaan Pyhärannassa heinäkuussa.

Harjalintu on yleinen suuressa osassa Eurooppaa, Afrikkaa ja Aasiaa. Viime vuosina harjalintuja on havaittu Suomessa aiempaa enemmän, ja vuosittaiset havaintomäärät ovat nousseet yli sadan.

Suurimpana syynä havaintojen lisääntymiseen on todennäköisesti ilmaston lämpeneminen, sanoo Birdlifen tiedottaja Jan Södersved.

”Laji on tavallinen etelämmässä Euroopassa, mutta pohjoisen kannat ovat viime vuosina selvästi runsastuneet. Viimeisen 20 vuoden aikana havainnot harjalinnusta ovat lisääntyneet esimerkiksi Baltiassa. Satunnaishavainnot Suomessa ovat selvästi runsastuneet viimeisen viiden vuoden aikana.”

Pesinnän onnistuminen kertoo siitä, että lajilla on entistä paremmat mahdollisuudet menestyä Suomessa.

”Todennäköisyydet pesinnän onnistumiseen kasvavat, kun lintuja harhautuu alueelle enemmän. On suurempi mahdollisuus, että koiras löytää naaraan reviirille ja että pesintä voi ylipäätään alkaa”, Södersved sanoo.

Harjalinnusta oltiin tehty Södersvedin mukaan vuoteen 1940 mennessä Suomessa yhteensä alle 60 havaintoa. Sitä, miksi lintu pesi viimeksi juuri silloin, on vaikeaa arvioida.

”Yksittäispesinnässä voi tietysti olla kyse myös sattumasta. Ruotsissa harjalintuja on toisaalta aiemmin ollut enemmän, joten voi olla, että lähimmät pesivät linnut ovat saattaneet olla silloin lähellä.”

HarjalinTU talvehtii pääosin Afrikassa. Sitä on havaittu Suomessa usein pitkälle lokakuuhun ja marraskuuhun, jos ravintoa riittää, kertoo Södersved.

”Pyhärannassa varmasti jännitetään kovasti, tuleeko emo tai joku poikasista ensi vuonna takaisin. Sen näkee sitten vuoden kuluttua.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat