Yötön yö päättyi ja Lappiin luvattiin jopa hallan vaaraa – Vieläkö loppukesän lomalaisille riittää rantakelejä?

Kolea sää kääntyy kesäisen lämpimäksi, lupaavat ennusteet. Lomareissulle lähtevän kannattaa silti varautua kaikkeen.

Heli Nikula kaitsi viisivuotiasta Daliaa ja kaksivuotiasta Sisua Hietaniemen uimarannalla Helsingissä 26. kesäkuuta.

29.7. 14:50

Yötön yö päättyi pohjoisessa Nuorgamissakin ja samaan aikaan sää muuttui koko maassa koleaksi. Pohjois-Lappiin on jopa ennustettu hallan mahdollisuutta. Ovatko kuumat kesäpäivät jo ohi vai vieläkö loppukesän lomalaisille saadaan rantakelejä?

”Muutosta koleuteen on luvassa sunnuntaina. Lomalle saa ainakin lämpimän aloituksen ensi viikon alussa”, lupaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Tuuli kääntyy sunnuntaina lännen puolelle ja lämmintä ilmaa virtaa maahan. Lämpötilat saattavat alkuviikosta kohota paikoin jopa hellerajoille poutaisimmilla alueilla.

”Koko maassa tilanne on aika tasainen ja lämpötilassa tavoitellaan kahtakymmentä ja päästään ylikin. Ylin lämpötila voi olla 24 astetta, mutta en pistäisi pahitteeksi, jos paikallisesti jossain mentäisiin helteelle – todennäköisimmin maan eteläosassa”, sanoo Salminen.

Lomalaisten on kuitenkin syytä varautua vaihteluun. Uuden viilenemisen mahdollisuus kasvaa viikon edetessä.

”Ensi viikolla käy lämmin, puuskainen tuuli ja lämmintä ilmaa on kyllä yllä, mutta sade ja pilvisyys viilentävät laajasti”, sanoo Salminen.

Viikon puolivälin vaiheilla voidaan Salmisen mukaan nousta vielä paikallisesti lähelle hellelukemia.

”Se riippuu hyvin paljon siitä, mistä sateet lopulta menevät ylitse”, hän sanoo.

Luvassa on sekä kuurosateita että laajempia sadealueita.

Lomalaisia Salminen kehottaa sadetutkakuvien ääreen.

”Sääkartoista näkee laajan sateen alueen ja pistesateet. Pisteiden kohdalla on suuri todennäköisyys, että ennuste tulee muuttumaan päivästä toiseen”, Salminen kuvaa.

Loppuviikon lämpötilojen ennusteessa on paljon epävarmuuksia. Lännestä puhaltava tuuli voi toisaalta tuoda yhä maahan lämmintäkin ilmaa, mutta tuuli saattaa kääntyä viikon aikana myös enemmän pohjoisen suuntaan.

”Sieltä se voi tuoda mukanaan viileämpää ilmaa. Sää on sen verran matalapaineista, että tuulet nappaavat näitä viileämpiäkin ilmoja pohjoisesta. Näillä näkymin loppuviikosta näin käy ihan laajaltikin ja koko maassa sää viilenee”, sanoo Salminen.

Loppuviikon käänteessä lämpötilat saattavat koko maassa romahtaa jopa kymmenellä asteella.

Käänne voi olla myös vaiheittainen niin, että lännessä viilenee ensin ja lopulta muuallakin.

”Vaikuttaa joka tapauksessa siltä, että viileneminen saapuu sieltä vastaavaan tapaan kuin tälläkin viikolla”, sanoo Salminen.

Lomareissulle lähteviä Salminen kannustaa varautumaan kaikkeen. Jos alkuviikosta on jopa hellettä, loppuviikosta voi tarvita vaatetusta useamman kerroksen.

Elokuun ensimmäisestä viikosta näyttää lopulta tulevan keskimääräistä viileämpi, vaikka alkuviikosta onkin helteen mahdollisuus.

Tilastollisesti heinä-elokuun vaihteessa eletään yhä kesän lämpimintä aikaa, vaikkakin huippu alkaa jäädä jo taakse.

Vuorokauden keskimääräiset lämpötilat taittuvat laskusuuntaan tästä eteenpäin.

”Voi kuitenkin olla, että ajoittain lämpimät olot jatkuvat elokuun mittaan. Lämmön ja helteen mahdollisuutta on pitkin elokuuta”, Salminen lupaa.

Elokuussa hellettä on keskimäärin maan eteläosassa 3–5, maan keskivaiheilla 2–3 ja pohjoisessa 0–2 päivänä.

Eniten hellepäiviä on koko maassa heinäkuussa. Etelässä hellepäiviä voi olla tyypillisesti elokuussa enemmän kuin kesäkuussa. Pohjoisessa tilanne on päinvastainen.

”Erot kesä- ja elokuun välillä ovat silti hyvin pieniä”, Salminen korostaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat