Kaksi jättimäistä sotilas­helikopteria lensi matalalta Tampereen yli – Britannia ja Yhdysvallat harjoittelevat Suomessa

Kaksiroottoriset kopterit ylittivät Tampereen puolen päivän aikaan torstaina.

Jättimäinen kuljetushelikopteri lensi Iidesrannan yli Tampereella torstaina puolilta päivin.

29.7. 12:51

Tampereen taivaalla nähtiin torstaina puolilta päivin kaksi isoa sotilashelikopteria. Lukijan lähettämässä kuvassa näkyy, kun kaksiroottoriset helikopterit lensivät matalalta puiden yläpuolelta.

Kyseessä olivat Britannian kuninkaallisten ilmavoimien käyttämät CH47-Chinook -kuljetushelikopterit, vahvistetaan Utin jääkärirykmentistä.

Helikopterit liittyvät käynnissä olevaan Utin jääkärirykmentin erikoisjoukkojen harjoitukseen. Jääkärirykmentin tiedotteen mukaan harjoituksen tarkoituksena on parantaa joukkojen yhteensopivuutta ja yhteistoimintaa. Brittien ja suomalaisten sotilaiden lisäksi harjoitukseen osallistuu Yhdysvallat.

Britannian harjoitusosastoon kuuluu noin 30 sotilasta ja kaksi CH-47 Chinook-helikopteria. Yhdysvaltalaiseen osastoon kuuluu noin 40 sotilasta, kaksi Chinook-kopteria sekä kaksi UH-60 Black Hawk -helikopteria. Suomalaisjoukoilla on käytössään NH90-kuljetushelikopterikalusto.

Brittien ja suomalaisten kopterit operoivat harjoituksen aikana Pirkkalasta Satakunnan lennoston tukikohdasta. Yhdysvaltalaiset Chinookit ovat tukeneet maavoimien harjoitustoimintaa Pohjois-Suomessa.

Koptereista otetuista kuvista näkyy kaksi aseella tähtäävää sotilasta. Toinen sotilas tähtää ulos kopterin auki olevasta takaluukusta ja toinen etuosan ikkunasta. Brittien ilmavoimien mukaan kopteri on varustettu kahdella aseella: yhdellä ”minigunilla” ja yhdellä konekiväärillä.

Utin jääkärirykmentin harjoitus kesää 12. elokuuta saakka. Osa Britannian helikoptereista lentää myös Viron ja Suomen välillä.

Helikopterin aukoista tähtäsivät sotilaat.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun Chinookeja nähdään Suomen ilmatilassa. Vuonna 2017 Yhdysvallat toi Lapissa järjestettyyn erikoisjoukkojen harjoitukseen kaksi MH-47G Chinook -helikopteria.

Chinook-kopterit ovat Boeingin kehittämiä. Kopterin ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 1962. Ne on tarkoitettu sotilaallisessa käytössä pääosin erikoisjoukkojen kuljettamiseen.

Kone on noin 30 metriä pitkä ja kuusi metriä korkea. Roottoreiden halkaisija on jopa 18 metriä ja kopteri voi lentää reilun 300 kilometrin tuntinopeudella. Kopteriin mahtuu 55 sotilasta.

Suomalaisten käyttämien NH90-kuljetushelikoptereiden pituus on noin 20 metriä, korkeus viisi metriä ja roottoreiden halkaisija 12 metriä.

Chinook on noin 30 metriä pitkä ja kuusi metriä korkea kuljetushelikopteri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat