Kaksikko vaani vanhuksia pankki­automaateilla, huijasi pankkikortit ja vei tuhansia euroja rahaa – tuomittiin vankeus­rangaistuksiin ja noin 120 000 euron korvauksiin

Oikeuden mukaan vanhuksia hämättiin heittämällä maahan seteleitä. Rikokset tapahtuivat lukuisilla paikkakunnilla, muun muassa Kotkassa, Lahdessa, Haminassa ja Porissa.

29.7. 17:17

Lukuisia vanhuksia pankkiautomaateilla huijannut kaksikko tuomittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa yli kahden vuoden vankeus­rangaistuksiin. Molempien syyksi luettiin useita kymmeniä syytekohtia, muun muassa törkeitä maksuväline­petoksia ja törkeitä varkauksia.

Rikokset tapahtuivat monilla eri paikkakunnilla, muun muassa Akaassa, Kaarinassa, Loimaalla, Hausjärvellä, Vantaalla, Helsingissä, Kotkassa, Lahdessa, Kangasalla, Turussa, Haminassa, Hyvinkäällä ja Porissa.

Oikeuden mukaan tekijät etsivät sopivia pankki­automaatteja, peittivät automaatin kameran ja jäivät tarkkailemaan oikeanlaisen uhrin saapumista. Uhrit olivat iäkkäitä, ja osalla oli ongelmia liikkumisessa.

Sopivan uhrin tultua paikalle tekijät ryhmittyivät uhrin taakse tarkkailemaan pankkikortin tunnuslukua, tuomiossa sanotaan. Saatuaan tunnusluvun tietoonsa toinen tekijöistä heitti maahan setelin tai seteleitä.

”Uhrin nostaessa maassa olleen setelin tai setelit itselleen toinen vastaajista on vaihtanut automaatista uhrin maksukortin tilalle mukanaan olleen samankaltaisen kortin. Saatuaan uhrin kortin haltuunsa vastaajat ovat poistuneet paikalta”, tuomiossa sanotaan.

Tämän jälkeen tekijät olivat oikeuden mukaan tyhjentäneet uhrien tilit tai käyttäneet kortteja. Yksittäisiltä uhreilta vietiin jopa useita tuhansia euroja.

Tuomitut osittain kiistivät ja osittain myönsivät teot. Toinen tekijöistä selitti niitä muun muassa heikolla taloudellisella tilanteellaan ja oli jälkeenpäin pahoillaan.

Petru-Manuel Butnaru, 39, tuomittiin kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeus­rangaistukseen ja Liviu-Andrei Ghervase, 36, kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen. Heidät määrättiin maksamaan korvausta uhreilleen ja pankeilleen yhteis­vastuullisesti yli 70 000 euroa, minkä lisäksi Ghervase joutuu maksamaan yksin lähes 50 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat