Ennen takka oli tunnelman luoja, nyt se pelastaa Maria Mänty-Pauwelsin perheen energiakriisiltä

Polttopuita on yrittäjien mukaan myyty tänä kesänä monin paikoin tuplasti tavalliseen kesään verrattuna.

Rovaniemeläisen Maria Mänty-Pauwelsin perheen omakotitalo lämpenee polttopuilla. Se helpottaa hintojen nousuun liittyviä huolia.

7.8. 2:00 | Päivitetty 7.8. 10:30

Rovaniemellä asuvan Maria Mänty-Pauwelsin perheessä on viime viikkoina tilattu polttopuuta ja selvitetty, kuinka paljon omaa puuta on vielä jäljellä.

Omakotitalossa asuva kolmihenkinen perhe lisäsi polttopuun käyttöä selvästi viime syksynä, kun pörssisähkön hinta nousi.

He alkoivat lämmittää talon keskellä olevaa takkaa säännöllisesti, eikä sähkölämmitystä tarvinnut laittaa talvella päälle lainkaan.

Tulevaa syksyä ja talvea varten Mänty-Pauwelsit tekevät omaa puuta ja tilaavat polttopuuta vielä enemmän kuin viime vuonna.

”Viime talvena puut loppuivat vähän kesken. Nyt varaudumme puolitoistakertaiseen määrään kylmän talven varalta.”

Lue lisää: Tällaisia sähkösopimuksia kuluttajille tarjotaan nyt – HS vertaili sopimuksia, ja hintaerot olivat massiivisia

Lue lisää: Energiayhtiöt tarjoavat joustoa laskujen maksamiseen, mutta sähkön hinnan laskemiseen ne suhtautuvat varauksella

Moni on herännyt hamstraamaan polttopuita tänä kesänä energiakriisin takia. Polttopuiden menekki on nyt selvästi aiempia kesiä suurempaa, vahvistavat HS:n haastattelemat polttopuuyrittäjät eri puolilta Suomea.

Rovaniemellä toimiva Jouni Lehtinen sanoo, että kesällä puuta on mennyt tuplasti tavalliseen nähden. Polttopuiden myynti alkoi vilkastua jo viime syksynä, kun sähkön hinnat alkoivat nousta.

”Viimeisin villitys alkoi nyt kesäkuussa, ja heinäkuussa sain viedä koko ajan puuta. Normaalisti heinäkuussa on ollut vähän hiljaisempaa.”

Myynti on vähintään tuplaantunut myös Orivedellä, sanoo polttopuuta esimerkiksi Tampereelle ja Kangasalalle toimittava Juha Haikka.

Haikka on toiminut polttopuuyrittäjänä yli kymmenen vuotta. Hän ei muista vastaavaa piikkiä kysynnässä, vaikka koronan alussa kysyntä kohosi hetkellisesti korkeaksi. Uusia asiakkaita on nyt riittänyt.

”Kysyntää tulee niin paljon, etten ole ehtinyt vastata kaikille”, Haikka sanoo.

Myös tilattavat määrät ovat monessa paikassa nyt tavallista suurempia.

”Ennen otettiin noin kolmea polttokuutiota kerrallaan, nyt kuutta–seitsemää polttokuutiota”, Porvoossa toimiva Timo Virtanen kuvailee.

Suurin osa puusta menee yrittäjien mukaan talojen lisälämmitykseen. Asiakkaiden puheissa on kuulunut se, että nyt varaudutaan ensi talveen ja energian hinnan nousuun.

”Ihmiset panikoivat ja haluavat ottaa varastoon puuta. Ja onhan puun polttaminen edullista verrattuna sähkölämmitykseen”, Virtanen sanoo.

Mänty-Pauwelsien varaava takka sijaitsee keskellä omakotitaloa.

Mänty-pauwelsin perheessä siirtyminen puulämmitykseen on keventänyt sähkölaskua roimasti.

Sähköä meni Mänty-Pauwelsin mukaan viime talvena lähes puolet vähemmän kuin sitä edeltävänä talvena.

”Toissa vuonna sähköä meni keskimäärin 1500 kilowattia kuukaudessa, ja viime vuonna 850 kilowattia kuukaudessa.”

Ennen viime talvea talo lämpeni suorasähköllä. Männyt polttivat takkaa talvisin noin kerran viikossa.

”Takka oli silloin enemmän viihtyvyyden lisäämiseen. Meillä on olohuoneessa ikkunallinen takka, joka luo ihanaa tunnelmaa.”

Tänä syksynä he aikovat aloittaa takan säännöllisen lämmittämisen elokuussa. Kovilla pakkasilla takka lämmitetään päivittäin, lauhemmilla säillä joka toinen päivä.

Männyillä on varaava takka. Se lämmittää lähes koko 108-neliöisen talon. Märkätiloissa on käytössä lattialämmitys.

”Saunaa ja suihkutilaa takka ei lämmitä, ja vierashuoneemme on aika viileä. Muuten osassa taloa on vähän viileämpää ja osassa kuumempaa.”

Elämän kallistuminen jännittää Mänty-Pauwelsia. Hän on tämän vuoden opintovapaalla, ja uutiset inflaatiosta ja korkojen noususta huolestuttavat.

Mahdollisuus lämmittää koti polttopuilla kuitenkin helpottaa huolta.

”Energian saannista emme oikeastaan ole huolissamme, koska meillä on äärettömän hyvä takka ja puuta omasta takaa.”

Mänty-Pauwelsin perhe sai myös keväällä vaihdettua sähkösopimuksensa edullisempaan. Perheessä aiotaan kuitenkin kiinnittää huomiota esimerkiksi sähkösaunan käyttöön.

”Olemme tottuneet käymään saunassa kolme–neljä kertaa viikossa. Nyt olemme puhuneet, että alamme käydä perinteisessä suomalaisessa perhesaunassa lauantaisin. Säästöt tulevat pienistä asioista.”

Lue lisää: Suomalaisia valistetaan syksyllä säästämään energiaa: ”Vanhoja keinoja on otettava järeämmin käyttöön”

Hintojen nousu näkyy myös polttopuissa. Painetta polttopuiden hinnan nostamiselle luovat polttoaineen sekä raaka-aineen kallistuminen.

Tilanne aiheuttaa polttopuuyrittäjälle huolta, sanoo Jouni Lehtinen. Hänen pitäisi ostaa syksyllä raakapuuta ja myyjä ilmoitti juuri, että sen hinta nousee.

”Vielä ei tiedetä, kuinka paljon. Nyt on paljon avoimia asioita, jotka pistävät miettimään, että mitä tästä tulee.”

Huolta aiheuttaa myös puun riittäminen. HS:n haastattelemat yrittäjät sanovat, että varastot tulevat nyt kysynnän takia tyhjenemään nopeammin kuin aiempina vuosina.

”Pahoin pelkään, ettei puuta riitä koko talveksi. Teimme keväällä varastot kukkuralleen, ja jos noilla päästään maaliskuuhun asti, se on ihme,” Lehtinen sanoo.

Orivedellä ennustetaan, että puut loppuvat jo joulukuussa.

”Aiempina vuosina puut ovat riittäneet kevääseen asti”, Juha Haikka vertaa.

Polttopuuta myydään nyt niin paljon, että puiden riittäminen huolettaa polttopuuyrittäjiä. Mänty-Pauwelsit tilasivat puuta varastoon jo heinäkuussa.

Mänty-Pauwelsin mukaan sähkönkulutus ja lämmitysratkaisut herättävät nyt tuttavapiirissä keskustelua.

Esimerkiksi hänen miehensä työporukan viestiryhmässä vertaillaan kuukausittain sähkönkulutusta.

”Kulutuksia vertaillaan, kun joillakin on vanha talo ja joillakin uusi, ja jossain on käytössä maalämpö ja jossain suorasähkö.”

Mänty-Pauwels on tyytyväinen muutokseen, jonka polttopuilla lämmittäminen on tuonut heidän perheensä talouteen.

”Varsinkin näillä leveyspiireillä pitkät pakkasjaksot vaikuttavat hirveästi sähkön käyttöön. Jos vertaa kaveriperheiden sähkönkulutukseen, niin kyllähän se meillä on minimaalisen pientä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat