Poliisi epäilee metsästäjäjoukkoa suden salakaadosta Ilomantsissa – Motiivina mahdollisesti susiviha

Itä-Suomen poliisin tutkinnanjohtajan mukaan noin kymmentä ihmistä epäillään törkeästä metsästysrikoksesta. Juttu on lähtenyt syyteharkintaan.

Susi on metsästyslain mukaan aina rauhoitettu eläin, jota saa metsästää ainoastaan poikkeusluvalla.

2.8. 15:45

Itä-Suomen poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan jutussa, jossa useita ihmisiä epäillään osallistumisesta suden salakaatoon Ilomantsissa Pohjois-Karjalassa. Epäilty salakaato tapahtui vuosien 2020 ja 2021 vaihteessa.

Syyteharkintaan lähteneessä jutussa vakavimpana rikosnimikkeenä on törkeä metsästysrikos.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Tirronen kertoo, että epäiltyjä on kokonaisuudessa kaikkiaan noin kymmenen. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi alkuvuonna vähäksi ajaksi epäillyistä neljä.

”Kaikkia osallistuneita on esitutkinnassa epäilty törkeästä metsästysrikoksesta”, kertoo Tirronen.

Itse suden ampunut on poliisin mukaan esitutkinnassa myöntänyt tappaneensa eläimen. Susi on metsästyslain mukaan aina rauhoitettu eläin, ja petoa saa metsästää ainoastaan poikkeusluvalla. Rikoslain mukaan törkeästä metsästysrikoksesta voidaan tuomita vähintään neljästä kuukaudesta enintään neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Lue lisää: Useita ihmisiä epäillään laittomasta suden metsästyksestä Pohjois-Karjalassa – neljä vangittu

Salapyyntiin osallistuneet ovat Tirrosen mukaan olleet metsästäjistä koostunut ryhmä, mutta kyse ei kuitenkaan ole hänen mukaansa mistään järjestäytyneestä metsästysseuratoiminnasta.

”Voisi arvioida, että mahdollisesti motiivi voi olla susiviha. Esitutkinnan perusteella yksittäistä tarkkaa motiivia voi olla vaikea nimetä”, Tirronen kertoo.

Hän kuitenkin lisää, että alueella metsästäjät ovat menettäneet koiriaan susien saaliiksi.

Suden salametsästysjutun yhteydessä poliisi selvitti myös kiristysepäilyä. Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että yhtä pyyntiin osallistunutta yritettiin kiristää sillä tiedolla, että tämä oli osallistunut pedon laittomaan metsästykseen.

Poliisi pääsi Tirrosen mukaan epäillyn salakaadon jäljille omien tutkimustensa ja todistajien kertomusten kautta. Tirronen kuitenkin täsmentää, ettei salakaatoepäily tullut kiristyksen seurauksena poliisin tietoon.

Tutkinnan yhteydessä tuli ilmi myös muita rikosepäilyjä, kuten aseiden virheellistä säilytystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat