”Se on potaskaa, että eläimiä olisi pidetty liian pitkään hoidossa” – Rikostutkinnan kohteena oleva villieläinhoitola jatkaa kielloista huolimatta

Avi kieltää ottamasta eläimiä hoitoon, jos niille ei ole tarjota riittäviä tiloja ja hoitoa.

Läänineläinlääkärin mukaan kuutit kokivat tarvetta puolustautua villieläinhoitolassa, kun muut eläimet tulivat liian lähelle niitä. Kuva on aluehallintoviraston tarkastuskäynniltä huhtikuulta 2022.

3.8. 15:33 | Päivitetty 3.8. 16:24

Aluehallintovirasto kieltää tuoreessa ratkaisussaan Mustasaaressa sijaitsevaa Nordic Wildlife Care -villieläinhoitolaa jatkamasta ja toistamasta eläinsuojelulain vastaista toimintaa.

Virasto kieltää eläinhoitolaa esimerkiksi ottamasta hoitoon eläimiä, joille sillä ei ole tarjota lajille ominaisia pitopaikkoja tai riittäviä resursseja ja osaamista hoidon toteuttamiseen. Kielto tulee voimaan välittömästi ja on voimassa toistaiseksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi tiistaina villieläinhoitolaa sekä sen pysyvää eläinnäyttelyä koskevat päätökset. Niistä on mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen.

Hoitola voi siis jatkaa tuoreiden päätösten jälkeenkin toimintaansa siinä tapauksessa, jos eläinten pitopaikkoja, resursseja ja osaamista koskevat edellytykset täyttyvät. Aluehallintovirasto voi arvioida tilannetta mahdollisessa seuraavassa tarkastuksessaan.

Nordic Wildlife Care hoitaa villieläimiä ja palauttaa niitä luontoon. HS kertoi kesäkuussa villieläinhoitolassa tapahtuneista laiminlyönneistä.

Eläinhoitolaan tehtiin huhtikuussa ennalta ilmoittamaton tarkastus. Aluehallintoviraston tuoreen päätöksen mukaan tarkastuksessa havaittiin lukuisia puutteita eläinten hoitoon käytettävissä tiloissa.

Tilat olivat tarkastuksen mukaan eläimille turvattomia, epähygieenisiä, likaisia, suurelta osin märkiä ja liian pimeitä. Hoidossa olevilla eläimillä ei ollut myöskään riittävää mahdollisuutta lajinomaiseen käyttäytymiseen. Esimerkiksi kuutit ja joutsenet eivät päässeet veteen.

Myös letkuruokintaan käytetty väline oli kuuteille vaarallinen ja epähygieeninen.

Nordic Wildlife Caren omistaja Markku Harju sanoo, ettei ole itse saanut vielä aluehallintoviraston uusia päätöksiä. Hänen mukaansa päätöksillä ei liene välittömiä vaikutuksia villieläinhoitolan toimintaan.

Harjun mukaan eläimiä ei pidetä enää hallissa samoissa tiloissa, joihin tehtiin huhtikuussa tarkastus.

”Hallissa oli aloitettu viime syksynä remontti. Tarkastuksen aikana olimme joutuneet pitämään eläimiä tilapäisesti niissä tiloissa. Nyt halli on ollut tyhjä siitä lähtien, kun kuutit ja joutsenet vapautettiin jäiden lähdettyä. Hallista puretaan sisukset, tehdään riittävästi ikkunoita ja valaistus uusitaan. Sinne tehdään eläimille uudet hoito- ja pitotilat”, Harju sanoo.

Hänen mukaansa hallin remontti voi valmistua loppuvuodesta.

Nordic Wildlife Life ottaa uusia eläimiä yhä hoitoonsa.

”Meille tulee tuhansia soittoja vuodessa. Olen nyt lähdössä katsomaan loukkaantunutta kuovia”, Harju sanoo.

Aluehallintovirasto kieltää tuoreessa päätöksessä eläinhoitolaa myös toimimasta niin, että villieläimet tarpeettomasti kesyyntyvät. Hoitolaa kielletään samalla jatkamasta villieläinten hoitoa tarpeettoman pitkään tai ottamasta niitä elätettäviksi.

Eläinhoitola on kertonut pitävänsä kuutteja hoidossaan 1–2 kuukautta. Aluehallintoviraston mukaan hoitoaika on poikkeuksellisen pitkä, eikä kuuteille ole järjestetty mahdollisuutta opetella luonnossa selviytymisen kannalta välttämättömiä taitoja kuten ravinnonhankintaa.

”Se on potaskaa, että eläimiä olisi pidetty liian pitkään hoidossa”, Harju sanoo.

Pysyvän eläinnäyttelyn osalta aluehallinvirasto määräsi villieläinhoitolan muun muassa huolehtimaan eläinten turvallisuudesta.

Turvallisuusmääräyksen taustalla vaikutti se, että hirviuros oli karannut aitauksesta ainakin kahdesti. Jälkimmäisellä kerralla se lopetettiin poliisin määräyksestä.

Harjun mukaan aitaus on korjattu.

MTV kertoi maanantaina, että poliisi on aloittanut esitutkinnan villieläinhoitolan toiminnasta. Rikosnimikkeenä tutkinnassa on eläinsuojelurikos.

Harju kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat