Koululaisten lukuvuosi alkaa yhdessä kavereiden kanssa luokassa eikä etäopetukseen hevin siirrytä, linjaa Opetushallitus

Kynnys siirtyä etäopetukseen on melko korkea. Terveydellisistä syistä vain yksittäiset oppilaat voivat siirtyä etäopetukseen, Opetushallitus arvioi.

Koulut aloitetaan lähiopetuksessa, mutta Opetushallituksen mukaan Ukrainan sota ja koronatilanne vaikuttavat kuitenkin kouluvuoden aloitukseen.

4.8. 13:17

Ensi viikolla alkavana lukuvuonna kynnys etäopetukseen siirtymiseen on melko korkea, Opetushallitus arvioi.

Koululaiset pääsevät aloittamaan kouluvuoden yhdessä muiden kanssa luokassa. Ryhmätöitä tehdään ihan oikeasti paikalla olevassa ryhmässä ja liikuntatunneille ei tarvitse keksiä etätehtäviä.

Muun muassa varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus sekä lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus järjestetään alkavana lukuvuonna normaaliolojen lainsäädännön mukaisesti, ja opetus on lähtökohtaisesti lähiopetuksena.

Normaalioloissa esimerkiksi perusopetuksen oppilasryhmien siirtyminen etäopetukseen ei enää ole mahdollista. Yksittäisten oppilaiden siirtyminen etäopetukseen terveydellisistä syistä on perusopetuslain mukaan yhä mahdollista.

Sota Ukrainassa, koronatilanne ja kyberturvallisuusuhat vaikuttavat tilanteeseen, jossa koululaiset ja opettajat ensi viikolla aloittavat lukuvuoden, katsoo Opetushallitus.

Koulujen lukuvuosi aloitetaan Opetushallituksen mukaan monihäiriötilanteessa.

”Monihäiriötilanteessa kasvatuksen ja opetuksen henkilöstöltä vaaditaan kriisinsietokykyä ja resilienssiä”, Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä sanoi torstaiaamuna järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Korona on kurittanut osaltaan niin lasten ja nuorten kuin opettajien ja varhaiskasvatuksen henkilöstön hyvinvointia. Hyvinvoinnin heikkeneminen ja eriarvoistuminen luovat Kelhän mukaan haasteita opetukselle ja kasvatukselle.

”Tarvitaan tiivistä yhteistyötä ja vastuunkantoa, jotta voimme taata tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen peruskoulutuksen kaikille Suomessa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat