Eläinlääkäri löysi ravihevosen iholta vaurioita – Ruukin Hevoskeskuksesta on lisäksi käynnissä poliisin esitutkinta

Eläinlääkäri oli kutsuttu paikalle toukokuun lopussa. Poliisi aloitti esitutkinnan Ruukin hevoskeskuksen toiminnasta kesäkuun lopulla.

4.8. 15:14

Ruukin hevoskeskuksessa toukokuussa tehdyn eläinlääkärintarkastuksessa kävi ilmi, että ravihevosen ihossa oli kaksi vauriota. Tarkastus ei kuitenkaan johtanut toimenpiteisiin. Päätöstä perusteltiin sillä, että havaintojen perusteella eläinsuojelulakia ei ollut rikottu.

Ravihevonen tarkastettiin sen haavojen perusteella, joiden epäiltiin aiheutuneen hevosen käsittelyssä. Tiedot selviävät tarkastuskertomuksesta.

Pohjanmaalaisen hevoskeskuksen toiminnasta aloitettiin esitutkinta aiemmin kesäkuussa. Esitutkintaa suoritetaan epäiltynä eläinsuojelurikoksena.

Hevoskeskuksen toiminta joutui suurennuslasin alle aiemmin toukokuussa, kun keskuksen neljä entistä opiskelijaa kertoi hevosten väkivaltaisesta kohtelusta.

Väitteiden mukaan hevosia muun muassa on lyöty, kävelytetty kävelykoneessa ontuvina sekä hakattu kengitysvälineillä.

Lue lisää: ”Ohje oli, että hevosta voi lyödä lapiolla päähän” – Hevosiin on kohdistettu pitkäkestoista ja ”täysin tarpeetonta väkivaltaa” pohjanmaalaisessa hevos­keskuksessa, kertovat opiskelijat

Keskuksessa väitettiin myös käytettävän kivuliaita välineitä, kuten piikkipäätankoa. Tanko laitetaan hevosen kaulaa vasten ja sen tarkoituksena on saada ravihevonen juoksemaan suorana.

Tarkastukseen otettu ravihevonen oli silmämääräisesti tarkasteluna normaalikuntoinen, mutta hieman hoikka. Eläinlääkäri havaitsi yhden tuoreen oloisen hiertymän lonkassa sekä toisen vanhemman ihovaurion kaulan alueella.

Tarkastuksessa paikan päällä olleen henkilökunnan mukaan kaulalla havaittu vaurio on saattanut aiheutua valmennuskeskuksessa käytettävästä välineistöstä.

Keskuksessa aiemmin opiskellut Kati Mört kertoi HS:lle toukokuussa, että hevosiin on kohdistettu tarpeetonta väkivaltaa.

”Meillä on kuvamateriaalia siitä, millaista jälkeä piikkipäätangolla saa aikaan. Sillä saa hevosen kaulan rei’itettyä vereslihalle asti”, Mört totesi tuolloin.

Ruukin hevoskeskus sijaitsee Siikajoen kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Eläinlääkäri tarkasti ravihevosen toukokuun lopussa. Eläinlääkärin pyysi paikalle hevoskeskuksen toimialajohtaja Riikka Pajuvesi-Korkala. Tarkastuskertomuksen mukaan ihovaurioiden syy ei selvinnyt tarkastuksessa.

Kertomuksessa kuitenkin mainitaan, että keskukseen on tarkoituksenmukaista tehdä koko tallin tarkastus, sillä hevoskeskus on eläinsuojelulainsäädännön mukainen ilmoituksenvarainen valvontakohde.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat