Niiralan rajanylitys­paikan lähelle ilmestyi venäjän­kielisiä sotaa vastustavia kylttejä: ”Vähän siinä rupesi sydän läpättämään”, kertoo lähistöllä asuva Pirkko Löppönen

Kylttien pystyttäjä on mysteeri. Kyse ei ole Helsingin Sanomien mainos­kampanjasta, vaikka yhdessä kyltissä kehotetaankin lukemaan lehteä.

Tohmajärvellä asuva Pirkko Löppönen kuvasi mysteerikyltit torstaina. ”Olivathan nuo kuvat aika hurjia. Vainajien kuvia, kadulla makaavia ihmisiä ja tuhoutuneita rakennuksia”, hän kuvailee.

4.8. 18:25 | Päivitetty 5.8. 11:44

”Ukrainassa pommitetaan kaupunkeja.”

”Sota tappaa lapsia.”

”Ei sodalle, ei miehitykselle.”

Muun muassa tällaisia sotaa vastustavia kylttejä on ilmestynyt Niiralan rajanylityspaikan läheisyyteen Tohmajärvellä.

Kylttien pystyttäjä on mysteeri. Vaikka kylteissä kehotetaankin lukemaan uutisia muun muassa Helsingin Sanomien verkkosivuilta, kyseessä ei ole Helsingin Sanomien mainoskampanja.

Ainakin kokoomusnuoret kielsivät torstai-iltapäivänä Ylelle osallisuutensa kyltteihin. Arvaus kohdistui heihin, koska järjestö kertoi maanantaina ostaneensa mainospaikan Vaalimaan rajanylityspaikan vierestä. Järjestön mukaan heidän mainospaikkansa muistuttaa ”venäläisiä matkaajia ukrainalaisten tuskasta”.

Paikallisten asukkaiden tekemän selvityksen perusteella kyltit ilmestyivät tien sivuun keskiviikkona päivällä.

Tohmajärven Kaurilassa asuva Pirkko Löppönen ajoi kylttien ohi keskiviikkona illalla. Hän hiljensi hieman vauhtia ja pohdiskeli, josko tienoolle olisi tulossa tivoli tai sirkus. Näin ei ollut.

”Ensimmäisenä logoista silmiin osui HS, sitten huomasin että kylteissä on venäjää”, Löppönen kertoi HS:lle torstaina.

”Vähän siinä rupesi sydän läpättämään, että tälläkö tavalla me joudumme venäläisille asiasta tiedottamaan.”

Kyltit kiinnostivat Löppöstä sen verran paljon, että seuraavana päivänä hän ajoi katsomaan kylttejä lähempää ja kuvaamaan niitä.

”Olivathan nuo kuvat aika hurjia. Vainajien kuvia, kadulla makaavia ihmisiä ja tuhoutuneita rakennuksia.”

”Venäläinen sotarikos”, julistaa yksi itärajan lähistölle pystytetyistä kylteistä. Kyltissä kehotetaan lukemaan Dagens Nyheteriä.

Kylttejä on tien sivussa yhteensä kuusi, ja ne on pystytetty melko lähelle toisiaan. Löppönen arvioi kylttien olevan reilusti A4-kokoa suurempia.

Myöhemmin torstaina kyltit oli jo käännetty niin, etteivät ohitse ajavat enää pystyneet lukemaan niiden sanomaa. Niiralan alueen maanteiden hoidosta vastaavan ely-keskuksen projektipäällikkö Markku Honkimaa kertoi aiemmin Ylelle, että kyltit poistetaan.

Rajanylitysasemalle vievä tie on liikenteeltään melko vilkas.

”Tiellä on suomalaista rekkaliikennettä, työliikennettä ja Värtsilän asukkaat ajavat reittiä palveluiden luo”, Löppönen kuvailee.

”Ja kyllähän tänne tulevien venäläisten määrä on huomattavasti kasvanut nyt, kun [koronavirus]rajoitukset poistuivat.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat