Poliisi tutkii junaliikennettä sotkenutta kaapelivauriota, Väyläviraston mukaan ”jäljet ovat yksiselitteisen selvät”

Junaliikennettä Tampere–Riihimäki välillä ei enää korvata linja-autoilla, vaan junien odotetaan kulkevan rataosuudella jälleen.

Kaapelivaurion aiheuttamat häiriöt heijastuvat junaliikenteen koko maassa.

8.8. 5:47 | Päivitetty 8.8. 15:39

Junaliikenne on palautumassa normaaliksi pääradalla, tiedottaa VR. Rataosuus Riihimäeltä Tampereelle oli poikki maanantaina aamuyöstä lähtien yli puoleenpäivään asti.

Vain yöjunat ja seitsemän aikaan aamulla Tampereelta lähtenyt juna kulkivat rataosuuden läpi, minkä jälkeen Tampereen ja Riihimäen välillä ei kulkenut junia. VR:n mukaan ensimmäiset junat kulkivat rataosuudella ensimmäistä kertaa yhden aikaan.

Syynä on yöllä rataosuudella Lempäälän kohdalla katkennut kaapeli. Rataliikennekeskus Fintraffic tiedotti hiukan ennen yhtä, että vaurio on korjattu. Väylävirasto kertoo Twitterissä, että kaapelivaurion syyksi epäillään ilkivaltaa. Poliisin mukaan Rataliikennekeskus on tehnyt asiasta rikosilmoituksen, ja poliisi tutkii asiaa.

Väyläviraston apulaisjohtaja Mauri Mäkiaho kertoo HS:lle, että Miemolan siltatyömaan alueella Lempäälässä olevat kaapelit ovat noin kahden peukalon paksuisia.

”Kaapeli on tukevaa ja vahvaa, joten sen katkaisemiseen tarvitaan kunnollisia työkaluja. Mikään linkkuveitsi ei riitä”, Mäkiaho kuvailee.

Siltatyömaan luona tehdään kaapelinsiirtotöitä, joten kaapelit olivat helpommin esillä. Katkaistu kaapeli oli tietoliikennekaapeli, joka liittyy junien ohjaus- ja turvajärjestelmiin.

”Kaapelikatkoja sattuu myös, kun kaapeli kuluu tai työmaalla kaapeli menee vahingossa rikki, mutta tässä jäljet ovat yksiselitteisen selvät, että kyseessä on ilkivaltaa”, Mäkiaho sanoo.

Mäkiahon mukaan paikka, jossa kaapeli katkesi on sattumalta sama kuin juhannuksena, jolloin junaliikenne ajautui kaaokseen.

Liikenne Tampereen ja Riihimäen välillä korvattiin vikatilan ajan linja-autoilla. VR kertoo, että linja-autokuljetuksia ei enää järjestetä junaliikenteen palauduttua. Matkustajia kehotetaan edelleen valmistautumaan merkittäviin viivästyksiin.

Aikaisin aamulla VR kertoi linja-autojen saatavuudessa olevan erittäin suuria haasteita. Kymmenen aikaan VR:n viestinnästä Elina Äijö kertoi, että linja-autoja on riittävästi, jotta ne voivat kulkea väliä jatkuvasti.

”Linja-autojen määrää pyritään kuitenkin kasvattamaan vielä päiväksi”, Äijö kertoi.

Linja-autoja ei voinut kuitenkaan liikennöidä junien aikatauluilla.

VR kertoo, että ongelmat Riihimäen ja Tampereen välillä heijastuvat myös muille rataosuuksille. Junat ovat aikatauluista myöhässä, vaikka junaliike on palautumassa normaaliksi.

Tampereen ja Riihimäen välinen osuus on osa päärataa, joten vian vaikutukset kohdistuvat erityisesti Helsingin ja Oulun välillä kulkevaan liikenteeseen, mutta sitä kautta myös muihin liikenneyhteyksiin. Vaihtoyhteyksien kautta vaikutukset tuntuvat koko maassa.

Yöjuna Helsingistä Rovaniemelle saapui perille Helsinkiin yli viisi tuntia myöhässä.

Lisäksi junia on ollut merkittävästi myöhässä myös muun muassa Turun ja Helsingin välillä, Tampereen ja Turun välillä sekä Poriin ja Vaasaan mentäessä.

Matkustajat voivat peruuttaa tai muuttaa maanantaille varaamiaan junalippuja veloituksetta joko soittamalla VR:n asiakastukeen tai hakea korvauksia jälkikäteen VR:n verkkosivuilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat