Helsinkiläinen Milla Halme luuli matkustaneensa yöjunalla Kemiin: ”Mietin, että maisemat näyttävät vierailta”

Katkenneesta kaapelista johtuneet junaliikenteen ongelmat ovat heijastuneet monille rataosuuksille. Helsinkiläinen Milla Halme kertoo matkustaneensa yöjunassa, joka oli noin viisi tuntia myöhässä aikataulusta.

Milla Halme oli matkalla Kemiin Elton-koiransa kanssa. Hän kertoi junan olevan haastatteluhetkellä noin viisi tuntia myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

8.8. 14:48 | Päivitetty 8.8. 15:24

Kun helsinkiläinen Milla Halme heräsi maanantaiaamuna yöjunassa ennen yhdeksää, ajatteli hän näkevänsä ikkunasta itselleen tutut Kemin maisemat. Makuuhytin ikkunasta avautuivat kuitenkin vieraat näkymät. Juna seisoi lähellä Seinäjokea.

”Havahduin aamulla jo kahdeksan jälkeen töyssyiseen menoon, ja jäin pohtimaan, että ei mielestäni Oulun ja Kemin välillä pitäisi olla pysähdyksiä. Ennen yhdeksää katsoin ikkunasta ulos ja mietin, että maisemat näyttävät vierailta.”

Halme kertoo olevansa kotoisin Keminmaalta, jonka vuoksi junareitti ja maisemat ovat hänelle ennestään tuttuja. Hän avasi VR:n sovelluksen, joka näytti, että juna ei ole vielä edes Seinäjoella.

”Ensimmäinen ajatus oli, että jumittaako tämä sovellus. Ajattelin vain, että netti voi hyvinkin tällaisella alueella pudota. Sitten siskoni sanoi, että uutisissa kerrotaan junien myöhästymisistä.”

Junaliikenne pysähtyi kokonaan rataosuudella Riihimäeltä Tampereelle maanantaina aamuyöstä. Pysähdys johtui Lempäälän kohdalla katkenneesta kaapelista. Ongelmat Riihimäen ja Tampereen välillä heijastuivat muillekin rataosuuksille.

Halme on matkalla mökkeilemään Rovaniemen pohjoispuolelle. Kemistä matkaa on siis tarkoitus jatkaa vielä kahden tunnin ajan autolla.

Matkassa mukana Halmella on hänen koiransa Elton, joka Halmen mukaan alkaa olemaan heistä kärsimättömämpi.

”Kyllä me hyvin pärjätään, mutta vähän alkaa jo tuo koira pöhistä, että kaipaisi varmaan jo kunnolla tassuttelemaan”, Halme naurahtaa.

Halme kertoo VR:n tarjonneen aamupalan matkustajille. Hänen mukaansa junassa on ollut lähinnä odottavainen tunnelma.

”Ravintolavaunussa oli rauhallinen ja odottavainen tunnelma, kaikki odottivat lähinnä lisätietoa. Ei sellaista kiukkuisuutta ollut ilmassa, ihmiset järjestelivät ratkaisuja. Kuulutuksia toki olisi saanut olla enemmän, kesti aika kauan kunnes tuli kuulutus esimerkiksi englanniksi.”

VR:n viestinnästä kerrotaan, että lippujen hinnat korvataan asiakkaille EU:n rautatievastuuasetuksen mukaisesti.

Korvaukset tehdään sen mukaan, kuinka paljon juna on ollut myöhässä. Jos juna on ollut vähintään tunnin myöhässä, korvataan lipun hinnasta 25 prosenttia. Junan ollessa vähintään kaksi tuntia myöhässä, korvaa VR lipun hinnasta 50 prosenttia.

Elina Äijö VR:n viestinnästä kertoo, että VR korvaa 100 prosenttia lipun hinnasta, jos juna on yli neljä tuntia myöhässä.

Milla Halme kertoo, että tämän hetkisen tiedon mukaan hän saapuu määränpäähänsä Kemiin noin viisi tuntia myöhässä alkuperäisestä saapumisajasta.

”Onneksi olen vapaalla, niin tämä ei pahasti vaikuta omiin suunnitelmiini.”

Äijön mukaan VR ratkaisee muut korvaukset tapauskohtaisesti kokonaistilanteen huomioiden. Matkustajat voivat hakea korvauksia korvauslomakkeen kautta.

Rataliikennekeskus Fintraffic tiedotti hieman ennen yhtä, että vaurio on korjattu ja pysähdyksissä ollut junaliikenne on päässyt käynnistymään. Tiedotteen mukaan aikatauluihin palautumisessa saattaa edelleen esiintyä viiveitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat