Poliisi epäilee vanhoja tuttujaan juna­liikenteen pysäyttäneestä kaapelin­katkaisusta, teko tallentui valvonta­kameraan

Poliisi ei vielä paljasta, onko se tavoittanut suomalaiskaksikon.

Kaapelin anastusyritys katkaisi junaliikenteen noin puolen vuorokauden ajaksi Tampereen ja Riihimäen välillä maanantaina aamuyöstä.

9.8. 13:13

Junaliikenteen maanantaina pysäyttäneen kaapelinkatkaisun takana oli poliisin epäilyjen mukaan kaksi poliisin vanhaa tuttua. Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Lassi Suorannan mukaan epäillyt henkilöt ovat suomalaisia, mutta hän ei halua kertoa heidän ikäänsä tai sukupuoltaan.

Poliisi ei myöskään kerro, ovatko epäilyt jo poliisin hallussa vai etsitäänkö heitä vielä. Suorannan mukaan epäilty kaksikko on aiemmin tehnyt vastaavanlaisia tekoja.

Epäilyjen mukaan kaksikko olisi ollut varastamassa valokuitukaapeleita Lempäälässä Turuntien ylittävän rautatiesillan työmaa-alueella. Kaapelit olivat isohkolla kiepillä odottamassa maahan asentamista.

Kaapelien katkaisu aiheutti junaliikennekatoksen Tampereen ja Riihimäen välillä.

Kaksikon toiminta tallentui videovalvontatallenteeseen. Teko tapahtui maanantaina aamuyöllä kello 0.40.

Kaapelien katkaisun jälkeen kaksikko poistui paikalta pakettiautolla.

Heidän epäillään anastaneen noin puoli tuntia tämän jälkeen Vesilahden ja Lempäälän kunnan rajalta muuta omaisuutta. Myös tästä rikoksesta on videovalvontatallenne, josta näkyy teko ja tekijöiden käyttämä ajoneuvo.

Poliisin aiemmin ilmoittamasta poiketen rikosilmoitusta kaapelien katkaisusta ei tehnyt rataliikennekeskus vaan työmaa-alueen urakoitsija.

Kaapelin katkaisun osalta poliisi epäilee kaksikkoa varkauden yrityksestä. Epäily perustuu tekoon, teko-olosuhteisiin sekä epäiltyjen jälkikäteinen toimintaan.

Teko jäi yritykseksi ilmeisesti sen takia, että kaksikko menetti kiinnostuksensa kaapeliin, koska se ei sisältänyt kuparia. Poliisin mukaan rikosnimike voi kuitenkin tarkentua esitutkinnan edetessä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, millaisia korvausvaatimuksia junaliikenteen häiriöstä esitetään. Vaatimukset voivat olla huomattavat, sillä liikenne katkesi koko rataosuudella noin puoleksi vuorokaudeksi.

Korvausvastuusta saattaa tulla tekijöille raskaampi kuin itse rangaistuksesta. Varkaudesta voidaan tuomita puolitoista vuotta vankeutta, ja rikoksen yrityksestä rangaistus on neljänneksen alempi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat