Helteet saapuvat Suomeen loppuviikolla

Koulunsa aloittavien ja viikonloppuna festivaaleille suuntaavien on syytä varautua helteeseen, sanoo meteorologi.

Loppuviikon sää näyttää tämänhetkisten ennusteiden mukaan helteiseltä ja aurinkoiselta.

9.8. 19:18

Lämpötilat pysyttelevät keskiviikkona päivällä hellerajan alapuolella koko maassa, mutta lämmin ilmamassa alkaa virrata Suomeen keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Keskiviikkopäivä on koko maassa jokseenkin pilvinen. Lämpötila pysyttelee Etelä-Suomessa 22 ja 24 asteen välillä. Maan keskiosissa on 20–22 astetta ja Lapissa 14–17 astetta. Keskiviikon aikana Lapin yli liikkuu vähäisiä sateita, mutta maan etelä- ja keskiosissa pitäisi olla poutaista, Rinne kertoo.

”Mutta hellemassa alkaa tosiaan torstaiksi levitä.”

Etelä-Suomessa torstai on Rinteen mukaan aurinkoinen ja lämpötila nousee parhaimmillaan 23–26 asteeseen. Maan keskiosassa lämpötilat ovat 21–25 asteen tuntumassa. Lapissa lämpötilat vaihtelevat enimmäkseen 18 ja 21 asteen välillä.

Loppuviikolla etenkin etelässä on helteisiä päiviä.

”Perjantai on jonkin verran lämpöisempi kuin torstai. Etelässä lämpötila nousee parhaimmillaan sellaiseen 27–28 asteeseen.”

Helteisiä päiviä voi olla vielä Porin, Tampereen ja Jyväskylänkin korkeudella, Rinne sanoo. ”Mutta kun mennään siitä pohjoisemmaksi, lämpötilat jäävät 20 asteen alapuolelle.”

Lauantaina ja sunnuntaina hellemassa pitää Rinteen mukaan pintansa.

”Lauantain ja sunnuntain tienoilla on siinä ja siinä, saattaako jossain mennä jopa 30 asteen raja rikki, mutta se ei ole mikään laajan alueen ilmiö.”

Ennusteiden mukaan Etelä-Suomessa viikonlopun lämpötilat vaihtelevat 25–28 asteen, Keski-Suomessa 18–23 asteen ja Lapissa 14–18 asteen paikkeilla.

Viikonloppu näyttää Rinteen mukaan poutaiselta lukuun ottamatta Lappia, jonka yli liikkuu sateita lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Näillä näkymin hellesäät jatkuvat ensi viikolla.

”Tällä hetkellä sille ei ole etelässä välttämättä mitään kovin selkeää loppua tiedossa. Ehkä ensi viikon puolivälin jälkeen näyttää siltä, että voisi alkaa viilentyä.”

Helteiden taustalla on kahden sääilmiön yhdistelmä. Pohjois-Euroopan ylle parkkeeraava korkeapaine työntää sateet ja viileät ilmat Suomen ohi, Rinne kertoo. Lisäksi eteläistä Eurooppaa parhaillaan lämmittävät jopa 30–40 asteen lämpötilat työntyvät kohti Suomea.

”Yhdistelmä korkeapainetta ja puskevaa lämmintä ilmaa tekee sen, että on sekä aurinkoista että helteisiä lämpötiloja.”

Useita päiviä kestävät helleputket eivät ole elokuussa täysin tavattomia, Rinne kertoo. Etelä-Suomessa on elokuun aikana keskimäärin 5–6 hellepäivää.

”Veikkaan, että korkeapaineen vuoksi tämän kuun aikana hellepäivien määrä nousee jonkin verran keskiarvon yläpuolelle.”

Trooppisia öitä ei helteistä huolimatta ole odotettavissa. Suomessa yötä voidaan kutsua trooppiseksi, kun lämpötila ei laske alle 20 asteen. Eteläisessä Suomessa yölämpötilat yltävät viikonloppuna korkeimmillaan 15 asteeseen.

Viikonloppuna järjestetään useampia festivaaleja, ja Rinne kehottaa niille osallistuvia huolehtimaan erityisen hyvin nesteytyksestä.

”Tässä tapauksessa en tarkoita vain sitä nesteytystä, jota festareilla helposti tulee nautittua, vaan enemmänkin puhdasta vettä.”

Myös koululaisten kannattaa huomioida tulevat hellepäivät. Koulut alkavat monilla paikkakunnilla tällä viikolla.

”Jos koulu alkaa aamulla kahdeksalta, niin siihen aikaan voi olla aika viileä, joten kannattaa varautua sellaisella vaatetuksella, että on mahdollisuus poistaa kaikkein lämpimintä vaatetta päältä.

Viikonloppuna on otollinen aika nähdä perseidien meteoriparven tähdenlentoja. Rinteen mukaan perjantain ja lauantain välinen yö näyttää selkeältä maan etelä- ja keskiosissa.

Tähdenlentoja on mahdollisuus nähdä, kun vain on riittävän pimeää.”

Lue lisää: Perseidien meteoriparven tähdenlentoja näkyy taas tällä viikolla – Lauantain aamuyö otollisin aika bongailuun

Myös lauantaina ja sunnuntain välinen yö vaikuttaa paikoittain lupaavalta tähdenlentojen bongailuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat