Opiskelija Jenni Lapila vuokrasi asunnon sokkona kuvia tai pohjapiirustusta näkemättä: ”En tiedä, olenko hullu vai epä­toivoinen”

Helsinkiläinen Jenni Lapila pääsi Turun yliopistoon opiskelemaan kiinan kieltä. Asunnon tarve oli kova, joten hän sopi vuokraamisesta jo netti-ilmoituksen perusteella.

Jenni Lapila aloittaa kiinan kielen opinnot Turun yliopistossa. Kuvassa hän on matkalla Vietnamissa.

15.8. 2:00 | Päivitetty 15.8. 9:39

Nopeus oli valttia, kun helsinkiläinen Jenni Lapila, 36, etsi syyskuuksi vuokra-asuntoa Turusta. Hän sopi puhelimitse asunnon vuokraamisesta pelkän asuntoilmoituksen nähtyään.

”Skippasin nämä yv, av, kysyn mieheltä -hommat kokonaan”, hän sanoo.

Lapila sai heinäkuun alussa tietää päässeensä opiskelemaan kiinan kieltä Turun yliopistoon. Lapila keikkui vielä ensimmäisellä varasijalla Helsingin yliopistoon, kunnes lähtö Turkuun varmistui.

”Laitoin asuntohakemuksen Turun ylioppilaskyläsäätiölle jo ennen tuloksia, sillä tiesin pääsykokeen menneen hyvin.”

Kun tarjousta Ylioppilaskyläsäätiöltä ei kuulunut, Lapila ryhtyi selailemaan asunto­ilmoituksia verkosta ja lähettämään niihin hakemuksia.

Hänelle ropisi vastausviestejä, joissa asuntojen kerrottiin menneen toisille hakijoille.

HS kertoi maanantaina opiskelijoiden hakevan vuokra-asuntoja tänä kesänä jopa vilkkaammin kuin ennen koronaviruspandemiaa.

Uusien opiskelijoiden lisäksi asuntoja etsivät nyt sellaiset kahtena edellisenä syksynä aloittaneet opiskelijat, jotka eivät etäopetuksen vuoksi ole vielä muuttaneet opiskelu­paikkakunnalleen.

Kilpailu suosituimmista asunnoista on loppukesästä koventunut, ja moni asunnonhakija joutuu pettymään. Kilpailu pienistä asunnoista käy Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsolan mukaan kuumana esimerkiksi Etelä-Helsingissä ja itäisessä kanta­kaupungissa, Tampereen keskustassa ja Turun ruutukaava-alueella.

Lue lisää: Kilpailu asunnoista käy nyt niin kuumana, että opiskelijoiden pitää sanoa heti kyllä – ”Niin olen ymmärtänyt, että vuokranantaja valitsee parhaimman”

Heinäkuun lopussa Jenni Lapila huomasi vuokravälityssivu Oikotiellä ilmoituksen asunnosta, jonka sijainti ja hintahaarukka täsmäsivät hänen kriteereihinsä. Asunto oli Turun keskustan pohjoispuolella Raunistulassa.

Lapila soitti vuokranantajalle välittömästi.

”Arvasin kävelymatkan päässä yliopistolta sijaitsevan yksiön kiinnostavan muitakin hakijoita, joten halusin olla nopea.”

Samaan aikaan sivustolla oli useampi ilmoitus vastaavista asunnoista. Lapila otti yhteyttä sellaiseen, jossa ei ollut lainkaan kuvia.

”Ajattelin, että moni muukin on samoilla apajilla, ja he varmaan kokeilevat ensin kuvallisia ilmoituksia.”

Puhelimitse Lapila sai vuokranantajalta vastaukset häntä askarruttaviin kysymyksiin: milloin pääsee muuttamaan, onko keittiössä työtilaa ja saako asunnon seinään porata.

Hän ilmoitti siltä istumalta haluavansa vuokrata asunnon.

”Oletin yksityisen vuokranantajan arvostavan nopeaa ja vaivatonta prosessia, joten en jäänyt tivaamaan kuvia tai pohjakarttaa asunnosta, vaan otin sen täysin sokkona.”

Puhelimessa Lapila kertoi elämäntilanteestaan: opintojen ohella hän aikoo tehdä ravintolatyötä viikonloppuisin Viking Linen laivoilla, mikä turvaa vuokranmaksun. Aiemman tutkinnon vuoksi Lapila ei ole enää opintotuen piirissä.

”Uskon, että annoin puhelimessa hyvän ensivaikutelman itsestäni.”

Vuokranantaja tarkisti Lapilan luottotiedot ja lähetti vuokra­sopimuksen sähköpostitse seuraavana päivänä. Lapila sai käydä katsomassa asuntoa vielä ennen sopimuksen allekirjoittamista, vaikka suullisesti vuokrauksesta oli jo sovittu.

”Kerrotut tiedot täsmäsivät ja asunto oli hyvännäköinen, joten kannatti ottaa hyppy tuntemattomaan.”

Myös Vuokraturvan Timo Metsola totesi HS:n artikkelissa maanantaina, että nopeus on valttia vuokramarkkinoilla.

”Jos kriteerit täsmäävät ja asunnosta tulee hyvä fiilis, kannattaa siihen tarttua rohkeasti, eikä jäädä pohtimaan yön yli”, hän sanoi.

Jenni Lapilalle nopea toiminta kannatti.

”En tiedä, olenko hullu vai epätoivoinen, mutta nyt on ainakin kämppä.”

Ensimmäiset kurssit ja uusien opiskelijoiden perehdytys alkavat jo ensi viikolla, joten aluksi Lapilan on kuljettava Turkuun junalla.

Seuraava murheenkryyni on muuttofirman metsästys, hän kertoo.

”Elo–syyskuun vaihteessa taitaa olla muutama muukin muuttolasti liikenteessä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat