Asiantuntija levollisin mielin viime päivien palvelunesto­hyökkäyksistä: ”Suomalaiset organisaatiot ovat olleet hyvin varautuneita”

Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja arvelee, että hyökkäyksiä tulee vielä lisää.

Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja Sauli Pahlman.

10.8. 20:57

”Eihän se millään muotoa yllättävää olisi, jos näitä näkyisi lisää, kun on muutama tapaus lyhyen ajan sisään ollut”, kommentoi Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja Sauli Pahlman viitaten viime päivien palvelunestohyökkäyksiin.

Eduskunnan ulkoisiin verkkosivuihin kohdistettiin hyökkäys tiistaina ja Valtioneuvoston julkaisuarkistoon keskiviikkona. Pahlman arvelee, että iskuja saatetaan lähiaikoina suunnata myös uusiin kohteisiin.

Pahlman arvioi, että valtionhallinto on suhteellisen hyvin varautunut erilaisiin uhkiin. Siksi alkuviikon aikana tehdyt palvelunestohyökkäykset eivät huoleta häntä tavallista enempää.

”Lähtökohtaisesti suomalaiset organisaatiot ovat olleet hyvin varautuneita näihin jo tätä ennenkin.”

Lisäksi hyökkäysten vaikutukset näyttävät jääneen hyvin lyhyiksi, sanoo Pahlman.

”Jos lopputulema on on se, että julkinen verkkosivu räpsähtää lyhyeksi aikaa, ei kauhean suurta vahinkoa ole tapahtunut.”

”Se on itsessään jo ihan hyvä varautumistaso useimpiin tarkoituksiin. Verkkosivuhan useimmiten on sellainen, että käyttäjä tulee vähän myöhemmin kokeilemaan ja saa sisältönsä silloin.”

Tätä vakavampia kyberhyökkäyksiä voivat esimerkiksi olla sellaiset, joissa varastetaan luottamuksellista tietoa.

”Tietysti on myös sellaisia hyökkäyksiä, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen liittyviin prosesseihin. Viime vuonna Ruotsissa oli tapaus, jossa päivittäistavaraketju joutui sulkemaan ovensa, kun he eivät pystyneet perimään maksua.”

Maailmalla on nähty paljon erilaisia kriittisiin infrastruktuureihin kohdistuvia hyökkäyksiä, joilla on näkyvämpi vaikutus ihmisten arkeen tai organisaatioiden toimintaan kuin palvelunestohyökkäyksillä, sanoo Pahlman.

”Palvelunestohyökkäyshän on vähän sellainen, että aiheutetaan jono oven taakse, mutta organisaatiossa sisällä kaikki toimii kuten ennenkin. Jos eduskuntaan kohdistuu palvelunestohyökkäys verkkosivulle, eduskunta pystyy aika normaalisti siitä huolimatta toimimaan.”

Pahlmanilla ei ole tietoa, ovatko erilaiset tahot, kuten valtionhallinto, tehneet erityisiä varautumistoimenpiteitä viime päivien hyökkäysten takia. Liikenne- ja viestintävirasto ei Pahlmanin mukaan käynnistä mitään erityistä organisaatioille suunnattua tiedustelukierrosta varautumistasoista.

”Mekin olemme tiedottaneet palvelunestohyökkäyksistä viimeksi keväällä, kun oli muihin valtionhallinnon kohteisiin kohdistuneita hyökkäyksiä. Siinä mielessä tässä on ollut varautumisaikaa ihan kohtuullisesti.”

Traficomin mukaan palvelunestohyökkäyksiä tehdään Suomessa eri organisaatioiden verkkosivuja ja -palveluita vastaan vuosittain yli 10 000 kappaletta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat